Siirry pääsisältöön

Vöyrin tokokoe

Keli ei tällä kertaa hellinyt meitä. Auton mittari näytti auringossa 31 astetta ja koekenttä oli suoraan auringon paisteessa vailla varjon häivääkään. Onneksi ei kauhean ajoissa paikalla oltu, sillä koe oli reilusti myöhässä.

Ennen koetta ihmettelin, että miksei tuonne ollut enempää koiria ilmoitettu, yleensä kun tokokokeet on tupaten täynnä. Kuulin sitten kommenttia, että tuolla ei koskaan ole paljon koiria, enkä kyllä jälkikäteen ihmettele miksei. Aikataulut olivat kyllä luvattoman paljon myöhässä koiramäärään nähden. Siinä vaiheessa, kun alokasluokka oli viimein alkamassa, huomattiin, että yhdellä koiralla ei ollutkaan papereita mukana. Se oli vielä ensikertalainen, joten ilman papereita ei voinut päästää kehään. Siinäpä sitten edelleen odotettiin, että joku kävi tuomassa paperit. Ei tätäkään tietenkään olisi ilmoittautumisen yhteydessä kannattanut valmiiksi tarkistaa... Olisi siinä muutenkin odotellessa paperit ehtinyt tuoda moneen kertaan.

Luoksepäästävyys 9,5
Nousi seisomaan ja heilutti häntää, siitä pistemenetys. Pitäisi kuulemma istua.

Paikkamakuu 9
Muuten ok, mutta nousi ylös vasta toisella käskyllä.

Seuraaminen taluttimessa 7 
Kaksi ekaa pätkää meni hyvin. Paikka ja kontakti olivat kuulemma erinomaisia. Sitten hyytyi vauhti. Tuomari sanoi, että kuumuus selvästi vaikutti tähän koiraan. Kuulemma potentiaalia parempaankin suoritukseen paremmassa kelissä.

Seuraaminen taluttimetta 7
Samanlaisesti kuin eka seuruupätkä. Mutta hyvin Nalle jaksoi tsempata kuumuudessa. Tuomari sanoikin, että tämä koira tarvitsee henkistä tukea.

Maahanmeno
Ihan ok, olisi kuulemma voinut olla nopeampi, mistä pistemenetykset. Nyt kuitenkin valmisteleva osuus meni hyvin, mikä on ennen ollut vähän hipsimistä.

Luoksetulo 5
Meidän varmin liike meni sähellykseksi. Ensin valmis sanalla Nalle meni maate, sitten luokse tuli vasta toisella käskyllä. Tämä kyllä meni ihan kuumuuden piikkiin.

Seisominen 9
Vähän olisi taas saanut olla ripeämpi, muuten ok.

Estehyppy 9
Tästä tuli kyllä liikaa pisteitä. Käskyllä Nalle käveli esteen luo, vaivoin kömpi sen yli. Alastulossa se jäi vinottain, joten siirtyi vähän kun menin viereen. Tästä siirtymisestä 1 pistemenetys, mikä nyt oli aika vähän. Ei nyt ehkä ollut ihan linjassa esim. tämän ja seisomisen pistemenetykset.

Kokonaisvaikutus
Koira tekee hyvällä asenteella ja sillä on pilkettä silmäkulmassa.

157 pistettä, II tulos.

Tällä kertaa pisteet kääntyi tähän suuntaan. Tyytyväinen olin kyllä kokeen jälkeen (vaikka kyllähän tietty 3 pistettä harmittaa), paremmalta tuntui kuin edellinen koe, vaikka siitä tulikin ykkönen. Viime kokeen jälkeen seuraaminen muodostui ongelmaksi, kun Nalle epäonnistuneen maahanmenon jälkeen alkoi varmuuden vuoksi tarjoamaan koko ajan seuraamisessa maahanmenoa tai seisomista. Tähän vielä päälle viime hetken treeni torstaina, jolloin onnistuin murahtamaan Nallelle väärässä kohtaa, jolloin se ei enää alkanut millekään. Onneksi perusasioihin palaaminen (naksuttelu seuraamisesta ilman käskyjä) auttoi ja jopa paransi seuraamista. Tätä siis jatketaan kohti ensi koetta.

Uusi koepaikkakin saatiin heti. Seuraava koitos on Vaasassa 16.6.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt