Siirry pääsisältöön

Mielen mahdollisuudet

Meidän agilityseura järjesti Katri Syvärisen (urheilijoiden henkiseen valmennukseen erikoistunut NLP-valmentaja) luennon otsikolla "Mielen mahdollisuudet".

KUN LÄHDET TREENAAMAAN TAI KILPAILEMAAN, TUNNETKO OLOSI JUURI SELLAISEKSI KUIN HALUAT?
Koira/hevonen lukee ihmisen tunnetiloja tarkasti. Onnistunut suoritus alkaakin omien ajatusten sekä tunteiden ymmärtämisestä. Kun osaat vaikuttaa tunnetilaasi, taitosi kehittyvät nopeammin ja suoritukset paranevat. 

Henkinen valmennus auttaa urheilijaa hyödyntämään voimavarojaan aiempaa paremmin. Sen avulla voit oppia ymmärtämään paitsi omaa, myös muiden ihmisten ajattelua ja vaikuttamaan heihin tehokkaammin. Tästä hyötyvät erityisesti kouluttajat ja valmentajat.

Aloitettiin luento hengitysharjoituksella, jossa piti siis istua silmät kiinni ja keskittyä vain hengittämiseen. Tarkoituksena oli rentoutua samalla.

Eläimet elävät koko ajan tässä hetkessä, ihminen voisi ottaa oppia siitä. Rentoudu ja keskity ainoastaan hengitykseen 1-2 minuuttia ennen vaikeita hetkiä, esim. ennen kuin otat koiran autosta tai lähdet ratsastustunnille.

Rentoutuminen

Ihminen ei opi uutta, jos ei ole rento, koska mitään ei jää pitkäkestoiseen muistiin. Negatiivinen tunnetila lisää stressiä. Stressitilassa aivosolut eivät kommunikoi keskenään, minkä vuoksi oppiminen ei ole mahdollista. Itselle pitää antaa lupa myös epäonnistua.

Rento ei ole synonyymi sanalle lötkö. Voit olla yhtä aikaa rento, itsevarma, päättäväinen jne. Mieti mitä rentous tarkoittaa omassa suorituksessasi?  Jos tekee asioita liian tiukan suunnitelman mukaan, ei voi olla rennossa mielentilassa, eikä olla avoimia sillä, mihin koira tänään pystyy. 

Energiakenttä ihmisen ympärillä. Siihen sisältyy tunteet ja ajatukset.

Rentous on erityisen tärkeää eläinten kanssa toimiessa. Eläimet heijastavat ihmisen tunnetiloja. Ihmisten elämäntyyli ruokkii kireyttä. Ihminen kantaa ympärilleen kuplaa/energiakenttää, joka sisältää ajatukset ja tuneet. Eläimet ovat alttiita tälle kuplalle. Samanlainen energiakenttä löytyy kaikilta eläviltä olennoilta. Myös ihminen ottaa helposti itseensä eläimen tunteita. Herkkä ihminen ja herkkä koira voivat reagoida toisiinsa hyvinkin herkästi.


Tunteet saavat alkunsa suurelta osin mielen tiedostomattomalla puolella.

Suorituskyky

Hyvä suoritus lähtee ihmisen hyvästä olosta. Suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tasapaino on tärkeää. Muista koko elämän palapeli, älä tuijota vain koiraurheilua. Elämässä on muitakin tärkeitä asioita. Levolla on tärkeä rooli suorituskyvyn ylläpidossa.


Menestyjän ajattelumallit

Mitä on menestyminen? Minkälaista menestystä tavoittelee ja miksi? Ulkoista menestystä ovat tittelit ym. Sisäistä menestystä ovat onnistumisen tunne, teet mistä tykkäät, vertaat itseäsi vain siihen mitä olit (et muihin). Mikään määrä ulkoista menestystä ei tuo onnellisuutta, tyytyväisyyttä tai itsevarmuutta, jos sisäinen tunne onnistumisesta puuttuu. Ulkoinen menestys seuraa perässä, jos on tullakseen. Suuri onnellisuus tulee sisäisen menestyksen tavoittelusta. Fiilistele kivoja juttuja koiraharrastuksessa NYT. Mikä siinä on kivaa? 

1. TAVOITTEET
Aina kannattaa asettaa jonkinlaiset tavoitteet, koska ihminen on onnellisin, kun on menossa jotain tärkeää asiaa kohti, ei silloin kun on siellä (vrt. lapsi odottaa joulua). Tavoitteet antaa suunnan, mihin ollaan menossa.

2. SITKEYS
Sitkeys tavoitteiden saavuttamiseen, ei luovuteta. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii ison määrän toistoja. Sen vuoksi ne kannattaa asettaa siten, että pääset tekemään itsellesi kivoja juttuja. Saavutuksen hetket ovat pieniä hetkiä, matka on tärkein.

3. JOUSTAVUUS
Joustavuus on sitkeyden vastapainona. Eläinurheilijoille joustavuus on olennaisen tärkeää, koska mukana on aina elävä olento. Treenit on hyvä suunnitella, jotta ne vie sinua sinne, minne olet menossa. Mutta joustavuutta ei saa unohtaa. Eläin kertoo siinä hetkessä, mihin se tänään pystyy näissä olosuhteissa. Ohjaajan täytyy olla koko ajan valmis muuttamaan suunitelmaa koiran suorituskyvyn/kiinnostuksen tason mukaisesti.


Jos koiran kiinnostus/suorituskyky ja ohjaajan laatima suorituskyky eivät kohtaa, tulee pettymyksen tunteita. Treenisuunnitelman toteuttaminen ei kerro mitään ohjaajasta, sitä ei ole pakko noudattaa.

Opeta omalle mielelle joustavuutta, esim. kierrä kauppa välillä eri järjestyksessä. 

Jos haluaa päästä eteenpäin, pitää tehdä asioita välillä eri tavalla. Ei siis tehdä aina kaikkea samalla, kivalla tavalla.


Kun opetellaan uutta asiaa, ei aina osuta heti oikealle reitille. Oikeasti oppimisessa on kyse siitä, että haetaan sitä oikeaa reittiä.


4. ITSELUOTTAMUS
Ihmisillä on tarve pysyä isossa laumassa. Jos kuitenkin haluat olla paras, sinun täytyy tehdä jotain eri tavalla kuin muut. Älä kuuntele kaikkia neuvoja, vaan tiedä mitä teet.

5. ASENNE
Kaikille sattuu ja tapahtuu. Eri asia on, miten niihin suhtautuu. Jos koet ikävän tilanteen ja sen myötä ikävän tunnetilan, minkälaista tarinaa alat siitä kertomaan? Kaikkien tulee mennä sillä, mitä sillä hetkellä on. Tule pois ideaalikuplasta ja katso millaiset kortit teillä on.

Mistä tiedät, että on mennyt hyvin?
- sisäinen referenssi: sisäinen tunne siitä menikö hyvin vai ei.
- ulkoinen referenssi: tarvitsee ulkopuolelta tiedon, menikö hyvin vai ei.
Konteksti sidonnaista. Osassa asioista voi olla toista, osassa taas toista.

HARJOITUS: ASENNE
15 sekuntia aikaa. Katsele kaikkea, mikä on mustaa. Laita silmät kiinni. Mikä on punaista?

Sen merkitys kasvaa, mihin kiinnitämme huomiota (esim. jos mietit mikä meni pieleen). Mieti mieluummin, että mikä meni hyvin. 

Treenipäiväkirja: Mieti 3 asiaa, jotka meni hyvin ja 1 asia, mitä haluat tehdä seuraavalla kerralla paremmin,

USKOMUS

= ennakkoasenne, sääntö, jonka itse on luonut. Uskomuksia ei ole oikeasti olemassa, mutta ko. ihmiselle ne on totta, yleensä tiedostamattomia. 

Mieli on lasinen labyrintti, jossa törmäillään EN PYSTY- uskomuksiin.

Mitä rajoittavia uskomuksia sinulla on? Mitä asioita sinulle on lapsena opetettu? Mitkä uskomukset ovat sinun vanhemmille totta? Mitä sinulle on lapsena sanottu sinun olevan? Putkahtelevatko nämä esiin edelleen? Oletko tehnyt jotain, mitä sinulle on sanottu, ettet pysty? Jos kyllä, olet ollut ainakin yhdessä asiassa väärässä. Onko mahdollista, että olet väärässä jonkun muunkin asian suhteen?

Missä kohtaa omat ajatukset ja uskomukset tulee rajaksi tavoitteiden asettamisessa? "Maajoukkueeseen en ainakaan pääse". Isoimmat rajat eivät ole ne, joihin et pysty, vaan ne, joita et uskalla edes ajatella.


Puumalli: pintauskomukset eivät näytä liittyvän yhteen (uloimmat haarat). Taustalla onkin joku suurempi uskomus, joka liittää yhteen pienemmät uskomukset.

Mitä uusia uskomuksia on, jotka auttaisivat sinua eteenpäin sinne, minne haluat mennä? Kaikkea ei voi saavuttaa kerralla, mutta pykälä-pari kerrallaan pääsee ylöspäin. Mitä uusista alkaa sultaella. 


Tavoitteet

Mitä on hyvä muistaa, kun asettaa tavoitteita? 

Hyvä tavoite on positiivinen. Mieti, mitä haluat tehdä, älä sitä, mitä et halua. Aivot eivät ymmärrä kovin hyvin EI-sanaa. en JÄNNITÄ en JÄNNITÄ. Aivot ovat kuin taksikuski. Anna se osoite, minne haluat mennä, älä niitä osoitteita, jonne et halua.

Hyvä tavoite on oma. Idea voi tulla joltain muulta, mutta teet asioita itseäsi varten, et vanhemmille/valmentajalle/ala-asteen opettajalle. Se, mihin ryhdyt, pitäisi sytyttää sinussa jotain isosti. Jos joudut kuukausi kaupalla motivoimaan itseäsi treeneihin, mieti oletko oikeassa paikassa. Pidä mieluummin taukoa ja palaa asian pariin myöhemmin. Tavoitteeen saavuttamiseen tarvittavien resurssien tulee olla saatavilla eli tavoite tulee suhteuttaa käytännön elämään.

Hyvä tavoite on ekologinen. Kun panosta yhteen asiaan, et panosta muuhun. Pystyt tekemään ne uhraukset, jotka tavoitteen saavuttaminen vaatii. Se ei keikuta elämää tasapainosta, niiltä raiteilta, millä haluat sen olevan. Lepo ja muu elämä vaatii myös aikaa ja muita resursseja. Mikä on uhrausten määrä, mitä voit tehdä tavoitteen saavuttamiseen? Se vaihtelee elämän eri vaiheissa. 

Tavoitteita on hyvä välillä muuttaa, se ei tarkoita, että olisi epäonnistunut. Tavoitetta ei kuitenkaan kannata vaihtaa kolmea kertaa viikossa.


Hyvä tavoite on yksityiskohtainen. Tavoitteen tulee olla niin selkeä, että pystyt hahmottamaan hetken, jolloin sen saavutat. Tavoitteesta pitää olla selkeät mielikuvat.



Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt