Siirry pääsisältöön

Seinäjoen agilitykisat

Seinäjoen suunnilla kun oltiin muutenkin, osallistuttiin LAGU:n järjestämiin agilitykisoihin. Tuomarina toimi Kari Jalonen, jonka vaikeisiin ykkösluokan ratoihin tutustuttiin elokuussa Torniossa. Vaikeilta vaikuttivat radat tänäänkin alkuunsa, mutta tutustuessa huomasi, että aika hyvin esteet seurasivat toisiaan ja paljon oli suoria linjoja, jotka näennäisesti vaikuttivat hankalilta.

Päivä alkoi B-radalla, joka oli hyppyrata. Kovin montaa hyppyrataa me ei ollakaan Nallen kanssa käyty, koska se saa aina enemmän vauhtia kontaktiesteistä. Rata näytti tältä:


Koira 1. esteen taa, itse 2-3 väliin. Lähetys -> 1-2 -> 3, valssi -> 4, valssi -> 5-8, valssi -> 9-12, vekitys -> 13-18.

Nallella oli tosi hyvä vauhti tällä radalla. Hyvin menikin kepeille asti. Siinä Nalle taittui ekaan väliin hyvin ja luulin, että se siitä lähtee pujottelemaan enkä antanut enempää käskyjä, niin Nalle menikin toka välistä ohi. Aloitettiin kepit uudelleen ja ne meni sitten hyvin ja ihan hyvällä vauhdilla. Muistin itse juosta edellä, enkä jäänyt odottelemaan Nallea, jolloin se tuli hyvin mukana. Mitään turhia isoja kaarteitakaan ei tullut. Yliaikaa tuli 0,09 sekunttia eli kokonaistulos oli 5,09 ja sillä sijoituttiin 6. Etenemä oli 3,32 m/s, mikä oli Nallen toiseksi paras kakkosluokissa.


Parin tunnin odottelun jälkeen oli vuorossa A-rata, joka oli agilityrata. Makseilla oli erittäin liukkaan näköinen A-este, joka onneksi vaihdettiin toiseen ennen medien tutustumista. Rata näytti tältä:


Koira 1. esteen taa, itse 2-3 väliin. Lähetys -> 1-5, persjättö -> 6-7, takaakierto -> 8-10, takaakierto -> 11-12, valssi -> 13-19.

Toisella radalla vauhdissa oli havaittavissa pientä hidastumista, mutta hyvin meni silti. Ainut ongelma tuli 5-putkelle, kun Nalle ei sinne sujahtanutkaan niin kuin olin ajatellut. Siinä tuli sitten vähän kiirus siirtyä keinulle, mutta ilman virheitä selvittiin. Yliaikaa tuli tällä radalla 1,09 sekunttia ja koska ratavirheitä ei tullut kokonaistulos oli tuon 1,09. Sijoituttiin 5. Eipä tuo nollan noin lähellä oleminen harmittanut, koska vaikka oltaisiin nippanappa alle ihanneajan päästy, ei LUVAa olisi irronnut, koska mukana oli nopeampia koirakoita. Etenemä meillä oli 3,20 m/s.


Viimeistä rataa odoteltiin vielä 1,5 tuntia. Eli kyseessä oli C-rata, joka oli myös agilityrata. Vähän etukäteen jännitti, kuinka Nalle kolmannen radan jaksaa, kun sen kanssa ei olla aiemmin menty kolmea rataa samana päivänä. Hyvin sain Nallea verryttelyssä innostettua, joten hyvillä mielin lähdettin radalla. Se oli tällainen: 


Koira 1. esteen taa, ite 1-2 väliin. Lähetys -> 1-3, takaakierto -> 3-4, valssi -> 6-7, persjättö -> 8, valssi -> 9-12, valssi -> 13, valssi -> 14-16, valssi -> 17-19.

Vauhti oli tosiaan hidastunut aamusta, mutta hyvin sain Nallea tsempattua. Tämä rata olikin teknisesti päivän paras, koska mitään mokia ei sattunut. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Ilman ratavirheitä selvittiin, mutta yliaikaa tuli 4,09 sekunttia. Sillä sijoituttiin 3. ja Nallekin pääsi palkintojen jakoon ja sai sieltä uuden lelun. Etenemä tällä radalla oli 3,03 m/s, joten kaikki päivän radat päästiin yli 3 m/s etenemällä.

Kaiken kaikkiaan oli kyllä hyvä päivä. Nalle on tuollainen tasaisen varma suorittaja. Vielä vaan vauhtia lisää, mutta sitä kyllä tulee kunhan treenataan ja saadaan itsevarmuutta. Agilitykisailut jatkuu sitten ensi vuoden puolella.

Kommentit

 1. Taidettiin olla samoissa kisoissa. :)

  VastaaPoista
 2. Niinpä näköjään oltiin :) Me Nallen kanssa pyöritään vähän milloin missäkin kisoissa, kun on sukulaisia ympäri Suomen. Nyt oltiin ekaa kertaa tuolla Seinäjoen seudulla.

  Oliko teillä mukana toinekin lapinkoira, jolla oli isot merkit? Kepon kanssa sitä ihailtiin, kun oli niin komean näköinen!

  Meillä jo lähti eilen treeneissä siitä palkintolelusta se turkiskappale irti. Mutta ihan pätevä lelu ilmankin sitä :)

  VastaaPoista
 3. Joo mulla on melkein aina vanhempikin koira mukana joka paikassa, kun en raaski jättää sitä yksin kotiin. :)

  Suunnittelin meidän leluun sille turkikselle, että pujottelisi sen sinne letin väliin kokonaan, niin pysyisi vähän kauemman menossa mukana. Ehkä...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt