Siirry pääsisältöön

Rally-tokon sääntöilta

Muutokset kilpailuohjeessa ja uudet kyltit 

Meidän seura järjesti rally-tokon ylituomari Fiia-Maria Kiviojan vetämän rally-tokon sääntöillan, jossa käsiteltiin vuoden alusta voimaan tulevaa sääntömuutosta. Muistiinpanot taas minun tekemiä, joten näistä ei kannata vetää mitään kirkossa kuulutettuja johtopäätöksiä. Mutta vähän osviittaa, mikä kaikki tulee muuttumaan.

Muutokset kilpailujen järjestämisessä

Kisoissa tarvittavien toimihenkilöiden määrä vähenee, kun käytösruudun valvoja ja 0-koirakko poistuvat. Tarvitaan siis enää ilmoittautumisten vastaanottaja, tuomarin sihteeri, ajanottaja ja pisteiden laskija.

Juoksussa olevien narttujen osallistumismaksu on pakko palauttaa. Tuomari tarkastaa koirien luoksepäästävyyden (ensimmäisessä kisassa). Kaikenlaiset puolikuristavat pannat on jatkossa kiellettyjä.

Myöhässä oleva ohjaaja luetaan poissaolevaksi. Jos ohjaaja sairastuu tai loukkaantuu, ohjaajaa saa vaihtaa kilpailun aikana. Mahdollisista poikkeusluvista tulee ilmoittaa tuomarille viimeistään viikkoa ennen kilpailuja. Mikäli tämän jälkeen on varasijalta nousemassa kilpailija, jolla on poikkeuslupa, tuomari päättää otetaanko häntä kisaan mukaan vai ei.

Kylttien tulee olla A4 kokoisia. Merkkien tulee olla alustastaan erottuvia ja turvallista materiaalia. Kylttitelineitä tulee olla vähintään 22 kpl ja hyppyjä 5, joista vähintään kolmen tulee olla agilityhyppyjä.

Alokasluokassa saa olla maksimissaan kuusi pysäyttävää kylttiä. Voittajaan tulee oikealla puolen suorittaen vasemman puolen käännökset ja kahdeksikko sekä istu/seiso/maahan. Askelmittaan tuli tarkennuksia ja niistä löytyy kuvat kilpailuohjeesta. Esteeseen (este/putki) koskemisesta saa jatkossa -1 KYL. Kehäalueelle tultaessa lyhytaikainen lipsahdus kehänauhan ulkopuolelle ei johda enää hylkäykseen.

Uudet kyltit ja pikavilkaisu muuttuneisiin

Alokasluokka
Käännösten tulee olla yhdenaikaisia ja tiiviitä. Sivuaskel suoraan oikealle avoimesta eteenpäin, alossa sallittu edelleen etuviistoon.

Seiso/istu/maahan askel tehtävässä koiran tulee liikkua joka askeleella, tosin etu- TAI takapään liikkuminen riittää. Koira voi periaatteessa liikkua myös taaksepäin. Liikkeen tulee olla yhdenaikainen ohjaajan kanssa. Jos koira jää paikoilleen -10 TVÄ.

Kahdeksikko on kuin houkutus ilman houkutuksia. Kierrettävien merkkien tulee olla kilpailuohjeen mukaisia ja niiden väli on 1,5-2 metriä. Merkit kierretään tuomarin määräämällä tavalla, keskellä pitää käydä kolme kertaa kuten houkutuksessakin.

Ohjaajan ympäri on alokasluokasta alkaen vasemmalla puolen seuraten myötäpäivään ja voittajasta alkaen oikealla puolen seuraten vastapäivään. Koiran tulee pysyä liikkeessä koko ajan. Ohjaaja pysähtyy ja voi hidastaa liikettä ennen pysähdystä. Kun koiran nenä on menosuuntaan, saa lähteä liikkeelle. Jos koira pysähtyy liikkeen aikana, tulee alokasluokassa -3 TVÄ ja muissa luokissa -10 TVÄ. Liian aikainen liike on -3.

Voittajaluokka
Suurin muutos voittajaluokassa on käytösruudun poistuminen. Sivuaskel tehtävässä saa hidastaa vauhtia, mutta ei pysähtyä (sama juttu mestariluokassa). Täyskäännöksissä ohjaajan tulee kääntyä paikallaan.

Istu, puolenvaihto takana, istu tehtävässä koira voi tehdä puolenvaihdon joko peruuttaen ohjaajan taakse tai ohjaajaan päin kääntyen. Jos koira kääntyy ohjaajasta poispäin -10 TVÄ. Vinouksia ei huomioida käännöksessä, mutta istumisessa kyllä.

Muutokset/lisäykset 1 pisteen virheisiin
- OV: ohjaaja astuu kylttitelineen/merkin/houkutuksen yli, ohjaaja suorittaa tehtävän vinossa
- TVÄ: koira/koirakko suorittaa tehtävän vastahakoisesti tai epätarkasti
- KYL: koira/ohjaaja koskettaa kylttitelinettä/merkkiä/estettä


Muutokset/lisäykset 3 pisteen virheisiin

- OV: ohjaajan ylimääräinen apuaskel ALO/AVO
- TVÄ: koira/koirakko suorittaa tehtävän epätarkasti

Muutokset/lisäykset 10 pisteen virheisiin
- TVÄ: Koira liikkuu asennonvaihdosta pois paikalta yli koiran mitan, Käännös täysin eriaikainen, Tehtävä tehdään vasta kylttitelineen jälkeen (pl. Muutama kyltti), Uusimisen jälkeen ei lähestytä uudelleen tehtävää (jos jää puoliväliin -3 OV)

Muutokset/lisäykset hylkääviin virheisiin
- HYL POIS: kehään saapuessa hetkellinen lipsahdus kehänauhan ulkopuolelle ei johda automaattisesti hylkäykseen, jos saapuminen on muutoin määrätietoista.
- HYL TVÄ: ei ilmoita uusimista, ohjaaja pudottaa jotain tai palkkaa koiran lelulla/narulla
- HYL KONTR: sujuvaa kilpailusuoritusta häiritsevä kontrollin puute tai jatkuva haukkuminen

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt