Siirry pääsisältöön

Nalle luonnetestissä

Viimein koitti se hyvin odotettu ja vähän jännitettykin päivä, jolloin Nalle pääsi luonnestestiin. Alunperin ajattelin testauttaa Nallen vasta reilu kolmivuotiaana, mutta satuttiin pääsemään ensimmäiseen testiin, johon ilmoittauduttiin. Nyt Nallella oli testattaessa ikää 2 v 11 kk. Testin suhteen ei ollut oikein mitään odotuksia, lähinnä vain uteliaisuutta. Vajaan kolmen vuoden kokemuksella tiedän, että Nalle on meidän perheeseen maailman sopivin ja paras koira, riippumatta siitä minkälaisen tuloksen se luonnetestistä saa.

Tuomareina testissä toimivat Jari Keinänen ja Reijo Hynynen. Testipaikka oli Haukiputaalla Jokelan vanhalla koululla. Kaikki kuvat on ottanut Elina Seppänen.

Ensin tarkistetaan siru, etten salakuljeta väärää koiraa testiin. Läpäisimme testin eli oikea Nalle oli menossa testattavaksi.


Testin kulku
Vähän kuvausta itse testistä ja siitä miten Nallella meni. Suluissa vähän tietoa mitä milläkin jutulla testataan, mutta tosiasiassa ne eivät ole ihan noin suoraviivaisia. Esim. taisteluhalua katsotaan muissakin kohdissa, mihin olen sen merkannut. Tuossa nyt vaan vähän tuommoista suuntaa antavaa tietoa niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta luonnetestistä.


Nalle katselee alussa, että tuolla noi mun kaverit (yleisössä oli tuttuja) on ja mää oon täällä tommosen vanhan ukon kanssa...

TUOMARIN KANSSA LEIKKIMINEN (taisteluhalu)
Luonnetesti alkoi tuomarin haastattelulla, jossa tuomari kyseli tarkasti Nallen taustasta mm. elinolosuhteista ja harrastuksista. Sitten toinen tuomareista alkoi leikittämään Nallea. Yllättävän hyvin Nalle innostui kepillä leikkimään. Roikkui välillä ilmassakin. Nallehan ei tunnetusti ole mitenkään kovin innokas leikkimään vetoleikkejä. Voitettuaan kepin Nalle kävi moneen kertaan esittelemässä sitä molemmille tuomareille (vaikka toinen tuomari seisoikin vähän sivummalla). Keinänen siitä kommentoikin, että siinä oli päivän itsetyytyväisin ilme.
Yllättävän hyvin Nalle taisteli kepistä. Välillä se roikkui kokonaan ilmassa."Mulla onkin näin hieno keppi, mistäs sulle saatais?"


KELKKA (toimintakyky, taisteluhalu)
Kelkkakokeessa seisoimme Nallen kanssa paikallaan ja meitä kohti vedettiin kelkkaa, johon oli kyhätty ihmishahmoa muistuttava rakennelma. Aluksi Nalle tönötti minun ja kelkan välissä ja haukkui koko ajan. Kelkan lähestyessä rupesi tekemään laajoja sivuloikkia samalla haukkuen. Kelkan pysähdyttyä käännyin ihan kelkan viereen. Nalle kaarteli selän takana. Kyykistyin kelkan viereen, niin Nalle tuli haistelemaan, vaikka vielä pelkäsi kelkkaa. Pienellä hihan heiluttelulla pelko unohtui ja Nalle rupesi vetämään hahmoa hihasta. Käveltiin vähän kauemmas ja sitten ohitettiin kelkka siten, että Nalle oli minun ja kelkan välissä. Nalle vaan vähän vilkaisi kelkkaa, mutta ei enää sen enempää siihen reagoinut.

Nalle haastamassa kelkkaa, mistä se sai kehuja.

Vähän epäillyttää vielä.

Kelkka oli takas tullessa jo niin vanha juttu, että hyvä jos Nalle sitä vilkaisi.


UHKAAVA IHMINEN (terävyys, puolustushalu)
Toinen tuomareista lähestyi meitä uhkaavasti, keppi toisessa kädessä. Hyökkäyksen ajan Nalle oli minun ja hyökkääjän välissä ja haukkui koko ajan. Välillä se säikähti ja hypähti selkäni taakse, mutta hyppäsi siitä taas samantien hyökkääjän eteen puolustamaan minua. Lähelle päästyään tuomari heitti kepin pois ja muuttui ei-uhkaavaksi. Nalle yritti heti saada tuomaria leikkimään kanssaan ja esitti sarjan super-hyppy-pyörähdyksiään. Tuomari otti Nallen ja käveli sen kanssa kauemmas. Ensin Nalle yritti pyrkiä takas minun luokse, mutta tuomarin käskystä istui maahan ja jäi siihen, vaikka tuomari käveli kauemmas. Nallen rauhoituttua kutsuin sen luokse ja se tulikin suorinta tietä täyttä laukkaa.
Hyökkääjää kohti kävelemässä

Tässä positiossa Nalle oli suurimman osan hyökkäyksestä.

Heti kun tuomari lakkasi olemasta uhkaava, Nalle yritti saada häntä leikkimään. Tässä siis menossa super-hyppy-pyörähdys.

Nalle totteli tuomaria kiltisti, kun hän käski Nallen jäädä paikalleen.

HAALARIT (kovuus)
Kävelimme Nallen kanssa suoraan, kun yhtäkkiä meidän vierestä vedettiin haalarit ylös. Nalle teki suuren sivuloikan ja alkoi haukkua. Käännyimme heti tulosuuntaan ennen kuin Nalle ehti tilannetta miettiä ja käveltiin samasta kohdasta uudestaan. Nalle teki pienen sivukaarroksen.

Haalaria tutkimassa tynnyrikokeen jälkeen.

TYNNYRI (temperamentti)
Haalarilta jatkettiin suoraan tynnyrin ohi. Meidän ohitettua tynnyri, se rämäytettiin vyörymään meidän perään. Nalle kääntyi salamana katsomaan tynnyriä, mutta ei mitenkään hirveästi säikähtänyt. Mentiin tynnyrin viereen ja kyykistyin sen viereen. Nalle tuli melkein heti sitä katsomaan. Käytiin sitten vielä haistelemassa haalari, eikä Nalle sitäkään pelännyt enää.

Tynnyriä tutkimassa.PIMEÄ HUONE (toimintakyky)
Menin edeltä pimeään huoneeseen ja Nalle päästettiin sinne perästä ja sen tuli etsiä minua. Nalle liikkui huoneessa koko ajan. Jouduin kuitenkin antamaan pienen ääniavun, jotta se lähti etsimään minua, koska muuten olisi jäänyt tuomarin viereen rapsutettavaksi. Kyllähän Nalle sitten minut löysi.

SEINÄ (terävyys)
Jätin Nallen seinään kytkettynä ja menin itse piiloon. Sitten toinen tuomari lähestyi Nallea uhkaavasti keppi kädessä. Nalle kuului haukkuvan koko ajan. En tiedä mitä siinä ihan hyökkäyksen loppuvaiheessa tapahtui, kuin tuomari, joka vain katseli sivusta, repesi nauramaan täysillä. Videolta sitten näkyi, että se heilutti häntää ja katseli välillä muuallekin. Tuomarin ollessa ihan lähellä uhkaava Nalle vaan heilutti häntää ja heti kun tuomari heitti kepin pois, Nalle oli hänen paras kaverinsa. Menin hakemaan Nallen, eikä se siinäkäään vaiheessa reagoinut vihaisesti tuomariin.


Nalle haukkuu hyökkääjälle.

LAUKAUKSET
Seinän vierestä siirryttiin vähän matkan päähän ja lähdettiin kävelemään kohti rakennusta. Jostain syystä Nalle yritti heti livistää paikalta. Liekö se haistanut ruudin hajua vai mistä johtui, en tiedä. Mutta se tosiaan reagoi tuolla tavalla jo ennen ensimmäistä laukausta. Ensimmäisen laukauksen aikana Nalle pysähtyi ja kääntyi tuijottamaan. Sitten pysähdyttiin ja tuli toinen laukaus. Siinä vaiheessa Nalle tuli minun selän taakse ja hyppi minua vasten. Tuli vielä kolmas laukaus, jonka jälkeen lähdettiin kohti ääntä kävelemään. Nalle olisi silloin lähtenyt mieluummin eri suuntaan, mutta tuli kuitenkin kiltisti perässä.

Nalle yrittää poistua paikalta jo ennen ensimmäistä laukausta.

Toisen laukauksen jälkeen Nalle yritti kiivetä reppuselkään.

Laukaukset pisti Nallen vähän läähättämään.


Pisteet osa-alueittain


Lainaukset ovat Suomalainen luonnetesti- sivustolta, johon kannattaa käydä tutustumassa.

Alla ovat pisteet osa-alueittain. Nallen tulos on vaihtoehdoista se, mikä on tummennettu. Kokonaispisteet saadaan laskemalla kullekin osa-aluepisteelle kertoimet ja lopuksi vähentämällä plussista miinukset. Kurssiivilla on merkitty suomenlapinkoirien jalostuksen tavoiteohjelmasta otetut tiedot siitä, millainen lapinkoiran tulisi olla (kaikkiin osa-alueisiin ei tätä tietoa ollut).

1 TOIMINTAKYKY (x 15)
"Toimintakyvyn arvosana kuvaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja erilaisissa sille uusissa tilanteissa. Toimintakykyä ilmaisee yhtälailla puolustautuminen kuin pakokin, toimintakyvyttömyys ilmenee koiran pyrkiessä joko mitätöimään tilanteen, tai sen muutoin jähmettyessä paikalleen mitään tekemättömäksi."

+3 erittäin suuri
+2 suuri
+1 kohtuullinen
-1 pieni
-2 riittämätön
-3 toimintakyvytön

Tuomarin kommentit: Se meni pimeässä huoneessa ihan hyvin pieniä apuja käyttäen. Kelkalla sillä oli aika korkea pelko päällä, mutta se kuitenkin pystyi sen kohtuullisesti voittamaan.

2 TERÄVYYS (x 1)
"Terävyys on koiran taipumusta reagoida aggressiivisesti sitä uhkaavaa ihmistä kohtaan. Mitä terävämpi koira on, sitä pienemmästä ärsytyksestä se käyttäytyy aggressiivisesti."

+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
+2 suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
+1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
-1 pieni jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
-2 kohtuullinen jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
-3 suuri jäljelle jäävin hyökkäyshaluin

Tuomarin kommentit: Kun se oli yksin seinässä ja ihminen käyttäytyi uhkaavasti ja agressiivisesti sitä kohtaan, se ei nouse ihmistä vastaan. Se on rehellinen. Kun uhkat loppuu, ei sillä ole mitään tarvetta tulla kuittaamaan. Ja sittenkään kun sinä tulet siihen, niin ei senkään jälkeen ole tarvetta kuitata. Se on rehellinen ihmistä kohtaan.

3 PUOLUSTUSHALU (x 1)
"Puolustushalu on koiran perinnöllinen halu puolustaa laumaansa. Koiran toiminnan voimakkuus sen puolustaessa ohjaajaansa ei vaikuta arvosanaan, tärkeämpää on mm. sen asema ohjaajaan ja hyökkääjään nähden. "

+3 kohtuullinen, hillitty
+2 suuri, hillitty
+1 pieni
-1 haluton
-2 erittäin suuri
-3 hillitsemätön

Tuomarin kommentit: Teidän pienintä mahdollista laumaa kohtaan hyökättiin. Halua haetaan, se osoitti omaehtoista halua puolustaa. Muutaman kerran hihnan kiristyessä se kysyi sulta, mutta kun et kieltänyt, se jatkoi sitä. Hyvin omaehtoisesti jatkoi sitä puolustustaan. Se on vähän kohtuullisen alareunassa, koska lähellä ollessa se oli jo sinun takana. Mutta kuitenkin osoitti hyvää halua puolustaa.

4 TAISTELUHALU (x 10)
"Taisteluhalu on koiran perinnöllinen halu käyttää ruumistaan leikkimieliseen (tai todelliseen) taisteluun saavuttaakseen haluamansa päämäärän."

+3 suuri
+2 kohtuullinen
+1 erittäin suuri
-1 pieni
-2 riittämätön
-3 haluton

Tuomarin kommentit: Kepissä se vähän oli kiinni, ihan kohtuullisesti. Kelkkaa vastaan se haastoi hyvin. Monessa asiassa täällä sillä oli tyyli ruveta leikkimään. Sillä on enempi leikkimishalu kuin taisteluhalu pinnassa. Mutta se on +2 kohtuullinen, se on sen moottori. Sinä pystyt viemään sitä eteenpäin, kun löydät semmoisen hyvän esineen. Se niinkuin nollaa kaikki entiset.

5 HERMORAKENNE (x 35)
"Koiran hermojen vahvuus on sen tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Tämä ominaisuus ei ole mitenkään omistajan vaikutettavissa. Syntyään hermoheikkoa koiraa ei voi esimerkiksi pentuajan totuttamisella parantaa. Samoin perimältään hyvähermoinen koira kestää merkittävästi enemmän "kolhuja" elämässään niiden vaikuttamatta sen käyttäytymiseen."

+3 rauhallinen ja varma
+2 suhteellisen rauhallinen
+1 hieman rauhaton
-1 vähän hermostunut
-2 hermostunut
-3 erittäin hermostunut

Tuomarin kommentit: Sen ite hermot, se tän testin ajan pysyi ihan mukavasti nipussa. Se ei ottanut liikoja paineita. Se menee siihen hermoston kaatopaikkaan +1 hieman rauhaton. Pikkasen ääntää, vikisee ja vähän sillei hermostuneesti kävelee. Mutta ei mitään pahaa oo. Sanamuoto hieman rauhaton kuvaa sitä aika hyvin.

6 TEMPERAMENTTI (x 15)
"Temperamentti on koiran kyky havainnoida ympäristöään ja toimia sen mukaisesti."

+3 vilkas
+2 kohtuullisen vilkas
+1 erittäin vilkas
-1 häiritsevän vilkas
-2 välinpitämätön
-3 apaattinen

Tuomarin kommentit: Temperamentti, mielen vilkkaus, kuinka se ottaa täällä huomioon ärsykkeitä, väistöjen suuntia, se on +3 puhdas vilkas elikkä paras mahdollinen.

7 KOVUUS (x 8)
"Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa sille epämiellyttäviä (ja muitakin) kokemuksia ja välttää niiden kohtaamista uudelleen."

+3 kohtuullisen kova
+2 kova
+1 hieman pehmeä
-1 erittäin kova
-2 pehmeä
-3 erittäin pehmeä

Tuomarin kommentit: Kovuus, pehmeys eli koiran muisti. Epämiellyttäviä asioita se koki täällä. Se muistaa jonkin verran. Sen tähden sillä on esimerkiksi tuo pyrkiminen pois täältä. Ei se oo sen enempää kuin hieman pehmeä.

8 LUOKSEPÄÄSTÄVYYS (x 15)
"Luoksepäästävyyttä mitataan koiran suhtautumisella vieraaseen, ystävällisesti käyttäytyvään ihmiseen."

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
+2 luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
+1 mielistelevä
-1 selvästi pidättyväinen
-2 hyökkäävä
-3 salakavala

Tuomarin kommentit: hyväntahtoinen, luoksepäästävä avoin on luoksepäästävyys.

9 LAUKAUSPELOTTOMUUS
"Koiran tulisi säilyttää toimintakykynsä laukauksista huolimatta."

+++ laukausvarma
++ laukauskokematon
+ paukkuärtyisä
- laukausaltis
-- laukausarka

Tuomarin kommentit: Se minkä tähden se pyrkii pois on ne laukaukset. Siinä näit varmaan muutoksen koirassa, siihen asti oli hauskaa, mutta sitten tuli aivan seinä vastaan eikä ollut enää yhtään hauskaa. Ensimmäiseen paukusta loppui kaikki hauskuus. Tuli pois täältä tilasta, mikä jatkuu vieläkin. Se täytyy merkata tänne kohtaan laukausaltis, mikä on miinusmerkkinen.

LOPPUPISTEET +172 pistettä

Tuomarien loppukommentit: Hyvin ohjaat sitä. Koira tukee sinuun. Nyt se kaipaa liikettä. Annat sen kävellä tuolla, liikkua, mielellään juosta ja jos saat sen leikkimään niin se on vielä parempi. Että se unohtas tämän. Ja se mikä tosiaan on hyvä, on se että sie menet reippaasti itte, niin se tulee matkassa. Ja ohjaat sitä omalla reippaudella tosi hienosti. Se tukeutuu hirveästi sinuun. Teillä on hyvä suhde, sen näkee.


Nalle käyttäytyi koko testin ajan ihan niin kuin normaali elämässäkin, joten ihan Nallen näköinen testitulos saatiin. Tosi mukava kokemus oli kyllä, voin suositella kaikille. Mitään varsinaisesti uutta ei Nallesta tämän testin aikana ilmennyt, mutta joitakin ahaa-elämyksiä kyllä koin. Esimerkiksi nyt löytyi selitys sille, miksi Nalle vaatii agilityradalla tiukat käskyt, eikä mitään pientä lepertelyä. Se tarvitsee siinä minulta riittävää tukea. Laukausalttius oli kyllä tiedossa, mutta ei se vaikuta tai vaikeuta meidän normaalielämää mitenkään. Mieltä kyllä lämmitti kuulla noin kokeneilta koiraihmisiltä, että meillä on hyvä suhde. Mitäpä muuta koiranomistaja voisi toivoa.

Ja äkkiä pois paikalta...

Heti testin jälkeen Nalle pääsi nollaamaan tilanteen Saffin ja Mimmin kanssa sänkipellolle. Eipä Nallella näyttänyt jäävän mitään hampaankoloon.

Tässä vielä kuva meidän hyvästä suhteesta :)

Kiitos Empulle/Tiinalle videokuvauksesta ja Elinalle valokuvauksesta!

Kommentit

Luetuimmat

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt