Siirry pääsisältöön

Löytynojan agilitykoulutus

Meidän uudessa agilityseurassa on kivasti tarjolla ulkopuolisten kouluttajien koulutuksia. Tänään päästiin Nallen kanssa ensimmäistä, mutta toivottavasti ei viimeistä kertaa, Hanna Löytynojan oppiin.


Aikataulu oli puolisen tuntia myöhässä, joten hyvin ehti katsella edellisen ryhmän treenejä. Rataan tutustuttiin ensin yksikseen ja sitten käytiin kohta kohdalta läpi. Tosin alkupätkät me vähän hypättiin yli, kun kaikki oli ehtinyt katsomaan, miten Hanna oli ne edelliselle ryhmälle neuvonut.

Ensin mentiin esteet 1-5. Nalle tuli muutaman kerran kakkosesteen ohi. Tämä johtui siitä, että itse olin liian lähellä nelosestettä, jolloin lähtiessäni kohti kolmosta, ajoin omalla liikkeellä Nallen kakkosen ohi. Samoin omat varpaat osoitti aluksi väärään suuntaan. Nämä kun saatiin korjattua, saatiin Nalle hyppäämään oikeat esteet. Kolmosen takaakierto sujui hyvin. Kolmosen jälkeen käännyin vasemman kautta kohti nelosta ja lähdin juoksemaan eteenpäin kun Nalle oli vasta kääntymässä hyppyyn. Hyvin sujui sekin. 

Sitten otettiin 5-12. A meni juoksuna ihan hyvin, ekalla kerralla A:n jälkeen tuli aika iso kaarre, sen jälkeen otin Nallen A:lta paremmin kahdella kädellä haltuun, niin kaarre pieneni.10:lle taas poiskääntö, 11 jälkeen sokkari ja 12. Tässä ei Nallella ongelmaa, mutta itse tein ensin poiskäännön liian lähellä kymppiä. Kun tein sen vähän kauempana, ehdin paremmin karkuun ja ohjaamaan kepeille. Muutaman toiston jälkeen otettiin kepitkin mukaan pariin kertaan ja niissä ei ongelmaa. Nalle haki hyvin itse kepeille ja pujotteli hyvin loppuun asti. Vauhtiahan niihin täytyisi saada lisää, mutta niitä pitää treenata yksittäisenä.

Jatkettiin 14-22. 16 jälkeen tein sokkarin, 17 poiskääntö, 20 (merkitty kuvaan 10 vaikka pitäisi olla 20) sokkari, 21 poiskääntö. Ekalla kerralla Nalle hyppäsi 21 jälkeen 18, seuraavalla kerralla tarkempi ohjaus, niin meni putkeen.

Lopuksi otettiin puomia yksittäisenä putken kautta. Hannalla oli herkkuja, juostiin Nallen kanssa puomi. Puomin lopussa Hanna joko laittoi herkun puomille tai heitti puomin eteen maahan samalla kun minä jatkoin juoksemista. Nallen syötyä herkkunsa, sen tuli juosta minut kiinni, jolloin se sai uuden herkun kädestä ja jatkettiin vielä juoksemista vähintään viisi metriä sen jälkeen, kun Nalle oli saanut herkun syötyä. Tällä tavalla saatiinkin siinä vaiheessa väsyneeseen Nalleen ihan uudella tavalla intoa. Aiemmin se on aina löntystellyt hakemaan herkun minulta, nyt se muutaman toiston jälkeen juoksi täydellä vauhdilla minun luokse. Tätä harjoittelua pitääkin jatkaa kotona lenkkeilyn lomassa.

Normaalitreenistä poiketen en saanut antaa Nallelle sanallisia käskyjä lähtökäskyä lukuunottamatta. Välillä sai kehua, mutta sitäkin piti vähän säästellä. Tällähän ei Nalleen sinällään ole vaikutusta, koska se katsoo paremmin muita ohjaustapoja kuin puhetta. Mutta nyt jää turha tule, tule hokeminen pois.

Nallen suoritettu oma urakkansa (20 minuuttia kerralla, en olisi etukäteen uskonut Nallen mielenkiinnon säilyvän, mutta niin vain säilyi) Hukka pääsi halliin. Ensin treenattiin häkissä olemista, ei ongelmaa. Hukka vaan makaili ja katseli kiinnostuneena radalla haukkuvaa koiraa. Sitten laitoin Hukan seinään kiinni odottamaan. Ei siinäkään ongelmaa, vaikka kävin välillä ulkona hallista. Hukka vaan makaili tai istui paikallaan, vaikka noin viiden metrin päässä oli kepit, joita haukkuva koira meni. Sitten tehtiin vielä vähän putkea ja takaakiertoja, jotka myös sujui vaikka radalla oli koira häiriönä.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt