Siirry pääsisältöön

Koiratanssin peruskurssi I

Meillä on Nallen kanssa tapana osallistua kaikkeen, mihin mahdollisuus ilmaantuu. Niinpä kerettiin reilu tunti huilata agilityn teemakoulutuksen jälkeen, kun piti suunnata takaisin hallille kolmen kerran mittaiselle koirantanssin peruskurssille.

Aloitettiin sillä, että kouluttaja kertoi vähän koiratanssista. Sitten aloitettiin treenaminen seuraamisella. Ohjaajan piti kävellä rennosti, mikä vaikuttikin itsestä aika vaikealta aluksi. Paljon helpompaa olla jäykkä kuin rento. Mentiin muutaman kerran hallia päästä päähän. Sitten tehtiin niin, että aloitettiin koiran seuratessa vasemmalla, pyörähdettiin koiran eteen ja peruutettiin vähän matkaa ja sitten pyörähdettiin siten, että koira seurasi oikealla puolella. Oikealla puolella seuraamista ei olla Nallen kanssa ennen juurikaan harjoiteltu, joten siinä se tarvitsi aika paljon herkkujen apuja.

Sitten harjoiteltiin semmoista, että koira kiertää ohjaajan ympäri. Nalle sen osasikin valmiiksi. Sitten piti itse pyörähtää samanaikaisesti eri suuntaan kuin koira. Se olikin vähän vaikeampaa. Nalle ihmetteli, että miksi minäkin pyörin ja pysähtyi. Muutamalla toistolla sekin lähti sujumaan. Sitten harjoiteltiin paikallaan, että koira pyörähtää perusasennosta itsensä ympäri ja takaisin perusasentoon. Senkin Nalle osasi jo valmiiksi.

Sitten lähdettiin yhdistämään kaiki tähän asti opittu. Eli mentiin taas hallia päästä päähän. Koira seurasi vieressä, käskettiin koiran pyörähtää itsensä ympäri, sitten pyöräytettiin koira ohjaajan ympäri, jatkettin matkaa ja käännyttiin koiran eteen ja siitä koiran vasemmalle puolen ja taas laitettin koira pyörähtämään itsensä ympäri. Tämäkin sujui ihan hyvin, Nalle tosin tarvitsee pyörähtämiseen vielä aika isot käsimerkit eli niitä pitäisi alkaa häivyttämään pienemmiksi.

Seuraavaksi jokainen sai näyttää jotain temppuja mitä koira osaa. Jatkettiin sitten samanlaisella harjoituksella kuin edellinen, mutta sekaan piti ujuttaa koiran osaamia temppuja. Nalle teki kahdeksikon jalkojen välistä ja ryömi. Toiseen suuntaan tehtiin jalkojen välistä pujottelua.

Sitten olikin vuorossa harjotella jalkojen välistä pujottelua. Nallen kanssa on sitä aiemmin treenattu aika paljon. Tein nyt niin, että pidin kädet selän takana, kun Nalle roikkuu muuten liiaksi käsissä (herkuissa). Hienosti se hoksasi pujottelun ilman käsimerkkejäkin.

Sitten oli vuorossa koiran kulkeminen jalkojen välissä. Tämäkin oli Nallelle entuudestaan tuttu juttu, tosin ei olla sitä aikoihin treenattu. Mutta ei siinä ongelmia ollut, Nalle kun tykkää luonnostaan olla ihmisen jalkojen välissä. Jos se on oikein innoissaan, se itse oikein tunkeutuu jalkojen väliin.

Lopuksi oli vielä koiran kanssa leikkimistä. Koiralle heitettiin jalkojen välistä herkku ja juostiin toiseen suuntaan. Kun koira oli syönyt herkun ja otti kontaktin, heitettiin taas herkku jalkojen välistä. Tästä Nalle ei oikein enää innostunut, vaan hajut meinasivat viedä mennessään. Liekö alkoi jo askel painamaan pienen koiran jaloissa, kun treenejä oli jo kolme tuntia tälle päivää takana.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt