Siirry pääsisältöön

Leinon koulutus

Vierailevien kouluttajien sarjassa tänään oli vuorossa Jenni Leinon koulutus. Hänenkään opissa ei Nallen kanssa ole aiemmin käyty.

Koulutus alkoi rataantutustumisella. Ensin käytiin itsekseen rataa läpi, jotta suunnilleen tiedettiin missä järjestyksessä esteet mennään. Aika sekavaahan tuo aluksi oli, kun samat esteet mentiin niin moneeen kertaan. Sitten käytiin rata kouluttajan johdolla tarkasti läpi. Tarkasti tarkoitti tässä tapauksessa sitä, että rataantutustumiseen kului aikaa 45 minuuttia. Olikin ehkä antoisin rataantutustuminen, missä olen ollut. Nyt oli itsellä hyvin tiedossa jokainen varpaiden asento ym.

Rataantutustumisen jälkeen oli ensin toisen ryhmän vuoro. Ehdin hyvin katsomaan ensimmäisen kierroksen ja sitten käydä läppäämässä Nallen. Meidän ryhmässä ainoa mini aloitti ja Nalle oli sen jälkeen medeistä ensimmäinen. Jokaiselle koirakolle oli aikaa kaksi 8 minuutin pätkää.


Koira 1. esteen taa, itse 2. esteen taa. Lähetys -> 1, niisto -> 2-3, takaakierto -> 4, valssi -> 5-7, sokkari -> 8, valssi -> 9-11, pakkovalssi -> 12 -> 13-14, pakkovalssi -> 16-17, sokkari -> 18-22, sokkari -> 23-27, sokkari -> 28, sokkari -> 29.

Kuten huomaa, aika sokkari painotteista menoa. Kouluttaja huomasi melko nopeasti minkälainen ohjaus Nallelle sopii, joten omien räpellysten jälkeen kokeiltiin melko moneen kohtaan sokkaria ja hyvinhän ne toimii.

Ekalla kiekalla ehdittiin käydä rataa putkeen 16 asti. Lähdössä tuli muistaa, että omat varpaat osoitti putken 3 suun ohi, jottei vahingossakaan ohjaa koiraa väärään putkeen. Paikallaan piti odottaa, kunnes koira oli jo hyppäämässä kakkosestettä ja sitten vasta lähteä liikkeelle. Nelosesteellä este piti unohtaa. Eli ei ohjata koiraa takaakiertoon, vaan ohjataan koiran linjaa siten, että sen on luonnollista hakeutua takaakiertoon. Seiska esteellä piti muistaa liikkua tarpeeksi ajoissa, jottei ole koiran edessä putken suulla. Putkelta A:lle koiraa piti muistaa vähän suoristaa, jottei se juokse ohjaajan liikkeen suuntaisesti alas A:lta. Kouluttaja painotti, että tällaisia vaarallisia linjoja voi kisoissakin tulla ja niissä pitää muistaa koiralle turvallinen ohjaus. 12 esteen pakkovalssiin meinasi tulla vähän kiire, mutta hyvin se sujui, samoin kepeille vienti. Kepeiltä olisi ollut tarkoitus irrota putken toiseen päähän siinä vaiheessa, kun koira lopettaa vasta kepit, mutta Nallen kanssa en niin kauas irronnut, kun se ei sitä vielä kestä. Putkelta piti taas edetä rivakasti, otta ehti 15 esteelle tekemään pakkovalssin.

Tokalla kierroksella jatkettiin siitä mihin jäätiin. Muita kouluttaja neuvoi menemään 19 putken oikealta puolen, jolloin kepeille vienti oli vaikeampi. Nallen kanssa ehdin kuitenkin juosta hyvin vasemmalta puolen, jolloin saatiin helpompi kepeille vienti. 22 esteen sokkari tehtiin siten, että koira pysyi oikeassa kädessä pitkään ja ohjaus vaihdettiin vasempaan käteen vasta juuri ennen seuraavaa hyppyä (vähän samanlainen ajoitus kuin pakkovalssissa). Loppu radassa ei ollutkaan mitään ihmeellistä, sokkarit loppuun sujui hyvin.

Nalle ei nyt ollut ihan parhaassa vedossa. Iloisesti se teki töitä, mutta omaan tahtiinsa. Kouluttaja nauroikin, että selvästi sillä on kivaa, mutta ei kiire mihinkään. Tällä kertaa kouluttaja keskittyi enemmän ohjaajaan kuin koiraan. Viimeksi vierailevan kouluttajan opissa keskityttiin oikeastaan vain Nallen vauhtiin, nyt taas huomio oli minussa. Eli hyvin tukevat tämmöiset koulutukset toisiaan.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt