Siirry pääsisältöön

Pure Agility

Tänä viikonloppuna oli tarjolla Pure Agilityn koulutusta, Nallen kanssa osallistuttiin vain lauantaina. Meidän ryhmällä kouluttajana oli Anders Kronqvist. Koirakoita oli neljä ja aikaa ryhmälle oli kaksi tuntia. Jokainen pääsi tekemään kaksi kymmenen minuutin pätkää.

Rata oli pitkä, sisälsi 27 estettä. Rata aloitettiin ykkösesteestä ja edettiin niin pitkälle, kun ehdittiin. Aluksi tutustutiin rataan itsenäisesti, sitten kouluttaja kertoi vähän omia huomioitaan radasta ja näiden pohjalta oli vielä vähän aikaa tutustua rataan.


Koira 1. esteen taa, itse 3. esteen kohdalle. Lähetys -> 1-3, pakkovalssi -> 4-6, valssi -> 7-8, persjättö  -> 9-10, valssi -> 11-13, valssi -> 14-16, takaakierto, takaakierto -> 17, takaakierto -> 18, valssi -> 19-22, valssi -> 23-24, takaakierto -> 25, takaakierto -> 26, takaakierto -> 27.

Otettiin Nallen kanssa ensin kepeille asti. Aluksi seisoin vahingossa niin, että Nalle ei nähnyt putken suuta ekalta esteeltä, jolloin se teki turhan koukeron matkalla putkelle. Otettiin kohta uudestaan ja paremmalla sijoittumiselle saatin vähän matkaa taas nipistettyä Nallen kulkemasta matkasta. Pakkovalssi neloselle sujui hyvin ja Nalle kääntyi hyvin vitoselle. Kepit meni hyvin, vaikka keppikulma olikin vähän hankala Nallelle. Mutta hyvin haki kepeille.

Sitten jatkettiin seiskalta eteenpäin yhdelletoista asti. Siinä ei mitään ongelmaa ollut. Otettiin pätkä uudestaan ja jatkettiin 16 putkelle ja siitä vielä takaakierto. Nalle kun ei ole maailman nopein putken juoksija, niin minun kannattaa käydä "nappaamassa" se putken suulta mukaan (eli otan askeleen kohti putken suuta). Näin oma liike säilyy ja aikaa kuluu sen verran, etten ole seuraavan esteen vieressä seisomassa siloin, kun Nalle tulee putkesta. Jos oma liike pysähtyy siten, että Nalle näkee sen, senkin vauhti hiljenee.

Keppejä otettiin vielä niin, että kahdessa viimeisessä välissä oli verkot. Näin pääsin itse tekemään valssin ajoissa. Nalle kun ei välttämättä jatka keppejä loppuun asti, jos alan härppimään jotain ylimääräistä. Nallella on viimeksi ollut verkot joskus kaksi vuotta sitten, joten vähän oli ihmeellinen asia. Ekalla kerralla tuli kepeiltä pois ennen verkkoja. Toisella kertaa mietti sekunnin, että mennäkö vai eikö, mutta meni sitten. Kolmas kerta sujui jo hyvin ja itse pystyi tekemään valssin seiska estettä kohti.

Nallella meinasi jo into vähän laantua, joten mentiin huilimaan. Kerittiinkin ihan hyvä lenkki käydä kävelemässä, kun aikaa seuraavaan kierrokseen oli puoli tuntia.

Toisella kierroksella jatkettiin putkelta. Nyt oli taas intoa sen verran, että takaakiertoon saatiin enemmän vauhtia. Jatkettiin 20 putkelle asti. Takaakierrossa ei ollut ongelmia. Otettiin pätkä pariin kertaan.

Sitten jatkettiin taas 20 putkesta loppuun asti. Kepeillä taas tökkäsi vähän, kun en voinut tehdä valssia tarpeeksi ajoissa, ettei Nalle lopeta pujottelua. Lopun takaakierroissa ei ollut ongelmaa. Otettiin loppupätkä vielä 16 putkesta alkaen.

Palautetta saatiin, että minulla on ohjauksessa hyvä tekniikka. Nalle osaa takaakierrot tosi hyvin ja se pystyy kääntymään tiukkoja kaarteita. Se myös osaa hakeutua kepeille hyvin, mitä itse en ehkä ole aiemmin tajunnut. Kouluttaja myös ihasteli Nallen suoritusvarmuutta, se kuulemma seuraisi minua vaikka maailman ääriin. Nalle on myös kuulemma tyypillinen rotunsa edustaja. Vauhtia on niin kauan kuin intoa, mutta kun into lopahtaa, niin vauhti loppuu. Kehotuksena saatiin ottaa kepeille verkot käyttöön pariin viimeisseen väliin, jotta pystyn itse tekemään vaikka niitä valsseja kun Nalle vielä pujottelee.

Tosi mukava koulutus oli ja hyvin se meni, kun päästiin rata loppuun asti. Kouluttaja kun sanoi alussa, että tavoitteena on päästä kutoselle asti ja me ehdittiin mennä kaikki 27 estettä.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt