Siirry pääsisältöön

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan.

Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin, joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiemmin ainakin koetoimitsijakursseilla on materiaalit hienoine kansioineen kuulunut kurssimaksuun. Kasvattajan käsikirja sentään saatiin painettuna. No, itse tulostin materiaalit etukäteen ja silmäilin ne läpi, mutta yllättävän moni kurssilainen ei niitä ollut hankkinut, vaan tihrusti materiaalia kännykän näytöltä. Ja kun kouluttaja kysyi, että kuinka moni on materiaalin etukäteen lukenut, reilusti neljästäkymmenestä kurssilaisesta vain kourallinen viittasi. Eli soitellen sotaan oli suurin osa kurssilaisista tullut.

Kurssin aikana käsiteltiin melkoisen pikaisella vauhdilla paljon asioita. Aikamoinen tietovyöry olisi tullut, jos aivan ummikkona olisi kurssille lähtenyt. Paljon materiaalissa olleita asioita jäi myös kokonaan käsittelemättä, joten sopii toivoa, että ne, jotka eivät materiaaliin olleet etukäteen tutustuneet, tutustuvat siihen sitten jälkikäteen. Varsinaisia muistiinpanoja en kirjoittanut, koska luento seurasi melko orjallisesti materiaalia, joten tein siihen vaan alleviivauksia ja tarkennuksia joihinkin kohtiin. Itselle uutena asiana tuli lähinnä kauppasopimuksiin liittyviä juttuja. Huomasi kyllä, että paljon oli apua Hukan yhdestä pentueesta, niin sen puolesta osa pennutukseen liittyvistä asioista oli tuttuja, vaikken ole vielä yhtään pentuetta kavattanut.

Molempina päivinä kävi lähialueen kasvattaja kertomassa käytännön asioista ja omista kokemuksistaan. Lauantaina metsästyskoirakasvattaja käsitteli urosvalintoja, mutta tässä liikuttiin niin tiukasti metsästyskoiramaailmassa, että ei ehkä ihan pystynyt yleistämään juttuja muihin rotuihin. Tässä puheenvuorossa oli myös koirien perinnöllisyyteen liittyen vähän virheellistä tietoa epigenetiikasta. Sunnuntaina sen sijaan oli tosi hyvä kasvattajaluento, jossa kasvattaja kertoi tilanteista, jotka eivät ole menneet ihan suunnitelmien mukaan.


Sunnuntaina kurssi päättyi lopputentiin, joka koostui 16 monivalintakysymyksestä ja neljästä koiran anotomiaan liittyvästä kysymyksestä. Kysymyksistä oli vain pari, jotka muistin tämän kurssin ansiosta, loput meni vanhan tietämyksen pohjalta. Mutta ehkä tentti oli kuitenkin haastavampi mitä etukäteen ajattelin eli ei nyt ihan mikään läpihuutojuttu kuitenkaan. Tentit tarkistettiin heti ja läpi pääseet eli vähintään 14 pistettä saaneet saivat heti mukaansa kurssitodistuksen. Minulla meni tentti läpi täysillä pisteillä.

Kurssin käymisen jälkeen on 5 vuotta aikaa anoa kennelnimeä. Vaikka minulla ei ole aikomuksia tällä hetkellä alkaa kasvattajaksi, laitoin anomuksen heti menemään, ettei se unohdu. Ja keksin niin hyvän kennelnimen, että olisi sääli jos joku sen tässä välissä ehtisi napata itselleen. Keväällä todennäköisesti järjestetään kasvattajan jatkokurssi Seinäjoella, jonne aion myös osallistua. Ehkäpä siitä on yleissivistyksen kannalta enemmän hyötyäkin.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt