MyDogDNA päivittyy tasaisin väliajoin uusien testien ja ominaisuuksien osalta. Vähän päivityksestä riippuen siinä joko on lapinkoiran kannalta mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia tai sitten ei. Muutama päivityspaketti on tässä jäänyt käyttämättä, mutta vuoden 2018 pakettiin oli lisätty degeneratiivisen myelopatian testi, joka kiinnosti Nallen osalta ja parkkigeenin väritesti, joka taas kiinnosti Hukan osalta. Niinpä laitoin molemmille päivityspaketin tilaukseen.
Tällä kertaa koirista piti ottaa uudet näytteet testiä varten, joten kotiin tuli paketti poskisoluharjoja. Molemmista koirista otettiin näyte kolmeen poskisoluharjaan, jotka lähetettiin sitten laboratorioon analysoitavaksi. Reilun kuukauden päästä tuli sitten tieto sähköpostiin, että tulokset ovat valmiina. Nallen ja Hukan tulokset ovat epävirallisia, koska olen ottanut niiltä itse näytteet. Hukan viralliset geenitestit on tehty aikoinaan eläinlääkärin ottamasta verinäytteestä, joten nämä MyDogDNA:n tulokset menevät "nice-to-know"- osastolle, joten en viitsi maksaa ylimääräistä virallisesta näytteenotosta.
Degeneratiivinen myelopatia (DM)
Degeneratiivinen myelopatia, lyhemmin DM, tarkoittaa etenevää selkäydinrappeumaa, joka johtaa koiran halvaantumiseen. Tätä esiintyy monilla roduilla ja muutamia sairastuneita on suomenlapinkoirissakin tavattu. Taudin kantajia rodussa on runsaasti.
Hukan tulos oli odotetusti terve. Nalle sen sijaan oli kantaja. Tämä oli erittäin hyvä uutinen, koska Nallen syntymän aikoihin tämmöisestä geenitestistä ei ollut tietoakaan (aloitettu suomenlapinkoirilla 2014), joten sen esivanhemmilta sitä ei ole testattu. Huonolla tuurilla Nalle olisi siis voinut aivan hyvin olla myös sairastumisaltis (tässä taudissa geneettisesti sairaalle ei välttämättä tautia koskaan puhkea, joten niitä kutsutaan sairastumisalttiiksi). Todennäköisesti Nalle ei siis tule tähän sairauteen sairastumaan.
Ominaisuudet
Yksi MyDogDNA:n mielenkiintoisimmista puolista on mielestäni erilaisten ominaisuuksien geenit. Niitä on ollut paljon mukana jo testin aiemmissa versioissa, tässä tiedot tämän päivityspaketin tuomista uutuuksista.
Värilokus B - Ruskea
Nalle ja Hukka ovat molemmat genotyypppiä B/B eli ne eivät kanna ns. parkkigeenejä. Tässä on testattu neljä eri ruskean värin aiheuttamaa alleelia (bc, bs, bd sekä australianpaimenkoirien b-alleeli), joista ei siis mitään ole kummallakaan koiralla.
C-lokus - Albinismi
Kumpikaan ei kanna testattua albinismin mutaatiota.
M-lokus - merle
Kumpikaan ei ole geneettisesti merle, eikä kanna SILV-geenin SINE-insertiota.
Satulakuviointi
Nallella voisi olla satulakuviointi (RALY-geeni -/-), mikäli sillä on myös tan-merkit aiheuttava genotyyppi A-lokuksessa. Tämä ei kuitenkaan näy sen fenotyypissä. Hukalla taas on dup/dup, mikä tarkoittaa tan-merkkiväritystä, jos koiralla on tan-merkit aiheuttava genotyyppi A-lokuksessa.
Kiharakarvaisuus
Kumpikaan koirista ei kanna testattua kiharakarvaisuutta aiheuttavaa geenimuotoa.
Takakannuskynnet
Aasialaisilla roduilla takakannuskynsiin yhdistettyä geenimuotoa ei löydy kummaltakaan koiralta. Länsimaisissa roduissa takakannuskynsiin on yhdistetty LIMBR1 DC-2 variantti, jonka suhteen Hukka on homotsygootti ja siltähän löytyy molemmista takajaloista tuplakannukset. Nalle ei kanna tätä geenimuotoa ja sillähän ei ole takakannuksia.
Lisäksi testipaletista löytyi lisää kokoon vaikuttavia geenejä sekä korkeaan ilmanalaan sopeutumiseen vaikuttava geeni.
Perimän terveysindeksi ja monimuotoisuus
Perimän terveysindeksi ja monimuotoisuus päivittyvät sitä mukaa kuin koiria testataan lisää. Nallen terveysindeksi on tällä hetkellä 106 ja Hukan 110. Eli molemmilla on pudonnut muutaman pykälän siitä, mitä ne olivat aiemmin.
Monimuotoisuuden suhteen koirat ovat pysyneet suunnilleen samoissa kohdissa eli Nalle on suunnilleen rodun mediaanin kohdalla ja Hukka sen paremmalla puolella.
Kommentit
Lähetä kommentti