Siirry pääsisältöön

Vuorelan agikoulutus, päivä 1

Eilisen lihaskunto luennon jatkona oli luvassa Vuorelan Lotan agilitykoulutusta kahden päivän ajan. Aamu alkoi heti yhdeksältä radan rakennuksella. Sitten tutustuttiin rataan. Se oli vauhdikas hyppyrata, joka sisälti 27 estettä. Rataantutustumisessa oli ilo huomata, että Lotta jättää kaiken hifistelyn sikseen. Ohjauskuvioista hän käytti vain perusohjauksien nimiä (sokkari, valssi ym.) ja jos joku kurssilainen käytti jotain hienompaa nimeä (esim. backflap), Lotta heti käänsi sen "suomeksi". Radan pystyikin suorittamaan ihan perusohjauksilla, Nallen kanssa tehtiin pitkälti sokkareita.

Minit aloittivat ja me oltiin mediryhmistä viimeisessä, joten ehdin hyvin katsella tunnin ajan minien menoa ennen kuin piti lähteä lämppäämään. Tehtiin harjoitus kahdessa 10 minuutin pätkässä.

Alkupätkässä vaikein oli pitkä vienti esteelle, jossa piti tehdä sokkari. Siinä tein sokkarin liian aikaisin (jotenkin iskostunut, että se pitäisi tehdä heti edellisen esteen jälkeen), jolloin törkkäsin Nallen väärälle puolen estettä. Tehtiin muutaman kerran uudestaan ennen kuin hoksasin tehdä sokkarin myöhemmin ja Nalle suoritti esteen hienosti oikein.

Seuraavassa pätkässä vaikea kohta oli hypyn jälkeen kääntyminen 180 astetta, jolloin piti ohittaa putkeen suu. Mehän on vasta tehty putkiin irtoamista, joten sinne putkeen Nallekin ensin muutaman kerran sujahti. Palkkasin sen sitten putken ohi kääntymisestä ja saatiin hyvin tämäkin kohta onnistumaan.

Seuraavaan kohtaan kokeiltiin paria ohjauskuviota. Siinä oli hyppy - käännös 180 astetta - takaakierto - matka jatkuu samaan suuntaan kuin ennen takaakiertoa. Ensin tein niin, että lähetin ekalla hypylle, menin toisen esteen taa pakkovalssiin ja siitä jatkettiin eteenpäin. Se onnistui hyvin, eikä tullut niin kiire kuin ajattelin, koska sain lähetettyä Nallen aika kaukaa ekalle hypylle. Kokeiltiin samaan kohtaan niin, että tein ekan hypyn aikana valssin ja tokalle esteelle tein saksalaisen (takaakierto, päällejuoksu, sokkari). Tämä toimi myös hyvin ja Lotan mukaan oli nopeampi, koska oma vauhti säilyi paremmin, jollon Nallella säilyi vauhti.

Seuraavana vuorossa oli putki-hyppy-hyppy, jossa tehtiin sokkareita. Nallen kanssa tässä ei ollut ongelmaa (paitsi se taas kerran irtosi yhdelle putkelle), se kun osaa melko hyvin hakeutua sokkarissa ohjaavan käden puolelle. Käytiin tässä vaiheessa tauolla.

Jatkettiin toisella kierroksella vielä kerran tuo edellinen pätkä ja jatkettiin eteenpäin. Seuraavana tuli vähän samanlainen hyppyjen ja putken kohta, missä tehtiin taas sokkareita. Hyppyjen jälkeen tuli vielä takaakierto hyppy, jolloin sokkarin piti olla melko ajoissa, jotta ehti koiran viemään takaakiertoon. Ekalla kerralla olin auttamatta myöhässä, mutta Nalle jotenkin vaan luki tosi huonosta ohjauksesta oikein takaakiertoon. Lotta nauroikin tässä vaiheessa, että ei tuo ohjaus näyttänyt sinnepäinkään oikealta, mutta niin vaan kiltti ja tunnollinen Nalle korjaa minun virheitä. Pieni ajoituksen korjaus ja saatiin taas onnistumaan.

Lopuksi olikin enää muutama putki, kepit, hyppy, putki ja hyppy. Siinä ei ihmeempää ongelmaa. Sen jälkeen Lotta kysyi, että halutaanko mennä koko 27 esteen rata. Nallen kohdalta ei ikinä olla aiemmin kysytty tässä vaiheessa treenin loppua näin, kun yleensä se on ollut jo rättipoikki väsynyt. Mentiin nyt sitten rata, muutama virhe sinne tuli, että ei ihan nollana päästy, mutta hyvällä vauhdilla Nalle veti. Lopetettiin treeni tähän, vaikka vähän olisi vielä ollut aikaa.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt