Siirry pääsisältöön

Toko1 vol. 3 ja loppukoe

Tänään oli viimeinen kerta tokon 1-luokan kurssia ja samalla pidettiin loppukoe. Loppukokeessa katsottin, osaako koira kurssilla opetetut asiat ja voiko se siirtyä 2-luokalle.

Aloitettiin kuitenkin kertauksella. Ensin mentiin riviin ja koirat perusasentoon. Siitä otettiin sitten omaan tahtiin seuraamisia sen mittaisia pätkiä, kun itse halusi. Hukalle otin reilun viisi metriä kerrallaan, sitten pysähdys, jolloin Hukka istuu ja palkka. Näitä muutamia toistoja. Hyvin sujui ja kouluttajakin tuli kehumaan.

Sitten tehtiin seuraamisharjoitus, jossa kierrettiin muut rivissä seisoneet koirakot. Hukan kanssa oltiin ensimmäisiä. Ensin lähti hienosti, otin välillä pysähdyksen ja palkkasin. Siitä kun lähdettiin, Hukka sai jonkun hajun ja kontakti katkesi. Pysähdyin ja käskin Hukan perusasentoon ja jatkettiin uudestaan. Aloin kehua Hukkaan enemmän äänellä ja loppu sujuikin hyvin. Kouluttaja sanoi, että Hukka kasvaa ainakin viisi senttiä, kun kehun sitä. Se siis haluaa työskennellä minulle, mikä oli kiva kuulla.

Seuraavana tehtiin istu-maahan-istu- siirtymiä. Hukka alkaa mennä jo hyvin perusasennosta maahan. Käsiavun se vielä tarvitsee, mutta sitäkin on pystynyt jo pikkuhiljaa alkaa häivyttämään. Maasta istumaan nousu on kyllä loistava. Hukka oikein hypähtää istualleen ja tästä saatiinkin kehuja.

Sitten oli vuorossa jännittävä testi, jossa siis katsottiin, päästäänkö siirtymään kakksoluokalle. Tesin aikana seuratiin koiran halua tehdä yhteistyötä omistajan kanssa. Koiran sai palkata liikkeiden lopussa, mutta makupala sai olla kädessä vain seuraamisessa. Ensin yksi koira teki testin yksinään ja sitten loput neljä pareittain. Hukan kanssa oltiin toisessa parissa.

Ensin kokeiltiin perusasentoa. Käsiavulla Hukka tuli hienosti perusasentoon. Kokeiltiin ekstrana vielä perusasentoon tuloa ilman käsimerkkiä. Kotona tämä onnistuu jo ihan kohtalaisesti, mutta muualla ei olla kokeiltukaan. Hukka tuli ensin vähän vinoon, mutta uudesta käskystä se hienosti korjasi oikeaan paikkaan.

Sitten koiran piti istua ilman käsimerkkiä. Pelkkää istumista ei ollakaan hetkeen harjoiteltu, joten vaati pari käskyä ennen kuin Hukka istui.

Viimeisenä oli seuraaminen. Meillä oli vielä ekstrana toisen koiran tuoma häiriö. Kouluttajan käskystä piti pysähtyä ja koiran piti istua. Tässä sai käyttää käsiapua. Hukka seurasi hyvällä kontaktilla, istui ilman erillistä käskyä pysähtyessä ja loppupätkäkin sujui hyvin seuraten.

Näin ollen läpäistiin testi. Kouluttaja kysyi vielä, että haluttaisiinko Hukan kanssa jättää kakkosluokka väliin ja siirtyä suoraan kolmosluokalle. Mietin hetken ja sanoin, että voitaisiin me kakkosluokkakin käydä. Hukan kanssa ei nyt niin kauheasti kuitenkaan olla häiriössä treenattu ja pohjat on kuitenkin hyvä tehdä kunnolla. Joten otetaan sitten vaikka kertauksen kannalta, jos ei muuta, vaikka luulen kyllä, että uutta oppia saadaan kakkosluokastakin.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt