Karvat tulee säilyttää kuivassa ja ilmavassa paikassa. Minulla ne on pahvilaatikoissa. Laatikoita ei kannata survoa kauhean täyteen, vaikka karvahan menee vaikka kuinka pieneen tilaan. Ahtaassa tilassa karva menee semmoisiksi laatoiksi, mikä aiheuttaa sitten lisätyötä karstaamisen yhteydessä (ainakin jos käsin karstaa, koneellisia karstoja en ole kokeillut).
Koirankarvaa ei tarvitse käsitellä mitenkään ennen kehräämistä. Jos karva on hirveän sähköistä, siihen voi suihkuttaa suihkupullosta vettä karstaamisen yhteydessä.
Ennen varsinaisen kehräämisen aloittamista karva tulee karstata. Toisen karstan päälle levitetään sopiva kerros karvaa. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon, karvaa voi karstaamisen edetessä lisätä jos siltä tuntuu.
Karstaaminen tehdään niin, että karstojen kahvat osoittavat eri suuntiin. Karstaaminen on enemmin taito- kuin voimalaji. Hyvin pienin ja kevein liikkein karstoja liikutellaan toisiaan vasten.
Lopputulos näyttää tältä. Karvaa on molemmissa karstoissa tasaisesti ja karvan "syyt" ovat samansuuntaisia. Tämän jälkeen karstat käännetään siten, että kahvat osoittavat samaan suuntaan, jolloin karvat saadaan irti karstojen piikeistä.
Karstattu karva on tuommoista pehmeää höttöä.
Jännä kyllä huomata, kuinka tuommoisesta epämääräisestä karvakasasta alkaa muodostua ihan langannäköistä tavaraa.
Ja näin sitä lankaa alkaa kertyä rukkiin. Tämä on alkuvaiheen opetteluja, joten karvan paksuus vaihtelee vielä aikalailla. Paksuuden säätely on melko vaikeaa ennen kuin oppii polkemaan rukkia tasaisesti. Jos se ei onnistu, joutuu aina välillä oikealla kädellä pyöräyttämään rukkia ja tällöin oikeaa kättä ei voi käyttää langan säätelyyn.
Yhteen "rukilliseen" ei hirveän pitkää pätkää mahdu. Kun rukki tulee täyteen, se ei enää vedä lankaa rullalle. Sitten vaan täytyy välillä keriä langat pois. Tämän jälkeen lanka ei kuitenkaan vielä ole valmista. Jotta langasta saadaan kestävämpää, se täytyy kerrata. Siitä kerron heti, kun opin sen tekniikan.
Hei! Huomaan, että olet kehrännyt lapinkoiran karvaa ja jopa tehnyt siitä itsellellesi vaatteita.
VastaaPoistaSama aikomus on minulla, joskin en ole ihan niin viitseliäs, niin ostanen kehruupalvelun muualta.
Lapinkoiran villaa siis minullakin: http://wiimansivu.blogspot.fi/2014/08/taas-sita-saa.html :)
Mutta tuosta kertaamisesta olisin kysynyt, kun en sellaisesta ole kuullut enkä oikein ymmärrä mitä se tarkoittaa. Eli kehräätkö ensin langaksi yhdelle kerälle ja sitten yhdistät kaksi kerää, niin että kahdesta kerästä tuleekin yksi? Siihenkin tarvittaneen rukkia, eli kun ostan kehräyspalvelun, niin minun olisi osattava pyytää myös kertaamista?
Arvuuttelen tässä myös, että voiko menekin kuitenkin laskea kuten 'tavallisen' langan, eli että tumppuihin menisi n 100 g?
Jännittävää - tämän syksyn "sato" vielä talteen ja sitten kehräämöön :)
Kiitos etukäteen kommenteistasi, tulevat olemaan kullanarvoisia.
Ihania nämä lappalaiset kun tuottavat lämpöä meille sen henkisen lämmön lisäksi myös ihan tällä lailla konkreettisesti =)
Hei!
VastaaPoistaKertaaminen tosiaan tarkoittaa sitä, että kaksi tai useampi kehrätty kerä yhdistetään yhdeksi keräksi. Tämän tarkoituksena on saada vanhvempaa lankaa (ohuet langat siis yhdistetään paksummaksi langaksi). Samahan tehdään yleensä tavallisillekin langoille (niissä näkyy ohuita säikeitä kiertyneenä yhteen).
Kertaaminen onnistuu kylllä värttinälläkin (kuulemma, itse en omista värttinää, joten en ole kokeillut). Ohjeita löytyy aika paljon googlettamalla. Mutta helpointa varmaan on pyytää suoraan sitä kerrattua lankaa.
Menekkiä miettiessä kannattaa huomioida kaksi asiaa. Ensinnäkin valmistuksessa menee aina jonkun verran karvaa hukkaan. Eli jos lähettää vaikka kilon karvaa kehrättäväksi, niin joku osuus jää siitä päätymättä aina siihen lopulliseen lankaan (lentelee lattioille tms). Toinen on, että jos tekee 100 %:sta lapinkoiran lankaa, niin siitä tulee pikkusen paksumpaa kuin tavallisesta langasta. Lampaanvillasekoituslangoista mulla ei ole kokemusta, mutta kuvista päätellen näyttää kyllä suunnilleen samalta kuin tavallinen lanka. Mun on pitänytkin punnita nuo valmiit villasukat, niin saisi jotain osviittaa paljonko niissä on tavaraa.
Hei, kiitos tiedoista ja vinkeistä! Pistän kaiken korvan taakse =)
VastaaPoista