Siirry pääsisältöön

Koirahierontaa kotikäyttöön

Tänä viikonloppuna oli ohjelmassa Etelä-Pohjanmaan Opiston järjestämä Koirahierontaa kotikäyttöön- kurssi. Kurssin opettajana toimi Marika Kuoppala, joka on tuttu hieroja meidän koirille. Kurssille mukaan tulevat koirat piti ilmoittaa Marikalle etukäteen ja hän valitsi kuvausten perusteella koiran lauantain hierontademoon. Näin yhtenä yönä selvän enneunen, jossa Marika pyysi minua ottamaan Nallen mukaan ja niinhän se aamulla sähköpostissa odotti Marikalta viesti asiasta. Tietysti Nalle lupautui tulemaan mallikappaleeksi.

Lauantai kului melkein koko päivä teorian parissa. Lisäksi tarkasteltiin Nallen rakennetta käsikopelolla ja päivän päätteeksi Marika piti vielä hierontademon. Lauantaina sovittiin vielä mitä koiria sunnuntaina otettiin mukaan ja niitä hierottiin sitten pareittain.


Teoriaosuuksien ajan Nalle oleili luokkahuoneessa. Alkuun se oli ihan irrallaan ja kävi vuorotellen kaikkien luona kerjäämässä rapsutuksia. Puolessavälin päivää luokkaan tuli häkissä toinen koira, jonka jälkeen pidin Nallen narussa kiinni, ettei mene tekemään liian läheistä tuttavuutta toisen kanssa.


Nalle ei ollut moksiskaan 15 ihmisen kopeloinnista. Se keskittyi niin tiukasti herkkujen kerjäämiseen, ettei tainnut mitään kopelointia huomatakaan. Käytiin Nallen avulla läpi eri tapoja, miten katsoa, onko koiralla lihasjumeja tai muita ongelmia. Lisäksi katsottiin kuona-aineiden kertymispisteet. Oli mielenkiintoista huomata, että jopa pelkkä tämmöinen kopelointi sai Nallessa kuona-aineet liikkeelle, mikä näkyi nenän vuotamisena. Nallen rauhallista olemusta kehuttiinkin kovasti ja kyseltiin, että kuinka monta vuotta sitä oikein on hierottu, kun noin kiltisti antaa käsitellä.


Päivän lopuksi Marika vielä näytti Nallen avulla hierontademon, että miten niitä koiria oikein hierotaan ja venytellään. Saatiin vielä lupa kuvata tämä hieronta, niin nyt on itsellä tallessa hyvä apuväline, mistä voi katsoa, että mitenkä mitäkin kohtaa pystyi hieromaan ja venyttämään.


Sunnuntai aloitettiin pihalla pienessä tihkusateessa katsomalla koirien liikkeitä. Sitten jatkettiin pienellä teoriaosuudella, minkä jälkeen alettiin pareittain hieromaan koiria. Hyvin rauhallisesti oli reilu puolenkymmentä koiraa pienessä luokkatilassa. Osalle piti vähän rajata yksityisyyttä tuolien avulla. Alettiin sitten hieroa koiria pareittain, toinen hieroi koiran toisen puolen ja toinen toisen. Marika kierteli neuvomassa ja näytti kaikille kädestä pitäen venytykset. Nyt pääsi hyvin eilisiä oppeja toteuttamaan käytännössä ja oli vielä mahdollisuus kysyä ja varmistaa jos joku oli jäänyt epäselväksi.Ruokatauon jälkeen käytiin läpi koiran pään hierontaa. Sitten päivän päätteeksi käytiin vielä loput teoriaosuudesta ja sitten kurssi olikin pulkassa. Kaiken kaikkiaan oikein antoisa kurssi, joka antoi hyvät eväät kotihierontaa varten. Voin tässä vähän mainostaa, että kuulemma viimeinen tämmöinen kurssi pidetään Etelä-Pohjanmaan opistolla ensi kesänä, että jos vähäänkään kiinnostaa, niin suosittelen osallistumaan! Ja ilmoittautua kannattaa pikimiten, nytkään eivät kaikki halukkaat olleet mahtuneet mukaan.

Kiitokseksi demokoirana toimimisesta, Nalle sai Marikalta ison herkkupussin. Kylläpä maistuivat koirille hyvin.


Sillä aikaa, kun me Nallen kanssa ahkeroitiin lauantaina kurssilla, oli Hukka viettämässä Ropin luona huoletonta poikien päivää. Päivään kuului leikkimisyrityksiä (joita Ropi ei ollut ihan hoksannut), lenkkeilyä, temppujen tekemistä ja vähän nukkumista.


Ilmeisen mukavaa oli Hukalla hoidossa ollut, kun menin sitä hakemaan ja ehdotin kotiin lähtöä, niin Hukka vaan painautui tämän näköisenä tiukemmin hoitotädin jalkaa vasten. Käytiin vielä sitten Saagan, Hukan ja Nallen kanssa kävelyllä. Hukka ja Saaga pääsivät vähän koirapuistoon juoksemaan.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt