Siirry pääsisältöön

Savikon koulutus, päivä 1

Aamu alkoi luennolla.

Ennen meidän ryhmän alkua piti käydä koiran kanssa lämmittelemässä. Sitten jätettiin koirat autoon ja mentiin vielä harjoittelemaan ohjaajan lämmittelyä.

Ohjaajan pitää lämmitellä seuraavilla harjoituksilla 3-4 x 20 m.
1. polvennostokävely
2. pakarajuoksu
3. pikkuhyppykävely
4. polvennostojuoksu
5. ristiaskeleet
6. avaukset: polvennostojuoksu ja siinä askeleen pidennys

Painopiste kaarteissa

Painopisteen sijoittamista kaarteissa harjoiteltiin ensin ilman koiria kiertämällä kolmea estettä ensin kävellen, sitten hölkäten ja lopuksi täysillä juosten. Painopiste piti olla kaarteessa sisäänpäin.

Samaa harjoiteltiin koiran kanssa ympyrällä, jossa oli kaksi hyppyä ja putki. Esteellä piti tehdä aina pieni nojaus sisäänpäin. Tätä tehtiin molempiin suuntiin.

Tähän liittyi myös vahvemman silmän selvittäminen. Kämmenillä tehtiin pieni ympyrä. Sen läpi katsottiin jotain seinässä olevaa kohdetta molemmat silmät auki. Sitten suljettiin vuorotellen silmät ja katsottiin kummalla silmällä katsoessa kohde katoaa. Se silmä, jonka ollessa suljettuna ei kohde näkynyt, on vahvempi. Minulla se oli oikea. Tämä voi vaikuttaa siihen, että esim. näkee vahvemman puoleisen silmän esteet paremmin kuin heikomman silmän puolella olevat esteet.

Painopiste/suunnanmuutos/perusasento

Sitten harjoiteltiin ns. perusasentoa, joka on ohjaajan asento, jossa pysyy hyvin pystyssä, vaikka joku vähän tuuppaisi selästä ja siitä on helppo lähteä liikkeelle. Toinen jalka on edempänä ja jalkojen välissä on noin kahden nyrkin levyinen väli. Polvista joustetaan ja ollaan koko ajan päkiöillä.

Siitä alettiin tekemään käännöksiä etummaisen jalan ympäri. Takimmainen jalka piti saada heti hyvään asentoon ja löytää hyvä tasapaino. Ongelmia tässä tuli, jos takimmaisen jalan laittoi samaan linjaan kuin etummaiseen, sen piti olla vähän sivumpana (kaksi nyrkkiä väliä).

Samaa alettiin tekemään vauhdissa. Käveltiin eteenpäin ja käskystä tehtiin samanlainen käännös kuin aiemmin tehtiin paikoiltaan. Haettiin tasapaino ja lähdettiin liikkeelle. Tämän sujuessa hyvin alettiin tekemään samaan juosteen. Käännökset harjoiteltiin molempien jalkojen kautta.

Painopiste esteillä

Painopisteen sijoittamista esteillä harjoiteltiin kahdella esteellä, joilla koira teki kahdeksikkoa. Painopiste piti olla aina seuraavaa estettä kohden, jotta oli heti valmiina lähtemään liikkeelle. Piti mennä tarpeeksi lähelle estettä, ettei sen vuoksi tarvi siirtää painoa väärälle jalalle.

Valssi

Lopuksi harjoiteltiinvalssia ilman koiria. Rinnan edessä pidettiin rimaa, jolla nähtiin käännöksen laajuus, jonka piti olla aina 90 astetta. Aluksi seistiin perusasennossa. Käännytään (taaempi jalka liikkuu) 90 astetta. Haetaan tasapaino. Sitten etummainen jalka kääntyy 90 astetta. Haetaan taas tasapaino.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt