Siirry pääsisältöön

Koiratanssikoulutus

Aamupäivän luennon jälkeen pidettiin ruokatauko ja sitten jatkettiin käytännön harjoituksiin. Koirakoita oli paikalla seitsemän ja meidät jaettiin kahteen ryhmään. Treenit tehtiin kahdessa pätkässä, noin 30 minuuttia per treeni. Välissä vein Nallen autoon huilaamaan. Nalle oli ensimmäisessä ryhmässä. Liisa kävi alkuun taas kiertämässä kaikkien luona ja kyselemässä vähän, että mitä kukakin on tehnyt aiemmin. Sitten hän antoi kaikille omassa loosissa tehtäviä harjoituksia.
Ensin harjoiteltiin omassa loosissa eteen seisomaan tulemista ja siitä jalkojen väliin peruuttamista. Sitten tehtiin tuttuja tehtäviä siten, että ohjaaja oli vähän outo. Tässä vielä tarkemmat treeniohjeet.

Eteen seisomaan ja peruutus ohjaajan jalkojen väliin
Kosketuskepillä ensin muutama toisto ja palkka muistutuksen vuoksi. 
Eteen seisomaan. Koira otetaan viereen ja kosketuskeppi laitetaan pitkäksi eteen. Kun koira menee koskettamaan kuonollaan kepin päätä (seisoo siis ohjaajan edessä nenä menosuuntaan), naks ja palkka (palkatessa koiran nenä eteenpäin). Samaa voi tehdä vaaputtimella tai siten, että edessä oleva avustaja palkkaa koiran. 
Peruuttaminen. Koira otetaan seisomaan jalkojen väliin ja käsketään peruuttaa (huom! koiran pitää osata peruuttaminen käskystä). Palkataan heti yhdestä askeleesta. Toistetaan. Kun sujuu, koira jätetään seisomaan ja mennään sen itse sen taakse. Käsketään palkata jalkojen väliin ja palkatan siitä. 
Jossain vaiheessa yhdistetään nämä kaksi vaihetta.

Tutut tehtävä, outo ohjaaja
Harjoitellaan tuttuja ja helppoja harjoituksia niin, että ohjaaja on jotenkin outo. Esim. istumista niin, että ohjaaja pitää käsiä ylhäällä, ohjaajan kiertämistä niin, että ohjaaja on kyykyssä.

Toiseen treenisessioon piti miettiä temppuja ja liikkumistapoja, joista voisi ketjuttaa pidemmän ketjun. Tehtävänä oli siis vaan liikkua ensin kohti nurkkaa, tehdä siellä temppu ja liikkua kohti ikkunaa jollain toisella tavalla ja tehdä siellä joku toinen temppu. Tämän jälkeen koira palkattiin. Kullakin koirakolla oli tähän harjoitukseen viisi minuuttia aikaa.

Ketjuttaminen
Mieti kaksi liikkumistapaa ja kaksi temppua. Tehdään harjoitus, jossa ensin liikutaan (tapa1) paikkaan x, jossa tehdään temppu 1. Sitten liikutaan (tapa2) paikkaan y, jossa tehdään temppu 2. Tämän jälkeen palkataan koira.

Liikkumistapoja: peruutus koiran edessä, seuruu oikealla, seuruu vasemmalla, pujottelu jalkojen välistä.
Temppuja: koira istuu ja läpsii tassulla ohjaajan jalkaan, kieriminen, pyörähdys, ohjaajan kiertäminen

Nallen kanssa liikuttiin ensin niin, että minä peruutin edellä. Nurkassa Nalle istui ja läpsi minua jalkaan. Sitten pyörähdettiin paikallaan yhtäaikaa ja Nalle tuli oikealle puolen seuraamaan. Toisena temppuna tehtiin maahanmeno ja kierähdys. Saatiin vinkkiä lähinnä omaan liikkumiseen eli Nallen tehdessä temppuja voisin tehdä jotain siihen sopivaa, dramaattisempaa liikettä. Tätä varten täytyy Nallea vielä opettaa kestämään minulta hassuja liikkeitä. Esim. tuo kieriminen muuttuu helposti pyörähdykseksi, jos teen jotain outoa.

Toisella kertaa liikuin ensin taas peruuttaen, mutta nyt välillä lähdinkin kävelemään Nallea kohti, jolloin se peruutti. Tämä toimi hienosti. Ensimmäisenä temppuna tehtiin, että Nalle kiersi minun ympäri. Sitten seuruutin taas oikealla ja toisena temppuna tuli pyörähdykset seuraamisen yhteydessä.

Oli oikein mukava koulutus. Liisa oli innostava kouluttaja. Ja sain hyvää vinkkiä siihen, miten lähteä omaa ohjelmaa rakentamaan. Musiikkihan meillä on jo valittuna.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt