Siirry pääsisältöön

Lehdistön agilitykoulutus

Pikku-Hukka pääsi välillä ulkopuolisen kouluttajan agilitykoulutukseen. Tänä viikonloppuna meitä tuli kouluttamaan Lehdistön Esa. Nallen kanssa olen hänen opissaan joskus käynyt, mutta Hukan kanssa kerta oli ensimmäinen.

Lauantai

Olin aamun ensimmäisessä ryhmässä, joten aloitettiin radan rakennuksella. Rataan laitettiin kahdet numerot, joten siinä oli oma rata kolmosluokkalaisille ja oma 1-2 luokkalaisille. Helpommassa radassa oli 23 estettä, joten tekemistä kyllä riitti. Tutustuttiin rataan itsekseeen, yhdessä sitä ei käyty läpi. Sitten mentiin kukin vuorollaan virtuaalikoiran kanssa ja Esa kellotti radan. Treeniaikaa oli kullakin koiralla parikymmentä minuuttia ja se tehtiin kahdessa osassa.

Ehdin käydä hyvän lenkin koirien kanssa, koska Hukka oli vuorossa viimeisessä parissa. Alkuun meni neljä estettä hyvin, mutta sitten kompastuskiveksi muodostui putki, josta koira olisi pitänyt valssin avulla saada kauempaan päähän putkesta. Hukka tuli hanakasti valssista läpi ja suunnisti suoraan siihen putken päähän, mikä oli suorassa linjassa edelliseltä esteeltä. Useampi toisto jouduttiin vääntämään ennen kuin onnistui. Tämän jälkeen tuli takaakierto, mihin sain Hukan hyvin lähetettyä ja itse jatkettua liikettä. Muutaman esteen jälkeen koitti seuraava tenkkapaa, niisto. Näitä ei olla Hukan kanssa juurikaan tehty ja treenilistalle menee ehdottomasti. Niistossa pitää muistaa sijoittua itse riman puoli väliin, ettei peitä siivekettä, liikkua alta pois ja katsoa koiran laskeutumispaikkaa (ei koiraa!). Ekan satsin lopussa ehdittiin vielä kepeille, mihin saatiin hyviä vinkkejä miten lähteä työstämään keppien hakua ja suorittamista.


Henkilön Tuija (@tuijase) jakama julkaisu

Toisella kierroksella aloitettiin A:sta. Hukan pysäytyskontaktit toimivat kivasti, vaikka kokeiltiin niin, että jatkoin itse matkaa ja sivuirrotusta. En kyllä itsekään tiennyt, että se noin hyvin sen osaa. Loppuradassa ei sitten ihmeempiä ollutkaan. Mentiin vielä ihan lopuksi koko rata. Kepeillä tuli yksi virhe, mutta muuten päästiin nollana. Aika oli vielä melko lähellä virtuaalikoiran rataa, joten ehkä sitä tässä pikkuhiljaa alkaa oppimaan tuota Hukankin ohjausta.

Treenien päätteeksi käytiin vielä Nallen, Rontin ja Räivän kanssa lenkillä.


Sunnuntai

Eiliseen tapaan aloitettiin aamu rakentamalla päivän treenirata. Tänään oli vain yksi rata vaihtoehto kaikille koirakoille, mutta kyllä 31 esteessä riitti hommaa kaikille. Eilisestä poiketen tutustuttiin rataan yhdessä ja teinkin tämän tutustumisen pohjalta muutaman muutoksen omiin ohjausvalintoihin. Sen jälkeen mentiin taas virtuaalikoiran kanssa. Ryhmässä oli kolme maxia, joten mentiin kolmen porukkana jakaen treeniaika kahteen osaan.

Rata sisälsi aika paljon mahdollisuuksia lähetyksiin ja leijeröinteihin. Vähän mietin, että kuinkahan Hukka niistä selviää, mutta halusin kuitenkin kokeilla. Ja hyvinhän se selvitti kaikki kohdat. Ehdittiin eka kierroksella mennä koko rata pätkissä läpi. Itse oikein hämmästyin kuinka hyvin Hukka lähti irtoamaan esteille.

Toisella kierroksella hiottiin vielä radan loppuosaa ja sitten mentiin melkein koko rata. Aloitettiin tosin vasta keppien jälkeen. Vähän alkoi askel tässä vaiheessa jo painaa sekä ohjaajalla että koiralla, mutta video tästä loppuvedosta.Kotiläksyksi kontaktien vahvistaminen (ohjaajan liike ym niihin mukaan), keppien haku ja pujottelu, uudet ohjauskuviot mukaan laajentamaan työkalupakkia, ohjaajan katse: seuraa koiraa, mutta samalla myös eteenpäin, ei vilkuilua, jolloin kontakti koiraan katkeaa.

Oli kyllä taas niin hyvä koulutus. Paljon tuli vanhan toistoa, mutta myös uusia asioita. Ja ainahan on kiva päästä treenaamaan isommalla radalla.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt