Siirry pääsisältöön

Hiihtoloma Ylläsjärvellä, osa 2



Jatketaanpa loppuosa hiihtoloman touhuista kuvineen tässä postauksessa. Ensimmäinen osa löytyy täältä. Meillä oli käytössä neljän hengen mökki Ylläsjärven rannalla. Oikein sopivan kokoinen ja toimiva ratkaisu kolmelle ihmiselle ja kahdelle koiralle. Mökillä tosin vietettiin melko vähän aikaa, lähinnä käytiin vaan nukkumassa. Yhtenä iltana ehdittiin kuitenkin paistella makkaraa. Hukka on kärkkymässä omaa osuuttaan.


Hukalla oli oikein aktiiviloma, joten kyllä sitä väsyttikin aina iltaisin. Nalle jätettiin rankemmilta reissuilta mökille huilaamaan. Se kun ei ole koskaan tykännyt juosta pyörän tai suksien edellä. Mutta kyllä sekin pääsi kaikenlaista puuhaa kokemaan viikon aikana.


Lumihangessa makailu oli Nallen mielipuuhaa ja aivan parasta oli työntää vielä päätä lumihankeen. Lunta täällä riittikin! Tiellä oli niin korkeat kinokset, että koirat eivät meinanneet päästä hyppäämään niiden päälle.


Hukka olisi voinut makailla pihalla koko päivän.


Torstaina pidettiin vähän lyhempi laskupäivä ja lähdettiin maastopyöräilemään Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Mun oma läskipyörä oli mukana, mutta koska katolle mahtui suksiboksin lisäksi vain yksi pyörä, niin muu seurue kävi Äkäslompolosta vuokraamassa sähköläskipyörät. Kokeilin minäkin hetken aikaa sellaista ja kyllähän oli kevyt ajella.


Lähdettiin matkaan Jounin kaupan luota Äkäslompolojärven kautta varmaan pahimpaan ruuhka-aikaan. Hukka oli vielä alussa intoa täynnä, joten vähän oli hankala tehdä ohituksia alkuun. Päädyinkin usein pysähtymään ja käskemään Hukan istumaan lumipenkkaan ja odottamaan, että muut menevät ohi. Talvipolut olivat kyllä niin kapeita, että ei niissä kaksi pyöräilijää olisi rinnakkain pystynytkään menemään, saatika kun toisella oli koira. Muita koiria nähtiin lenkillä yksi, mutta se onneksi kääntyi meidän edestä pois, niin ei tarvinnut sitä ahtaassa kohdassa ohitella.


Talvipolut on yhteiskäyttöreittejä eli niillä saa pyöräillä, kävellä ja lumikenkäillä. Pohjat on vedetty moottorikelkalla eli polku on noin kelkan levyinen. Pohja on kova ja tasainen, joten siinä oli erittäin hyvä päästellä pyörällä. Ensimmäisen tulipaikan jälkeenkin väki väheni ja Hukalta oli enimmät höyryt kadonneet, joten päästiin kävelijät ohittamana pitkällä narulla ihan pyörällä ajaen.


Hukka aiheutti paljon ihmetystä kanssakulkijoissa. Erityisesti saksalaiset pysähtyivät kyselemään joko Hukasta tai meidän hienosta koiran juoksutusadapterista, jolla Hukka on pyörässä kiinni. Eräs pariskunta arveli Hukan olevan husky, ilmeisesti sen vetotyöskentely oli niin ammattimaisen näköistä. Monet suomalaiset puolestaan innostuivat kertomaan omista koiristaan, joten seurueemme muut jäsenet joutuivat aina vähän odottelemaan, että koska se Hukka pääsi jatkamaan matkaa. Hukka onneksi ratkaisi tilanteen niin, että se oli hetken aikaa vieraiden rapsuteltavana ja alkoi sitten haukkumaan, jolloin vieraatkin totesivat, että teidän taitaa olla aika jatkaa matkaa.


Meidän oli tarkoitus tehdä reilun kymmenen kilometrin mittainen lenkki, mutta matkaa tulikin tuplasti enemmän. Matkan aikana kiersimme Kesänkitunturin. Pidettiin yksi kaakaon juontitauko ja yksi makkaranpaisto. Muuten painettiin noin 10 km/h keskinopeudella. Nopein kilometri oli reilu 13 km/h ja huippuvauhti yli 20 km/h. Eli ihan reippaasti paineltiin ja hyvin jaksoi Hukka tässä vauhdissa, vaikka se ei ole ikinä juossut yhtä jaksoisesti näin pitkää lenkkiä.




Maastopyöräily Hukan kanssa on kyllä huippu hauskaa puuhaa. Hyvin mahduttiin muiden sekaan yhteiskäyttöreiteille, kun on Hukalla on peruskäytöstavat hanskassa. Tuntui enemmänkin herättävän positiivista kiinnostusta kanssakulkijoissa.





Perjantaina käytiin aamupäivällä kiipeämässä Kuer tunturille. Tämän juurella oltiin viime kesänä yötä Hetta-Pallas vaelluksen jälkeen muutama yö, mutta ei ehditty silloin huipulla asti käymään. Jounin Kaupalta lähti lumikenkäreitti tunturin huipulle. Auton olisi saanut halutessaan vähän lähemmäksikin, mutta meille tämä oli hyvänmittainen reitti näin. Meillä oli lumikengät mukana, mutta ne kulkivat koko matkan repun päällä, kun polulla pärjäsi aivan hyvin ilmankin,


Kuer tunturin reitti on janareitti, joka loppuisi Velhonkodalle. Me tehtiin kuitenkin niin, kuten suurin osa muistakin kulkijoista, että käveltiin matka edestakaisin Äkäslompolosta. Matkaa kertyi yhteensä noin kahdeksan kilometriä eli käytännössä ensin neljä kilometriä nousua ja sitten neljä kilometriä laskua.


Maisemat Kuer tunturin huipulla olivat kyllä aivan mahtavat ja jokaisen huipulle kipuamisen seurauksena tuotetun hikipisaran arvoisia.


Näitä kuvia katsellessa täytyi taas todeta, että kyllä nämä koirat vaan kuuluvat näihin Lapin maisemiin.






Huipulla tuuli melkoisesti, joten kovin kauaa siellä ei kestänyt olla, vaikka olikin lisävaatetusta mukana. Koirat toki olisivat viihtyneet siellä vaikka koko päivän.







Tämän retken jälkeen koirat jäivätkin tyytyväisinä nukkumaan mökille, kun me lähdettiin vielä laskemaan viimeiset laskut iltamäkeen. Hienoa auringonlaskua ihailtiin Ylläksen huipulta. Keli laskettelurinteessä oli kovin kylmä ja tuulinen, joten hyvälle päivälle sattui tämä meidän Kuer tunturin valloitus.


Ilta kuluikin sitten pakkaillessa. Pakkanen kiristyi sen verran, etten laskujen jälkeen enää jaksanut lähteä Hukan kanssa hiihtämään, kuten vähän suunnittelin. Hukka kyllä oli illalla sen verran väsynytkin, että oli ihan hyvä ratkaisu. Aamulla sitten laitettiin kamat kasaan ja auton nokka suunnattiin takaisin kohti etelää. Nähdään taas pian Lappi!

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt