Siirry pääsisältöön

Klingenbergin rally-tokokoulutus, käytännön osuus

Rally-tokoyhdistys ry on tänä vuonna alkanut panostamaan koulutukseen ja sen tarjoamiseen ympäri Suomea. Nyt ensimmäistä kertaa se järjestää rally-tokokoulutuksia ja meillä kävi tuuri, kun Seinäjoki valikoitui yhdeksi koulutuspaikkakunnaksi. Kisa- ja koulutusjärjestelyjen kautta olen tullut tutuksi eri tuomareiden kanssa ja sen johdosta sainkin pyynnön auttaa tämänkin koulutuksen järjestelyissä. Tietysti siihen suostuin, koska olen täällä huomannut, että jos johonkin toimintaan haluaa osallistua, niin kannattaa itse aktiivisesti sitä järjestää.

Meitä kouluttamaan tuli Anna Klingenberg, joka olikin minulle aivan uusi tuttavuus. En ole koskaan hänen radoillaan edes kisannut. Alunperin minun piti osallistua ainoastaan Nallen kanssa, mutta kun koulutuksen kaikkia koirakkopaikkoja ei saatu täyteen, ilmoitin myös Hukan mukaan. Sama se oli senkin kanssa osallistua, kun olisin kuitenkin ollut paikalla koko koulutuksen ajan.

Aamu alkoi kymmeneltä VOI-MES ryhmän treeneillä. Ensin kaikki saivat esittää koulutuksen suhteen toiveita. Monella oli ongelmana kisatilanteet, joten rakennettiin lyhyt helpoista kylteistä koostuva rata. Tässä minulle tuli uutena asiana, että treeneissä kylttien välit voi olla todella lyhyitä (muutama askel) tai pitkiä. Itse olen aina tunnollisesti laittanut kyltit juuri sille etäisyydelle, mitä säännöissä kylttien etäisyydestä sanotaan. Toinen juttu, mitä olen kyllä viime aikoina ajatellutkin, on houkutukset ympäri rataa. Tosin ei ole tullut mieleen laittaa pujottelutötsän viereen nojaamaan nallea.

Kaikki menivät radan kertaalleen läpi. Oman suorituksen jälkeen sai itse ensin kertoa, miten rata meni ja sitten muut saivat kommentoida. Anna sanoikin myöhemmin, että nyt kaiveltiin ehkä vähän liiankin raakasti virheitä esiin, mutta tällä tavalla kaikki saivat ajatella ja oppiahan tänne tultiin hakemaan.

Nallen kanssa rata meni ihan ok. Pientä hiipumista alkuvaiheessa. Leluhoukutuksen ohitetttiin hyvin. Lähekkäin olleet 360 asteen käännökset meni vähän huonosti, kun tila oli niin ahdas, että taisin itse mennä vähän sekaisin. Perusasentoja Nalle ei tänään meinannut tehdä. Radan jälkeen tehtiin Nallen kanssa vähän seuraamisharjoituksia ja hyvin saatiin siihen uutta intoa.

Ekan kiekan jälkeen puhuttiin taas pitkään ja saatiin esittää kysymyksiä. Toiselle kierrokselle saatiin valita itse kyltti, jota harjoiteltiin. Otin Nallen kanssa asennonvaihdot ja siihen saatiinkin ihan uusi treenitapa. Se on esitetty tarkemmin toisessa postauksessa, mutta lyhykäisyydessään lopputulos on se, että ohjataan koira herkulla toiseen asentoon, otetaan herkku pois ja odotetaan, että koira ottaa halutun asennon, josta palkataan.



Sitten vuorossa oli Annan pitämä puolitoista tuntinen luento. Luennolla käsiteltiin laajasti kaikkea koulutuksen rakenteessa kyltteihin ja kisaamiseen. Käytiin oikeastaan kaikkai voi-mes kyltit läpi. Oli mielenkiintoista kuulla tuomarin näkemyksiä yleisimmistä virheistä. Luennon asioita sivuutettiin myös koulutuksen aikana, joten olen koonnut kaiken päivän aikana tullee yhteen. Muistiinpanot löytyy tästä postauksesta.

Luennon jälkeen oli ruokatauko ja sitten pääsivät ALO-AVO koirat treenaamaan.Tässä ryhmässä oli vain kolme koiraa ja kaikilla oli toiveena häiriöiden treenaaminen. Ensin tehtiin 4-5 kyltin rata todella lyhyillä kylttiväleillä. Kyltiltä toiselle siirryttäessä ehti ottamaan kaksi askelta. Tässä on tarkoituksena nähdä, osaako koira oikeasti tehtävät vai ei. Rata loppui ihan aidan viereen. Hukalla meni muuten hyvin, mutta aitaa kohti meno oli vaikea.

Toisella kertaa tehtiin sama rata, mutta nyt kylttivälit oli todella pitkät. Taas alkoi seinää kohti meneminen tökkimään, joten se ehdottomasti menee treenilistalle. Kisoissahan rata nyt ei oikeasti voi mennä niin lähelle seinää kuin mitä me nyt harjoiteltiin, mutta kuten päivän aikana tuli esiin, treeneissä kannattaa tehdä vaikeampia juttuja kuin kisoissa, jotta kisat sitten tuntuu helpolta. Tässä kokeiltiin myös ihmistä kohti seuruuttamista. Aluksi pysähdyttiin perusasentoon vähän kauemmas kouluttajasta ja kontaktin pitämisestä palkka. Lopulta mentiin ihan kouluttajan eteen ja hän teki pientä häiriötä heilumalla ja taas kontaktin pitämisestä palkka. Tämän jälkeen kouluttaja meni istumaan ja taas mentiin ihan hänen eteensä ja palkka kontaktista. Tehtäväää vaikeutettiin niin, että lopulta Annalla oli avonaisella kämmenellä herkku, jota hän houkutteli Hukan nenän edessä ja Hukan piti ottaa minuun kontakti. Tämä aiheutti selvästi aivojen raksutusta Hukassa, sillä se kokeili ensin, että saako herkun ottamalla Annaan kontaktin. Kun tämä ei tehonnut, Hukka yritti auttaisiko katseen kääntäminen herkusta. Kun tämä ei tehonnut, se hoksasi ottaa kontakti minuun.




Kolmannella kerralla tehtiin seuraamisen häiriöitä. Videolta näkee millaisia häiriöt oli. Tarkoituksena oli siis, että jos Hukka vilkaisee häiriötä, minä lähden mitää sanomatta juoksemaan ja palkkaan Hukan, kun se tulee oikeaan seuraamispaikkaan ja ottaa kontaktin. Montaa toistoa ei tätä tarvinnut tehdä, kun Hukka hoksasi eikä häiriötä vilkuillut. Tässä harjoituksessa huomasi, että mikä vaikeammaksi treeni kävi, sen enemmän Hukka innostui ja petrasi. Tulikin todettua, että Hukan treenit täytyy pitää riittävän vaikeina, jotta sen mielenkiinto asiaa kohtaan säilyy. Ei liian helppoa treenejä ja vaatia Hukalta riittävästi.



Olisi ehditty ottamaan vielä neljäskin kierros koirien kanssa, mutta itse jätin sen välistä, kun alkoi takki olemaan pitkän päivän jälkeen aika tyhjä. Hirveästi tuli ajateltavaa ja uusia ideoita sekä omaan tekemiseen, että muiden kouluttamiseen. Nytpä sitten sormet syyhyä, että pääsee näitä kaikkia uusia juttuja kokeilemaan omissa treeneissä. 28 sivua kertyi muistiinpanoja ja ne piti heti tuoreeltaan kirjoittaa puhtaaksi, kun asiat oli mielessä.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p...

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin ...

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln...

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska ...

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt...