Aloitettiin Nallen kanssa tänään viiden kerran "Kehonhallintaa koiralle"- kurssi. Kurssin järjestää Hevos- ja koirahieroja Miia Manner eli sama taho, missä muinoin käytiin päivän mittainen dobo-kurssi. Kehonhallinta kurssin tarkoituksena on vahvistaa koiran syvää lihaksistoa ja tasapainoa. Tähän käytetään apuna dobo-palloja, tasapainotyynyjä ja puolipalloja. Kurssin kerrotaan soveltuvan niin nuorille koirille tukemaan agilityuran aloittamista, aktiivisesti treenaaville koirille pitämään lihaksiston kunnossa ja vanhoille koriille jumpaksi.
Kurssi järjestettiin yksityisen koirakoulun pienehkössä, mutta lämpimässä hallissa. Kurssilaisia ensimmäisellä kerralla oli paikalla neljä, joten jokainen sai hyvin tilaa itselleen. Nalle oli alkuun vähän liiankin innoissaan, kun huomasi kaikki dobo-pallot ympärillä. Ei meinannut malttaa maata paikallaan sen aikaa, kun kouluttaja kertoi mitä me tällä kertaa ollaan tekemässä.
Aloitettiin harjoittelu tasapainotyynyillä. Kurssilla on käytössä ihan koirille tarkoitetut tyynyt, mutta kouluttajan mukaan saman asian ajaa täysin marketeissa myytävät ihmisten tasapainotyynyt. Alkuun harjoiteltiin sitä, että koira laittaa etutassut tyynylle. Nallelle tämä oli ihan tuttu juttu ja tassujen laitto tyynylle tuli ajoittain vähän liiankin vauhdikkaasti, suuren pompun kautta. Kun seisominen etutassut tyynyllä luonnistui koiralta, oli tarkoitus oman liikkeen avulla vähän huojuttaa koiran tasapainoa. Nallelle on rally-tokosta tuttua, että minä liikun sen ympärillä ja sen tulee olla paikallaan, joten sen tasapaino ei tässä järkkynyt.
Kun etutassuja oltiin harjoiteltu hetken aikaa, vaihdettiin takajalkoihin eli koiran oli tarkoitus seistä takajalat tyynyllä. Tässä onkin ollut ongelmia, kun Nallen takapään käyttö ei ole ollut sillä tasolla, että se olisi hoksannut takajalat tyynylle laittaa. Saatiinkin hyvä vinkki, miten tämä onnistuu. Seistään itse jalat molemmin puolin tyynyä ja pyydetään koira tulemaan jalkojen välistä. Sitten se vaan pysäytetään oikeaan kohtaan, jotta takajalat jäävät tyynylle. Tässä asennossa tehtiin istu-seiso- vaihtoja. Nallekin hoksasi nopeasti, kun sille oikein osasin kertoa, mitä siltä haluttiin.
Tämän jälkeen vaihdettiinkin sitten doboihin. Nalle sai ensiksi saman kokoisen pallon, mikä meiltä kotoa löytyy eli 55 senttisen. Pallo tuettin seinää vasten. Ne, joille dobo ei ollut tuttu, harjoittelivat vaan pallon päälle seisomista. Nallen kanssa alettiin ottamaan istu-seiso-maahan vaihtoja eri järjestyksessä. Välillä koirat otettiin pois pallon päältä huilaamaan ja se taisi olla Nallelle tunnin vaikein asia. Niin mielellään olisi tasapainoillut koko ajan pallon päällä. Asennon vaihtojen jälkeen käskettiin koiria pyörimään itsensä ympäri pallon päällä. Nallelta sujui molempiin suuntiin.
55 senttisen pallon päällä doboilu näytti Nallelle olevan niin helppoa, että kouluttaja toi meille 45 senttisen pallon. Tässä oli huima ero. Pienemmän pallon päällä tasapaino heilui herkemmin ja Nalle joutui oikeasti tekemään töitä tasapainon ylläpitoon. Hetken päästä se kävikin mielellään pallon päälle makaaman (huilaamaan), mitä isomman pallon kanssa ei tehnyt. Pienemmän pallon päällä onnistui kyllä kaikki harjoitukset eli asennon vaihdot ja itsensä ympäri pyörimiset.
Tämän jälkeen jätettiin pallot rauhaan ja siirryttiin takaisin tasapainotyynyille. Nyt tehtiin itsensä ympäri pyörimistä molempiin suuntiin niin, että vuorotellen koiralla oli joko etutassut tai takatassut tyynyllä. Ollaan aika paljon harjoiteltu Nallen kanssa oikealla puolen käännöksiä ja huomasi kyllä huiman eron takapään käyttöön tässä tyynylläkin. Hetkeen kun ei olla näitä tyynyn kanssa harjoiteltu. Nalle osasi myös pyöriä takajalkojensa ympäri, kun vähän piti toisella kädellä takapuolesta kiinni, ettei jalat putoa tyynyltä.
Lopuksi vielä vähän venyteltiin koiria. Ensin laitettiin koira istumaan ohjaajan eteen selkä ohjaajan päin ja herkulla venytettiin kaulaa ylöspäin ja alaspäin. Sitten koirat laitettiin kiertämään kahdeksikkoa ohjaajan jalkojen välistä. Lopuksi vielä venytettiin kyljet niin, että koira seisoi poikittain ohjaajan edessä. Herkkua vietiin vuoroin takapuolta ja takatassua kohden. Tämä tehtiin molempiin suuntiin.
Sitten vielä jäähdyttelyt Hukan ja Räivän kanssa ja kotiin odottamaan ensi viikon treenejä.
Kommentit
Lähetä kommentti