Siirry pääsisältöön

Susitestissä

Ilmoitin Nallen ja Hukan jo aiemmin yhteen susitestiin, mutta se jouduttiin perumaan liian vähäisen osallistujamäärän takia. Hetki siitä, huomasin toisen testin kohtuullisen matkan päässä. Sitten sormet ristissä oltiin testipäivään asti, että testi saataisiin järjestettyä.

Osallistujat saivat itse valita testataanko koira karhulla vai sudella. Käsittääkseni konekarhuja kiertää Suomea useampi, joten karhulle pääseminen myöhemmin voi olla helpompaa. Sen vuoksi päädyin suteen. Toisaalta olisi voinut testauttaa toisen sudella ja toisen karhulla, mutta ajattelin aikataulullisesti olevan parempi, että molemmat käyvät samalla eläimellä. Karhullakin kyllä käydään, heti kun seuraava mahdollisuus koittaa.

Miksipä sitten testauttaa koira, jolla ei ole metsästyskäyttöä? Etenkään, kun ihan ilmaista tämä puuha ei ole. No, ihan silkasta uteliaisuudesta. Kiinnostaa tietää, miten koirat suurpetoihin reagoivat, eihän sitä tiedä, koska sellainen metsässä tulee vastaan (toivottavasti ei kuitenkaan lähietäisyydeltä kohdata). Ja kaikkeahan on aina kiva kokeilla, joten miksi ei tätäkin.


NALLE

Nallen arvelin suoriutuvan testistä hyvin. Se on melko hanakka tyttö puolustamaan minua, joten arvelin sen jotain sudellekin sanovan, vaikka pelottaisi.

Testin alussa testaaja kyseli koiran iän, onko luonnetestattu (ja mitä pisteitä sai ja mitä teki seinässä ja hyökkäyksessä) ja koiran luonteesta ihmistä ja koiria kohtaan. Sitten päästiin itse testiin. Suden paskasta Nalle oli erittäin kiinnostunut ja kasalta sen joutuikin väkisin vetämään mukaan. Jälkeä se myös haisteli innokkaasti. Suden tullessa sermin takaa esiin, Nalle ensin vilkaisi ja kääntyi sitten haistelemaan jälkiä. Siinä hetken tuumattuaan se kääntyi uudestaan sutta kohti ja alkoi haukkumaan. Silloin päästin liinan ihan pitkäksi ja Nalle säntäsi ryminällä suoraan sutta kohti, muutaman metrin päähän pysähtyi. Siinä Nalle sitten haukkui, vaikka susi tuli melko lähelle. Hetken siinä haukuttuaan Nalle siirtyi minun luokseni ja vähän tökki ja pökki ja yritti tulla jalkojen väliin istumaan. Siitä kuitenkin haukkui koko ajan. Suden mentyä piiloon kehuin Nalle ja testaajan ja kepon tullessa näkyviin Nalle sai hepulin ja oli taas ihan normaali itsensä.

Testaaja sanoi, että koiralta löytyy paljon rohkeutta alussa, mutta kun se hetken yhdisteli asioita mielessään, alkoi puntti vähän tutisemaan. Paimenkoirille tyypillinen kaariliike puuttui (tätä Nalle teki luonnetestin kelkalla). Hyvin kuulemma pysyi testissä kasassa, ei paineistunut siitä ja palautui nopeasti. Testaaja myös arveli, että tämä taitaa toimia harrastuksissa ihan hyvin ja kysyi, että mitä sen kanssa harrastetaan.

Nallen kanssa testi meni vähän niinkuin etukäteen arvelin. Alussa Nallen tekemä syöksy kohti sutta kyllä yllätti, en uskonu, että siitä noin paljon potkua löytyisi.



SUSITESTI

1. Koiran reaktio hajujälkeen
a. voimakas 
b. pieni
c. osoittaa pelkoa
d. haluaa paeta

     1.1
     a. lähtee jäljelle
     b. omistajalta tukea, mutta lähtee
     c. kieltäytyy

2. Reaktio nähdessä pedon
a. siirtyy omistajan ja pedon väliin
b. siirtyy omistajan sivulle, mutta on tarkkaavainen
c. siirtyy omistajan taakse
d. pakenee

     2.1
     a. aloittaa haukun heti
     b. haukkuu omistajan vierellä
     c. ei hauku, mutta on tarkkaavainen
     d. pelkohaukku
     e. pelkää ja on hiljaa

3. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa
a. suuri
b. keskitasoa
c. pieni

     3.1 Rohkeus
     a. suuri (katsekontakti tiivis)
     b. keskitasoa (ajoittainen kontakti)
     c. pieni (katsoo pedon ohi)
     d. katsoo muualle

4. Taistelutahto
a. liian suuri eli käy petoon kiinni suoraan edestä
b. suuri, tekee välehyökkäyksiä, mutta pitää turvallisen etäisyyden
c. keskitasoa
d. pieni
e. ei taistelutahtoa

5. Väistöliikkeet/ketteryy
a. erittäin nopea
b. keskitasoa
c. hitaat
d. ei kykene liikkumaan

HUKKA

Hukan kanssa odotukset olivat vähän toisenlaiset kuin Nallen kanssa. Se on Nallen seläntakana kasvanut ja luonteeltaan ehkä vähän arempi kuin Nalle. En olisi siis yllättynyt, jos se olisi suden nähtyään painellut takaisin autolle.

Nallen tavoin Hukka haisteli paskaa kiinnostuneena ja se piti vetää siitä matkaan. Paskan jälkeen Hukka lähti oikein innoissaan jäljestämään hajua pitkin. Suden tullessa esiin se aloitti heti haukun ja jatkoi haukkumista oikeastaan koko testin ajan. Itse en Hukan reaktioita juuri nähnyt, kun se oli alkua lukuunottamatta minun takana. Mutta ei se pakoon missään vaiheessa meinannut lähteä, liina olisi riittänyt vielä pidemmällekin. Testaaja käski jossain vaiheessa minun kävellä lähemmäs sutta ja hyvin Hukka siinäkin tuli perässä. Testin loputtua ja minun kutsuessa sitä luokse, Hukka oli oikein iloinen ja villiintyi Nallen tavoin testaajan ja kepon tullessa esiin.

Testaaja sanoi Hukan olevan järkevä koira, jolta löytyi myös rohkeutta. Se piti koko ajan saman, omasta mielestään riitävän turvavälin suteen. Hukan haukkumisesta testaaja sanoi sen olleen vähän puolivillaista. Se haukkui vähän suden ohi, tarkoittaen, että "mää tässä vähän haukun, mutta en mää sulle hauku". Seuraava koira tuli testialueelle ja Hukka alkoi sille haukkua, niin testaaja sanoi yleisöllekin, että huomaatteko eron haukussa äsköiseen. Hukan väistöliikkeiden testaaja sanoi olleen vähän ylidramaattisia, mutta sellainenhan on koko koira: ylidramaattinen.

Itse kyllä yllätyin Hukan rohkeudesta. Se kun ei ole oikein mitään "vaaratilanteita" joutunut kohtaamaan ilman Nallea. Vaikka se seisoikin testin ajan minun takana, ei se ollut missään paniikissa ja olisi halutessaan päässyt vieläkin kaueammas sudesta.



Hukan arviointilappu näytti tismalleen samalta kuin Nallen, vaikka niiden käytös testissä oli aika erilaista. Ehkä se johtuu siitä, että vaihtoehtoja lapussa oli aika vähän, joten erilaiset käytökset menee kuitenkin samaan sarjaan.

SUSITESTI

1. Koiran reaktio hajujälkeen
a. voimakas 
b. pieni
c. osoittaa pelkoa
d. haluaa paeta

     1.1
     a. lähtee jäljelle
     b. omistajalta tukea, mutta lähtee
     c. kieltäytyy

2. Reaktio nähdessä pedon
a. siirtyy omistajan ja pedon väliin
b. siirtyy omistajan sivulle, mutta on tarkkaavainen
c. siirtyy omistajan taakse
d. pakenee

     2.1
     a. aloittaa haukun heti
     b. haukkuu omistajan vierellä
     c. ei hauku, mutta on tarkkaavainen
     d. pelkohaukku
     e. pelkää ja on hiljaa

3. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa
a. suuri
b. keskitasoa
c. pieni

     3.1 Rohkeus
     a. suuri (katsekontakti tiivis)
     b. keskitasoa (ajoittainen kontakti)
     c. pieni (katsoo pedon ohi)
     d. katsoo muualle

4. Taistelutahto
a. liian suuri eli käy petoon kiinni suoraan edestä
b. suuri, tekee välehyökkäyksiä, mutta pitää turvallisen etäisyyden
c. keskitasoa
d. pieni
e. ei taistelutahtoa

5. Väistöliikkeet/ketteryy
a. erittäin nopea
b. keskitasoa
c. hitaat
d. ei kykene liikkumaan

Oli kyllä taas oikein avartava kokemus, mukava nähdä miten omat koirat käyttäytyy eri tilanteissa. Ehdittiin katsomaan useampi koira karhulla ja muutama koira sudella, mikä oli myös mielenkiintoista. Testaaja oli oikein mukava ja osasi hyvin tulkita koiria, testi tehtiin aina koiran ehdoilla, eikä ketään kuormitettu liikaa. Voin suositella muillekin! Mekin mennään vielä käymään karhulla, kunhan tilaisuus koittaa.

Kommentit

  1. Hauska tuo Hukan ulinan sekainen haukku siinä alussa. :) Jossain netissä olen nähnyt videon karhutestistä, jossa koira (en muista rotua) lähti karkuun toiselle puolelle testausaluetta yleisön sekaan, säikähti siis ihan tosissaan.

    VastaaPoista
  2. Heh, Hukka haukkuu melkein aina noin :)

    Tuo testaajakin kerto jostain bulldogista, joka oli mennyt yleisön sekaan katselemaan. Että siihen nähden oli meidän molemmat koirat ihan kartalla..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt