Siirry pääsisältöön

Lintenhoferin rally-tokokoulutus

Edellispäivän rally-tokokisojen tuomari Tytti Lintenhofer jäi Seinäjoelle vielä toiseksi päiväksi kouluttamaan meitä. Ilmoitin molemmat koirat mukaan, kun paikkoja oli vapaana. Treeniaikaa oli puoli tuntia per koira, mikä jaettiin kahteen osaan.

Hukka

Hukka harjoitteli ensimmäisellä pätkällä puolenvaihtoja edestä, takaa ja jalkojen välistä. Puolenvaihtoihin on tullut sellainen tarkennus, että nykyään siinä saa ihan rehellisesti pysähtyä, kun aiemmin on toitotettu, että pysähtyä voi, mutta pitää olla menevännäköinen. 

Näytettiin ensin pötkössä kaikki kolme puolenvaihtoa ja Tytti kertoi sitten havaintojaan niistä ja neuvoi, miten lähteä parantamaan suoritusta. Takana puolenvaihto sujui hyvin, joten siinä ei ollut mitään treenattavaa. Puolenvaihdossa edessä pitää olla tarkkana, ettei itse lähde väistämään koiraa. Tämä tosin voi korjaantua jo sillä, että opettelen itse pysähtymään uuden tulkinnan mukaisesti. Hukka heitti herkästi takapäätä liikaa ulospäin puolenvaihdon jälkeen, joten tätä pitää lähteä treenaaman. Tämä tosin saatiin kivasti korjattua jo treenin aikana pienellä käden paikan vaihdoksella.

Jalkojen välistä puolenvaihdossa oli ongelmana, että Hukka ehti ottaa muutaman askeleen liikaa ennen kuin hoksasi, että pitää mennä jalkojen välistä. Koiran pitäisikin tietää vähän ennemmin mitä on tulossa, jottei se ehdi liian kauas edelle. Tätä lähdettiin korjaamaan paikaltaan. Koira perusasentoon ja otin pitkän askeleen. Tämän jälkeen käskin Hukan mennä jalkojen välistä ja tekemään nenäkosketuksen toisella puolella.

Toisella pätkällä harjoiteltiin 180 asteen käännöksiä, joissa tapahtuu puolenvaihto, peruutusta ohjaajan sivulla ja merkkiä. Käännöspuolenvaihdossa pitää itse muistaa kääntyä tarpeeksi hitaasti ja palkata heti käännöksen jälkeen jalan vierestä. Hukka teki käännökset hyvin.

Peruutuksessa Hukka peruutti hyvin suoraan taakse. Välillä kun lähti leviämään, odotin vaan, että korjaa takaisin. Merkki on hyvällä mallilla ja Hukka meni hyvin merkille täyspitkältä viiden metrin matkalta.

Nalle

Nallen kanssa harjoiteltiin ensimmäisellä kierroksella peruutusta edessä. Nalle peruuttaa periaatteessa ihan hyvin, mutta saattaa mennä vinoon tai jäädä matka liian lyhyeksi. Tähän otettiin avuksi siivekkeet, joiden välistä Nallea ensin palkattiin. Sitten otettiin muutama askel eteenpäin ja käskettiin peruuttaa takaisin siivekeiden väliin ja palkka taas siitä. Pikkuhiljaa aletaan matkaa pidentämään. Tässä ideana on, että koira oppii peruuttamaan siivekkeiden väliin ja korjaamaan asentoa mikäli on tarvetta niin, että peruuttaa aina suoraan. Harjoitusta pitää muistaa tehdä niin, että ottaa koiran välillä eteen vasemmalta ja välillä oikealta, jotta oppii asennon korjaamisen molemmilta puolilta.Siivekkeet häivytetään siirtämällä ensin toista kauemmas. 

Toisella kierroksella otettiin 90 asteen käännöksiä oikealle puolella ja oikean puolen peruutusta sivulla. 90 asteen käännöksiin saatin neuvoksi tehdä armeijaneliötä käsiavulla ja palkata kun kääntyy hyvin viuhkana. Nallen kanssa pitää olla tarkkana, että se käyttää oikeasti myös takapäätään käännöksissä, eikä vaan tassuttele voimakkaasti etutassuillaan. Peruutuksessa Nalle oli vähän pihalla mitä pitää tehdä. Pitää sen kanssa ottaa perusharjoitusta, jossa koira on perusasennossa. Siitä käsketään koira seisomaan ja otetaan askel taakse ja palkataan. Kädellä voi auttaa mikäli on tarvetta.

Kivoja vinkkejä saatiin molemmille koirille. Ehkä se voittajaluokan korkkaaminen Hukan kanssa ei nyt niin toivottamalta enää tunnu, vaikka treenattavaa vielä on. Ja Nallen kanssa myös hiottavaa riittää.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt