Siirry pääsisältöön

Sanna Lehtosen agilitykoulutus osa 2

Tänään meidän ryhmän treenit alkoi jo aamukahdeksalta, joten ajoissa sai olla liikenteessä. Aloitettiin radan rakennuksella. Sen jälkeen käytiin lyhyesti läpi omia, koiran ja koirakon heikkouksia ja vahvuuksia, kilpailujännitystä ja muuta. Sitten tutustutiin rataan, jossa oli pätkiä neljästä tämän vuoden MM-kisaradasta.


Ensin mentiin tuota vaaleanpunaisella viivalla merkittyä vauhtipätkää. Samoilla esteillä harjoiteltiin valssia (rengas-hyppy-pituus-hyppy/valssi-pituus-hyppy-rengas-hyppy/valssi-rengas-palkka ja hyppy-putki-hyppy-pituus/valssi-hyppy-putki-hyppy-rengas/valssi-hyppy-palkka).

Yhteislähtö koiran kanssa -> 1, valssi -> 2, pysähdys juuri kun koira on menossa putkeen ja heti liikkeelle -> 3-6, pakkovalssi -> 7-11. Este 12 oli kolme variaatiota: 1) persjättö -> putki 12, 2) persjättö -> 12 hyppy vasemmalta, putki -> 13 ja 3) valssi -> 12 hyppy oikealta. putki -> 13. 14, persjättö* -> 15, persjättö* -> 16, takaaleikkaus -> 17-18. Lopussa * harjoiteltiin kolmea eri tapaa vaihtaa puolta eli persjättö 14 tai 14 jälkeen tai takaaleikkaus 16.

Nallen hain autosta ja pienen lenkin jälkeen mentiin halliin. Nalle sai kauhean hepulin, kun se huomasi minne taas pääsi. Häntä vispasi ja mun jalkojen välistä piti pyöriä moneen kertaan. Sitten päästiin tuolle vauhtipätkälle. Nallella oli tosi hyvin vauhtia ja se irtosi putkeen hyvin. Lähetin sen suunnilleen esteen kohdilta. Mentiin vauhtipätkää kaksi kierrosta molempiin suuntiin.

Sitten treenattiin samoilla esteillä valssia. Valssista tuli uutena, että sen pitää olla valmis kolmessa askeleessa. Ja nyt itsellekin tähdentyi lantion kierto, mitä en ole oikeastaan ikinä aiemmin edes ajatellut. Valssit sujui meiltä tosi hyvin ja Nalle teki tosi tiukkoja kaarroksia niiden jälkeen. Tästä harjoituksesta saatiinkin pelkkiä kehuja.

Sitten Nalle päästi autoon nukkumaan ennen seuraavaa pätkää. Otettiin radasta esteen 1-9. Nallella vauhti hiipui hieman putkessa, mutta varsinainen kompastuskivi oli pakkovalssi seiska esteelle. Se vaan oli jotenkin niin vaikea, eikä jäänyt omaan päähän yhtään miten päin siinä olisi pitänyt itseään kiertää (taisi olla monelle muullekin hankala). Päästiin kuitenkin tämäkin harjoitus läpi, vaikkei se tainnut kaikkia taiteensääntöjä täyttääkään. Mutta niinhän se oli, että tyylipisteitä ei tässä lajissa jaella... Sitten otettiin keinulta lähtien 12 esteen monivalintaa. Ensin tein persjätöllä suoraan putkeen ja se onnistui hyvin. Piti vaan juosta aika lujaa keinulta, että ennätti persjätön tekemään ennen kuin oli koiran tiellä. Sitten tehtiin hypyn kautta putkeen molempiin suuntiin. Persjättö taas meni hyvin, valssi ei niinkään, kun oma liike töksähtää siinä. Tehtiin sitten niin, että pyörähdin Nallen mukana, jollon oma liike säilyi ja samalla Nallen vauhti säilyi ja putkeen mentiin lujempaa.

Taas Nallea odotti huilitauko ja viimeisenä treenattiin vielä radan loppupätkää eli putkesta loppuun asti. Harjoiteltiin tähän Nallen kanssa kahta eri kohtaa, johon sai tehtyä persjätön ja vielä valssia 14 esteen jälkeen. Persjätöt meni hyvin molemmat, samoin valssi. Ei kuulemma eroa mitenkään meno siinä tekeekö valssin vai persjätön.

Nallen kanssa muistettavia asioita
- koira ei saa nähdä, että oma vauhti hiljenee, vaan koira näkee ainoastaan vauhdin kiihdyttämistä.
- oma sijoittuminen ja ajoitus tärkeää, varsinkin putkille mennessä. Jos oma vauhti töksähtää ennen putkea, Nalle hidastaa raville. Täytyy sitten vaikka kiertää putki tms. jotta saa vauhdin säilymään.
- harjoitukset pidettävä lyhyinä, jotta mielenkiinto hommaan säilyy loppuun asti.

Saatiin taas luettavaa ja kotitehtäviä kurssista. Lisäksi saatiin Sannan kouluttaman treeniryhmän syksyn ohjelma ja kyllä kateeksi käy heitä, jotka tässä ryhmässä treenaavat. Joka viikolle oli selkeä teema ja lisäksi oli vielä laitettu kotitehtäviä. Vähän eri meininki mihin itse on tottunut eli mennään vaan treeneihin eikä etukäteen tiedetä yhtään mitä treenataan.

Olipa antoisa koulutus ja paljon jäi uutta oppia hihan varteen. Kaikille koirakoille oli tasapuolisesti aikaa, eikä missään vaiheessa tullut semmoinen olo, että olisi kiire tehdä mitään, vaikka tänäänkin mentiin yliajalle. Täytyy toivoa, että joskus pääsisi uudestaankin Sannan koulutettavaksi.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt