Siirry pääsisältöön

Saanen esitellä: kennel HukattuKasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä.

Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta.

1. Keksi kennelnimi
Kun päättää anoa kennelnimeä, ensimmäinen askel on tietenkin nimen keksiminen. Tai oikeastaan neljän nimen. Hakemukseen voi laittaa 1-4 ehdotusta. Kasvattajan peruskurssilla suositeltiin vahvasti keksimään heti neljä vaihtoehtoa, koska jos laittaa vaikka vain kaksi nimeä ja kumpikaan ei mene läpi FCI:ssä, niin prosessi alkaa alusta. En tiedä, pitääkö kennelnimen anomismaksukin silloin maksaa uudelleen, mutta hyvinkin voisi näin olla.

Halusin, että kennelnimi liittyy jotenkin omiin koiriini. Suosikkini Halinallen oli valitettavasti jo varattu, joten sitä en voinut ottaa. Näitä sitten jonkun aikaa pähkäilin ja laitoin Facebookin aivoriiheenkin mietintämyssyä. Melko nopeasti minulla sitten oli neljä vaihtoehtoa kasassa.

1. Hukattu - sanaleikki Hukan kutsumanimestä.
2. Nallennäkönen - tulee siitä, että Nallesta joka toinen vastaantulija on sanonut, että sehän on ihan nallen näköinen.
3. Hukkaperii - Facebookin aivoriihen ehdotus
4. Nalhukan - väännös Nallukasta (joka on myös varattu) ja siinä tulee molempien koirien kutsumanimet mukaan.

Näistä tuo ensimmäinen ehdotus oli ehdoton suosikkini, joten toivoin hartaasti, että se menisi läpi.

2. Tee anomus
Anomuksen tekeminen on helppoa Omakoirassa ja anomismaksunkin saa maksettua verkkopankissa. Yksi kannustin kennelnimen anomiseen oli myös se, että maksu tästä tuskin tulee ainakaan pienenemään. Olihan se jo nytkin kaksinkertaistunut siitä, minkä viimeksi olen kuullut sen olevan.

Anomukseen tarvitaan puolto joltain rotuyhdistykseltä. Kurssilla kuulin kauhukertomuksia joidenkin rotuyhdistysten vaatimuksista ja netistäkin löytyi pitkiä listoja esittelyteksteistä, mitä toisissa rotuyhdistyksissä piti toimittaa ennen puollon saamista. Meidän yhdistyksen sivuilta ei mitään ohjeita löytynyt, joten laitoin sihteerille kyselyä aiheesta. Sainkin nopeasti vastauksen, että yhdistys puoltaa kaikkien jäsentensä hakemuksia. No sehän kävikin sitten helposti, mutta toisaalta vähän hassua, että yhdistys suosittelee henkilöä johonkin ihan vaan sillä, että ko. henkilö muistaa maksaa muutaman kymmenen euron arvoisen jäsenmaksun.

3. Odota
Odottavan aika on pitkä. Nyt sitten jäätiinkin vain odottamaan. Ensin odotettiin rotuyhdistyksen puoltoa ja Kennelliiton hyväksyntää. Tämän jälkeen nimiehdotukset julkaistiin Koiramme- lehdessä ja jäätiin odottamaan, että haluaako joku valittaa niistä. Sitten nimiehdotukset lähtivät vielä FCI:n hyväksyttäväksi.

Jätin anomuksen Omakoiraan 30.9.2019 eli heti kasvattajan peruskurssia seuraavana päivänä. Rotujärjestön hyväksynnän sain 24.10.2019 yhden muistutusviestin jälkeen. Tästä meni vajaa pari viikkoa eli 5.11. Kennelliitto oli hyväksynyt kaikki neljä ehdotusta. Seuraavalla viikolla kaikkien ehdotusten kohdalla luki, että anominen julkaistu eli nimet menivät Koiramme- lehteen näytille. Nimet olivatkin esillä joulukuun numerossa, joka ilmestyi 16.12. Tämän jälkeen oli mahdollisuus kommentoida lehdessä julkaistuja kennelnimiehdotuksia joulukuun loppupuolelle asti. Loppuvuodesta, kun valitusaika oli umpeutunut, kaikkien nimiehdotusten kohdalla oli tieto, että ovat FCI:n käsittelyssä. Ajattelin tämän vaiheen kestävän kauan, mutta tammikuun alussa OmaKoirassa odottikin yllättäin tieto, että kennelnimi Hukattu on hyväksytty 8.1.2020. Eli kaikkinensa prosessi meni reilu 3 kuukautta eli puolet siitä, mitä kasvattajan peruskurssilla varoiteltiin prosessin kestävän.

Kennel Hukatun kotivut on julkaistu ja siirsin kaikki sivut täältä blogista sinne. Tämä blogi jatkuu edelleen yhtä säännöllisen epäsäännöllisenä, sillä täällä on niin paljon tietoa, etten jaksa kaikkea lähteä siirtämään toiselle alustalle. Samalla muokkasin tämän blogin ulkoasua samantyylisemmäksi kuin kotisivujen ulkoasu on. Sivut löytyy täältä. Kasvatustoiminta ei ole vielä hetkeen ajankohtaista, sillä kennelin kantanarttu syntyy ehkä reilun parin vuoden kuluttua, jos kaikki menee hyvin. Mutta onpahan nyt kennelnimi valmiina, jos sille tulee käyttöä. Seuraava etappi kasvattajan urallani on kasvattajan jatkokurssin käyminen maaliskuussa.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt