Minulla, kuten varmaan monella muullakin koiraharrastajalla, on vähän ikuisuusongelmana treenipäiväkirjan pitkäjänteinen pitäminen. Kaikennäköisiä virityksiä ja tapoja olen tässä vuosien varrella kokeillut. Poikkeuksetta ne on kuitenkin johtanut siihen, että olen innoissani uuden treenipäiväkirjan hankkimisen jälkeen ehkä kaksi viikkoa ja sitten into hommaan laantuu, eikä mitään tule ylös kirjailtua. Tämän seurauksena kaapit onkin täynnä aloitettuja treenipäiväkirjoja (koska uuden innostuspuuskan sattuessa pitää tietenkin aina hankkia uusi kirja).
Treenien kirjaaminen ja ennen kaikkea suunnittelu olisi kuitenkin erittäin tärkeää edistymisen suhteen. Muuten menee helposti siihen, että treenaa vain kivoja ja helppoja juttua tai vaikeiden juttujen kanssa jää jumittamaan samaan menetelmään, mikä ei vie eteenpäin. Ohjatuissa treeneissä vastaavasti helposti unohtuu kouluttajien kommentit ja vinkit jos niitä ei kirjaa ylös.
Joitakin aikoja sitten pinnalla oli Bullet Journalit ja lähes kaupan kuin kaupan hyllyt pursuivat siihen liittyvää tavaraa. En kuitenkaan siitä heti innostunut. Syyslomalla kuitenkin jotenkin siihen asiaan havahduin ja hankin tarkoitukseen sopivan kirjan (siinä on pisteitä piirtämistä ja kirjoittamista helpottamassa) sekä muutamia kyniä.
Netistä löytyi paljon ideoita, joista poimin itselle sopivia. Kirja tulee varmasti jalostumaan ja jos tämä into seuraavaan kirjaan jatkuu, niin varmaan tulee siihen sitten taas jotain uutta ja jotain jää pois.
Näin alkuun sisältö on seuraava
- Future log: kalenteri marras 2019- joulu 2020.
- Inventory tracker eli eräänlainen SWOT-analyysi molemmista koirista sekä minusta kummankin koiran ohjaajana.
- Tavoitteet jokaiseen neljään lajiin tulevaksi vuodeksi kummallekin koiralle.
- Jokaiselle neljälle lajille oma sivu, johon olen kerännyt tällä hetkellä tärkeimpiä treeninaiheita. Näin tulee varmasti treenattua tärkeitä asioita ja on helppo tarkistaa, onko muistanut kaikkea treenata.
- Varsinainen treenipäiväkirja. Tähän varaan vain sivun per treeni. Yritän kirjoittaa asiat mahdollisimman lyhyesti. En siis välttämättä agilityssä kirjoita mitä on tehty, vaan merkitsin ylös vain esimerkiki kouluttajan kommentteja. Näihin kirjoitan lisäksi joka kerralle yhden asian, miksi mun koirien kanssa on mukava treenata. Näitä voi sitten jälkikäteen pikaisesti käydä läpi.
- Lisäksi olen tehnyt oman sivunsa muille tärkeille asioille, kuten lihashuolto, ruokinta, terveys.
Näin alkuinnostuksen kourissa vaikuttaa kyllä hyvältä menetelmältä. Tässä ei tule painetta purkaa koko sydänjuurtaan treenianalyyseihin, kuten normaalisssa päiväkirjamuotoisessa analyysissä. Mutta katsotaan jatkuuko tämä innostus nyt pidempään kuin sen normi kaksi viikkoa.
Kommentit
Lähetä kommentti