Siirry pääsisältöön

Agilitytreenit

Meillä vaihtui taas agilityssä ryhmäjaot ja tällä kertaa sain Nallen ja Hukan samaan ryhmään. Oma koulutusvuoro on vielä samana päivänä, joten sain toisen "vapaaillan" viikolle. Ehtii enemmän sitten touhuta omien koirien kanssa.

Illan rata näytti suunnilleen tältä:


3 putki oli tarkoitus leijeröidä.

Menin ensin Nallen kanssa. Nallella oli leijeröinnissä etupalkka, jolloin se ampaisi hyvin kakkoshypylle. Ilman etupalkkaan se sitten kääntyikin 2 esteen ja putken välistä. No tätä voi tietty treenata, mutta toisaalta Nallen kanssa hyöty ei välttämättä kovin suuri ole, kun sen kanssa ehtii juosten kiertämään putken.

6 hypylle kokeiltiin kahta juttua. Ensin juoksin kutosen taakse tekemään pakkovalssin. Toimi ihan hyvin ja ehdinkin, mutta vähän vaikeaa oli pakkovalssin ajoitus, kun ei oikein ehtinyt näkemään missä kohtin hyppy on. Sitten kokeiltiin niin, että odotin vähän putken suulla, lähetin takaakiertoon ja siitä vastakkaisella kädellä ohjasin hypyn (mikälie tämä ohjauskuvio nimeltään). Tämä oli ehkä jopa parempi.

Sitten jatkettiin rata loppuun. Kepit meni ihan mahdottomalla vauhdilla, kuukauden treenitauko on tehnyt hyvää. Renkaan jälkeen pääsin vedättämään hyvin edeltä, jolloin vauhti vain kasvoi. 13 hypylle tein jarrutuksen, mitä ei Nallen kanssa ole varmaan ikinä tehty. Siinä pitää muistaa antaa koiralle lupa hypätä jarrutuksen jälkeen. Toimi kuulemma tosi hyvin. Nalle kääntyi jo hypätessään eikä kuulemma lähempää siivekettä olisi päässytkään. Loppu sitten juostiin vielä täysiä. Jätettiin Nallen treeni tähän, kun se oli vielä innokas ja vauhdikas. Lämpötilakin huiteli taas ties missä, joten senkin vuoksi oli hyvä pitää treeni lyhyenä.

Hukan kanssa oli sama homma alun leijeröinnissä, että toimii jos on etupalkka ja ei toimi jos ei ole palkkaa. Tämä kyllä menee ehdottomasti harjoiteltavien asioiden listalle, Hukan kanssa kun ei ihan joka paikkaan ehdi juoksemaan. Keinua Hukka meni vähän omaehtoisesti aluksi, joten ajattelin sitä kokeilla radalla. Hukka ampaisi putkesta täysillä suoraan keinulle ilman epäröintiä, otin kuitenkin vielä vähän vastaan kädellä. Hirveästi palkkaa vielä kontaktille pysähtymisestä.

6 hypyn tein Hukan kanssa vain takaakiertona. Ensin juoksi esteen ohi. Otettiin putkelta uudestaan ja palkkasin sen oikealla kädellä. Tosi hyvin tuli nyt hyppyyn, oli kuulemma ohjaava käsi hyvin selkeä. Otettiin vielä uudestaan putkelta ja jatkettiin 13 hypylle asti. Hukalla toimi myös jarrutus tosi hyvin ja kääntyi pienessä kulmassa vaikka hypyt oli maksikorkeudessa. Hiottiin käännöstä vielä vähän siten, että lähdin jarrutuksen jälkeen juoksemaan takaisin tulosuuntaan, jolloin Hukka lähti mun perään ja kaarros jäi tosi pieneksi.

Otettiin vielä putkelta alkaen ja tehtiin rata uudestaan. Nyt sain itse noottia, että juoksen hitaammin koiran kanssa radalla kuin koiraa palkatessa. Otettiin sama uudestaan ja yritin juosta kovempaa. Ehkä se vähän paransi vauhtia. Tähän täytyy kyllä kiinnittää huomiota. Hukan mielestähän parasta taitaa olla juuri yhdessä juokseminen.

Pitää vielä Hukkaa kehua kuinka hienosti se keskittyi tekemiseen, vaikka edeltävä koira oli juoksuinen narttu (pöksyt jalassa kylläkin). Sain valita menenkö ennen vai jälkeen tämän juoksunartun. Ensin meinasin, että ensin (sitten olisi pitänyt juosta Nallen ja Hukan kanssa putkeen), mutta joskushan se juoksunarttuihinkin totuttautuminen pitää aloittaa, kun kolmosten kisoissa niitä voi olla agissa. Mutta eipä Hukkaa haitannut yhtään. Ei ole mikään turha hormonihyrrä.

Kommentit

Luetuimmat

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt