Siirry pääsisältöön

Nallen MyDogDNA-passi

Tänne on unohtunut tehdä päivitystä, että tilasin keväällä Nallellekin Genoscoperin tarjoama MyDogDNA- passin. Samalla päivitin Hukan passin 2015 vuoden versioon. Joku voi ihmetellä, että mitä järkeä sterkatulle nartulle tuommoisia teettää, mutta tällainen terveystutkimusfanaatikko ei vaan voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Ja eihän sitä tiedä mitä kaikkea mielenkiintoisia päivityksiä tuohon tulevaisuudessa saa, niin sitten harmittaisi, jos Nallesta ei olisi näytettä tuolla.

Sairaudet

MyDogDNA sanoo testaavansa yhtä rodussa tunnettua sairautta, joka on Pompen tauti (GSD II).
"GSD II on glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus ilmenee mm. oksentamisena, lihasheikkoutena sekä huonona rasituksensietokykynä tai heikkona kasvuna. Tauti periytyy autosomaalisesti peittyvästi." 

Lisäksi mainitaan erikseen uudet rodussa mahdollisesti esiintyvät sairaudet, joita suomenlapinkoiralla on vain Koiran multifokaalinen retinopatia (CMR3, mutaatio 2).
"CMR eli koiran multifokaalinen retinopatia on usealla koirarodulla esiintyvä perinnöllinen silmäsairaus. Sen tunnusmerkkejä ovat useat paikalliset silmänpohjan pyöreät erikokoiset ja eri alueilla sijaitsevat rakkulamaiset muutosalueet. CMR3 on lapinporokoirilla esiintyvä multifokaalisen retinopatian muoto. Sairaus periytyy autosomaalisesti peittyvästi."

Erikoismaininnan saavat myös kaksi lääkeaineyliherkkyyttä:

  • ivermektiini-yliherkkyys (MDR1)

 "Ivermektiiniyliherkkyys on tila, jossa loislääkeaine ivermektiini ei sovellu koiran hoitoon sen aiheuttamien vakavien sivuvaikutusten takia. Alttius tälle yliherkkyydelle määräytyy perinnöllisesti.

  • pahanlaatuinen hypertermia (MH)
"Pahanlaatuinen hypertermia (elimistön normaalia korkeampi lämpötila) on vallitsevasti periytyvä tautitila, jonka laukaisevat yleisesti käytetyt nukutusaineet tai lihasrelaksantti sukkinyylikoliini. Yleinen näkemys on, että kaikki koirat ovat potentiaalisesti alttiita sille, mikäli ne kantavat altistavaa mutaatiota."

Nalle oli kaikkien näiden suhteen normaali. Näiden lisäksi testataan 150 sairautta, joita ei lapinkoirilla ole tavattu ja kuten olettaa saattaa, Nalle oli kaikkien näiden suhteen terve.

Ominaisuudet

Testi kertoo tuloksia myös koiran muista ominaisuuksista. Nalle ei ilmennä partaisuutta ja on geneettisesti suora- ja pitkäkarvainen. 

Värilokus E - Maski ja resessiivinen punainen
E/E: Koira ilmentää todennäköisesti K- ja A-lokuksen määrittämää väriä.

Värilokus B - Ruskea
B/B || B/bd || bd/bd: Koiralla ei ole testattuja ruskean värin aiheuttavia b-alleeleja.

Värilokus K - Dominanttimusta
ky/ky: Koira ilmentää todennäköisesti A-lokuksen määrittämää väriä.

Värilokus A - Agouti
at/a: Koiralla on geneettisesti tan-merkit tai satulakuviointi. Koira kantaa resessiivistä mustaa.

Värilokus S - Valkokirjavuus
S/sp: Koiralla on todennäköisesti yksivärinen turkki tai muutamia valkoisia alueita turkissaan.

Värilokus H - Harlekiini
h/h: Koiralla ei ole harlekiinikuviointia.

Kallon muodoltaan se on pitkäkalloinen (C/C) ja sen häntä on pitkä (C/C). Pystykorvaisuuden suhteen Nalle on homotsygootti (T/T). Painon (insuliinin kaltainen kasvutekijä 1, IGF1-geenin variantti) osalta Nalle on heterotsygootti eli sillä on yksi alleelli, joka periytyy pienen painon kanssa ja toinen, joka periytyy ison painon kanssa. Koon suhteen Nalle taas on homotsygoottinen alleelin suhteen, joka tyypillisesti löytyy suurikokoisista roduista (säkäkorkeus > 25,4 cm). 
Monimuotoisuus
Perimänsä suhteen Nalle on lähellä rodun (testattujen) mediaania. Nallen monimuotoisuus on 38,9 % (rodun mediaani 38,8 %).  Nallen perimän terveysindeksi on 112 (rodun keskiarvo 100).

Hukan testiin tuli joitakin uusia tuloksia. Koiran multifokaalisen retinopatian suhteen Hukka oli Nallen tapaan terve. Värijutuista uutta tietoa tuli Värilokus A:sta, jonka suhteen Hukka on at/a ja valkokirjavuudesta, jota Hukka ei kanna (S/S). Lisäksi uusi tulos Satulakuviosta, joka Hukalla on dup/dup. Tämä genotyyppi yhdessä A-lokuksen at/at tai at/a -genotyypin kanssa aiheuttaa tan-merkkivärityksen.

Monimuotoisuuden suhteen Hukka on edelleen hieman rodun mediaania monimuotoisempi (41,6 %). Terveysindeksi on 117.
Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt