Siirry pääsisältöön

Nalle ja Hukka motivoitumassa

Ilmoitin molemmat koirat Mikan motivointikoulutukseen, koska ne ovat molemmat niin erilaisia, että pelkästään toisen kanssa osallistumisesta ei olisi välttämättä ollut hyötyä toisen kanssa.

Ensin vuoroon pääsi Hukka. Näytettiin Mikalle miten me leikitään. Minulla oli kaksi eläimenkarva-narulelula. Hukka ryhtyi heti repimään toista ja päästiin jossain vaiheessa siitä irti ja otin toisen taskusta. Hukka pudotti ensimmäisen ja ryntäsi toisen luo. Tätä jatkettiin jonkun aikaa. Juoksin itse hallia edestakaisin, koska Hukka tarvitsee leikkiin mukaan liikettä ja toisaalta se myös palkkautuu yhdessä juoksemisesta. Mika antoikin kiitosta minun aktiivisuudesta leikin aikana. Hyvältä kuulemma meidän leikkiminen näytti.

Seuraavassa harjoituksessa leikitin ensin Hukkaa niin, että sen vire nousi. Siitä lähdettiin suoraan tekemään agia hyppy-hyppy-putki ja putken jälkeen Hukan olisi pitänyt tulla seuraamaan, mistä olisin sen palkannut. Hukallahan nousi kierrokset oikein kunnolla ja se tuli aina minusta ohi. Jätettiin sitten putki pois, jonka jälkeen Hukka tuli hyvin seuraamaan ja siitä palkka. Tässä selvästi semmoinen asia, mitä meidän täytyy alkaa työstämään. Ajatuksena oli siis, että koira oppisi, että ensin tehdään jotain ja siitä seuraa palkka.

Vireen säätely taitaa olla nyt se juttu, mitä aletaan Hukan kanssa treenaamaan. Tai Hukan opettaminen itse säätelemään virettä. Mikan arvion mukaan Hukka on hieman vilkas koira, mikä kyllä on jo näkynytkin.


Nallen kanssa aloitettiin niin, että minun täytyi pitää Nallen huomio itsessäni minuutin ajan. Ensin Nalle vähän haisteli maata, mutta kun sain sen mukaan, niin kirmattiin yhdessä ympäri hallia. Nalle esitteli siinä itsekseen pyörähdys-taitojaan, mistä kerroin sen erityisesti pitävän. 

Alettiin sitten tätä työstämään siten, että mentiin agia hyppy-hyppy-putki ja siitä lähdin juoksemaan ja käskin Nallen pyörähtää itsensä ympäri, juoksin vähän matkaa, käskin uudelleen pyörähtää ympäri ja palkkasin. Tässä tärkeää oli leikin rytmitys. Ensin juostaan, sitten pieni hiljennys ja käsimerkki ympäri pyörähtämiseen, sitten kiihdytys ja taas hiljennys ja käsimerkki. Agilityn puolelta rytmitys on kyllä tuttua, mutta en ole aiemmin ajatellut, että se pitäisi ottaa mukaan leikkimiseenkin. Nalle oli tästä leikistä kyllä aivan innoissaan, ei se mitään leluja tai herkkuja enää tarvinnut palkitsemiseen. Tämä oli muuten eräs toiminnallisen palkkauksen muoto.

Toinen uusi ajatus rytmityksen lisäksi, mikä nyt heräsi oli se, että tunnelmaltaan treenaaminen ja palkkaaminen (eli tässä tapauksessa leikkiminen) eivät saisi erota toisistaan. Meillä se onnistui Nallen kanssa agissa. Koira kuulemma näytti yhtä innokkaalta ja iloiselta (Mikan sanojen mukaan kikatti) tehtiin sitten agia tai leikittiin. Tämän tunnetila-ajatuksen kun saisi vielä siirrettyä rally-tokon ja etenkin tokon puolella (jälkimmäisessä tuppaan olemaan itse aina liian vakava).

Nallen kanssa tuli tosiaan esiin kaksi tärkeää ajatusta, jotka pitää muistaa pitää mukana jatkossakin. Nallesta Mika tuntui kovasti tykkäävän. Kuulemma oikein kivannäköistä meidän agility, kun koira ottaa koko ajan ohjaajaan kontaktia.

Kaikkinensa oikein antoisa koulutus. Paljon opittiin uutta ja paljon jäi vielä itsekseen opiskeltavaa. Toivottavasti päästään joskus myöhemminkin Mikan oppiin uudestaan.


Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt