Siirry pääsisältöön

Rallytokon jatkokurssi vol. 2

Rallytokon jatkokurssin ensimmäinen kerta jäi meiltä välistä agilitykisamatkan takia, mutta tänään päästiin toiselle kerralle mukaan. Koirakoita oli paikalla kuusi ja kouluttajia oli kaksi, joten riittävästi sai kukin koirakko ohjausta.

Harjoiteltiin tänään avoimen luokan käännöksiä ja lisäksi oli lyhyt radan pätkä, missä oli houkutus ja erilaisia käännöksiä. Kylttien kuvat voi käydä kurkkaamassa Rally-Tokoliiton sivuilta.

Aloitettiin kyltillä numero 42. Eli koira sivulle istumaan, käännytään itse paikalla 90 astetta oikealle ja koira taas sivulle istumaan. Tämä oli Nallelle helppo tehtävä.

Sitten harjoiteltiin kylttiä numero 43, mikä on sama kuin edellinen, mutta käännytäänkin vasemmalle. Tämä olikin huomattavasti vaikeampi. Koiran pitäisi periaattessa vaan kääntää takapäänsä oikeaan kohtaan. Takapään käyttö ei ole Nallen vahvin puoli, joten tehtävä ei meinannut luonnistua. Sain kouluttajalta vinkkejä, miten tätä lähteä opettamaan, minkä jälkeen tehtävä alkoikin sujua yllättävän nopeasti.

Seuraavaksi oli vuorossa kyltti numero 44. Eli koira sivulle istumaan, käännös paikalla 90 astetta oikeaan, askel ja sitten vasta koira sivulle istumaan. Tämäkin oli Nallelle aika helppo, kun se osaa odottaa paikallaan.

Jatkettiin kylttejä numerojärjestyksessä eteenpäin eli kyltit 45-48, jotka ovat kaikki täyskäännöksiä. Tässä oli sama kuin kylteillä 42-43 eli oikealle käännökset olivat helppoja, mutta vasemmalle käännökset vaativat vielä harjoittelua.

Viimeisenä vielä kyltti numero 49. Siinä ohjaajan tulee astua askel oikealle ja koiran seurata perässä säilyttäen koko ajan rintamasuuntansa eteenpäin. Tämä vaikutti aluksi hyvinkin kinkkiseltä tehtävältä, mutta näppäränä tyttönä Nalle hoksasi miltei oitis mitä siltä vaaditaan ja homma sujui ihan kivasti. Nalle kun on niin ahne, niin herkkujen avulla sille on vaivatonta opettaa uusia juttuja.

Tuntui, että tunnin aikana opittiin molemmat, sekä minä että Nalle, mahdottomasti uusia juttuja. Ehkäpä sitä tämän kurssin jälkeen uskaltaa alkaa suunnitteleman rallytokon avoimeen luokkaankin osallistumista. Tai no eka pitäisi vielä saada ne kaksi alokasluokan koetta alta pois.

Kommentit

Luetuimmat

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt