Siirry pääsisältöön

Koirakorjaajan luennolla

Koirakorjaaja Kati Rättö oli luennoimassa lähiseudulla, joten lähdin mielenkiinnosta kuuntelemaan luentoa. Tässä taas luentomuistiinpanoja.

Koira

Koira on ihmisen peili, joka näyttää sen, missä ihminen on vajavainen. Koira kesyyntyi tulemalla ihmisen luo helpon ruuan toivossa. Ihmisen seuraan hakeutui pentumaiset, laiskat ja heikot saalistajat. Koirien alkaessa vartioimaan ja varoittamaan tunkeilijoista ja pedoista tilanne muuttui win-win-tilanteeksi. Tämän hetken jälkeen koiraa on jalostettu miljoonaan eri muotoon. Koiran pää on kuitenkin pysynyt samana. Koira ei tiedä minkä rotuinen se on. Kaikilla roduilla on erilaiset, rodunomaiset vietit. Ihminen päättää, mitä viettejä haluaa vahvistaa ja mitä laskea. Harvemmin viettejä tarvitsee vahvistaa.

Koiranpennun koulutus tulisi aloittaa silloin, kun emä sen lopettaa eli 5-6 viikon iässä. Emo opettaa pentua näyttämällä hampaita, murisemalla ja rähähtämällä. Siitä huolimatta emo ja pentu makaavat hetken päästä vierekkäin. Koira on koiralle tyly. Ihminen ei pysty olemaan yhtä tyly. Koiramaailmassa voittaa se, joka väistää viimeisenä (ei se, joka puree kovimpaan). Pennulle opetetaan asiat niin, että mikä ei ole aikuisena sallittua, ei ole missään iässä sallittua. Näiden asioiden kanssa pitää pysyä määrätietoisena, myös silloin kun koira on vielä söpö pentu. Laumasta karkoittaminen on koirien keskuudessa yleinen tapa.

Leikkaamattomalla uroskoiralla on 24/7 paine etsiä narttua. Paine muuttuu turhaumaksi. Kaikki uroskoirat kannattaisi leikata, jos niitä ei käytä jalostukseen. Kastrointi poistaa lisääntymistarpeen, ei muuta. Kastrointi voi tuoda tasapainon, kun koiran ei tarvitse miettiä lisääntyäkö vai ei ja se hyväksyy delta-aseman paremmin.


Koiran ja ihmisen välinen suhde

Koiran ja ihmisen välinen suhde lähtee henkisyydestä. Ihminen on johtaja, joka päättää mitä tehdään, missä järjestyksessä. Hyvä johtaja on samankaltainen kuin hyvä emo; tyyni, tasapainoinen ja määrätietoinen. Ihmisen tulisi olla rento johtaja, joka luottaa koiraansa. Kun pentu tulee uuteen laumaan, se hakee johtajaa. Jos johtajaa ei löydy, se on hirveä stressi pienelle pennulle. Jotkut koirat voivat jopa sairastua stressin aiheuttamaan liikaan adrenaliiniin (vrt. urheiluhullu ihminen). Tulee kuitenkin muistaa, että mikään ei synny fyysisellä tai henkisellä pakolla. Ihmiset ovat aina koiran yläpuolella. Lauman vanhin nainen on koiralle alfanaaras ja vanhin mies alfauros. Nämä ovat kaikkein kovimmilla tehden kaikki päätökset. Muut ihmiset (esim. lapset) ovat koirille beettoja. Koirat ovat deltajengi, joka vain hengailee ja tekee mitä käsketään. Ne eivät päätä mistään. Jos koira saa tehdä mitä haluaa, sen usko ja luotto ihmiseen murenee. 

Ihminen on koiralle toinen koira. Koira haistaa ihmisestä 30 sekunnissa sukupuolen ja dominanssi- ja energiatasot. Päätelmät tehdään nenällä, joka on hyvin tarkka. Koiran nenä onkin niin tarkka, ettei sen tarvitse työntää nenäänsä kiinni toisen pissaan haistaakseen sen. Kun koira haistelee pissoja tarkasti, se kartoittaa reviiriään ja menee tietynlaiseen "tilaan". Kyse ei kuitenkaan ole koiran reviiristä, vaan ihmisen reviiristä. Ihminen päättää mitä tehdään, eikä koiraa saa mennää mihinkään "tiloihin". Kun ihmistä ärsyttää koirassa joku piirre, hän ei ole lojaali koiralle. Ihminen on epätasapainossa, eikä koira halua olla tekemisissä epätasapainon kanssa. Mikä sitten on toivottu piirre? Miten haluaisit koiran käyttäytyvän? Myös esim. työstressi voi tehdä ihmisestä huonon johtajan, jolloin koira alkaa oireilla. 

Kun uusi pentu tai aikuinen koira tulee taloon, päätä mitä sen kanssa tehdään. Näe kaikki mahdollisuutena, äläkä oleta koiran käyttäytyvän semmoisilla tavoilla, miten et halua sen käyttäytyvän. Visio siitä, miten haluat koiran käyttäytyvän on tärkein. Koira ei ole historiansa vanki, se ei muistele menneitä edes traumatilanteita. Se elää tietyllä kaavalla yhdistäen tietyn kaavan ja tietyn mielentilan. Koiran korjauksessa vanha kaava korvataan uudella. Jos tulee vastoinkäymisiä, unohda ajatus, että nyt meni ketuille. Lapsiakaan ei voi jättää kasvattamatta ensimmäisen vastoinkäymisen osuttua kohdalle.

Ihminen luo päässään mielikuvan siitä, miten koira käyttäytyy. Tämä mielikuva lähtee luoman sitä, miten koira todellisuudessa käyttäytyy. Koira on 90 %:sesti sitä, mitä omistaja kuvittelee sen olevan. On ihmisen päästä kiinni, mitä koiralta haluaa. Loput 10 % on koiran pohjaluonnetta, josta riippuu minkä verran ne haluavat haastaa. Koira on palveleva eläin, mutta maailma on mennyt siihen, että ihminen palvelee koiraa. Koira lukee ihmistä koko ajan kuin avointa kirjaa. Mitä enemmän ihminen alistuu, sen huonommin hänen koiransa voi. Sääliä koira ei kaipaa koskaan. Säääli on koiralle tunnetiloista heikoin.

Koira ei ole koskaan vapaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Sillä on aina tietyt rajat. Kun koiralla teetetään jotain, pitää olla kristallinkirkkaana päässä, mitä halutaan. Omistajan tulee luottaa koiraansa. Jos koiran käskee istumaan paikalleen, kävelee pois ja vilkaisee olkansa yli, koira lähtee liikkeelle. Tällöin tulee korjata koira takaisin ja rentouttaa. Luottamuksen tulee olla aina päällä. Jos tekee 100 onnistunutta toistoa ja iskee epäusko, seuraava toisto ei onnistukaan.

Käskyt annetaan koiralle aina tyynesti (bassofiilis). Oleta aina, että koira käyttäytyy täydellisesti. Jos näin ei käy, hämmästy suuresti, älä ärsyynny/turhaudu/raivostu. Tehdään mitä tahansa, lähdetään liikkeelle aina rauhoittumisesta ja lopetetaan rauhoittumiseen (myös treenit).

Korjaaminen

Jos ihminen hermostuu koiralle, hän on heittänyt koko pakan. Jos koira ei tällöin tottelekaan, ei ole mitään enää jäljellä. Ajattele sitä, mitä haluat koiran tekevän, mistään muusta ei palkata.  Rakenna mielikuva kuplasta. Kuplan sisällä ei tapahdu mitään, mitä te, ette halua. Sisälle ei tule ketään/mitään, mitä te ette halua. Keskity omaan koiraan, älä siihen kuka/mitä tulee vastaan. Oma koira ohittaa muut laumat kuten ohjaajansa. Korjaamistavat ovat aina koira- ja ohjaajakohtaisia.

  • murahadus: intensiteetti tärkeä, möreä & määrätietoinen. Jos murahdukseen tarvitaan poweria, voidaan käyttää tölkkiä, jossa on esim. kiviä. Sillä ei pelotella tai tuoteta kipua koiralle. Purkin ravautus oikeassa energiassa antaa lisää pontta murahdukseen. Murahdus on parempi kuin EI-sanan käyttö. Ihmisen tulee pyrkiä eroon kaikesta, mikä kasvattaa omaa negatiivisuutta (kuten EI-sana).
  • pieni nykäys hihnasta: pieni ranneliike sivulle (ei voimajuttu), koiran tasapaino horjahtaa
  • polvitökkäys etulapaan: koira horjahtaa
  • jalka koiran eteen
  • alistaminen: jos koiran joutuu laittamaan mattoon, siinä käytetään niin vähän voimaa kuin vmahdollista. Kyse on psykologisesta jutusta, ei voimasta.
Jos koira jännittyy, annetaan sille heti palaute. Ei anneta tilanteen revetä pidemmälle. Korjaamista seuraa AINA rentoutus. Jos tulee 30 korjausta minuutin aikana, pitää tulla 31 rentoutusta, jolloin hihna löystyy. Jos koira alkaa kikkailemaan, hae systeemi joka toimii teille. Hermojaan ei saa menettää.

Ote niskasta
  • sormet harallaan
  • siitä kohdin, missä kallo loppuu ja korvat alkaa
  • pieni paine (kuten emo tekisi)
  • ote irtoaa heti, kun koira käy makaamaan
  • kaikki koirat ei välttämättä siedä

Ruoka

Ruoka on koiralle primitiivinen asia ja vallanväline. Koiran makuaisti on vain noin 10 % ihmisen makuaistista. Yleensä, mitä hirveämmälle ruoka haisee, sen paremmin se koiralle maistuu. Laumassa johtaja syö ensin. Jos joku pyrkii johtajan ruualle, saa turpiinsa. Jos johtaja väistää ruualta, johtuus vaihtuu. Jos koiraa houkutellaan ruualla, johtajuus vaihtuu. Ihminen hallinnoi ruokaa; kuka saa, minkä verran ja mistä kupista. Ruokailutilanteessa ruoka annetaan ensin sille, joka on rauhallisin. Ei ole alfakoiria, vaan laumasta kuka vaan voi olla rauhallisin ja saada ruuan ensimmäisenä.

Harjoitus
Millainen koira olisit, jos olisit koira?
Millainen koira sinun tulisi olla, jotta olisi alfakoira?

Lenkkeily

Ruuan ohella myös lenkkeily on koiralle primitiivinen asia. Se merkkaa johtajan seurassa kulkemista. Tärkein asia, mitä lenkkeilyn suhteen tulee muistaa on se, että ihminen lähtee itsensä kanssa lenkille ja ottaa koiran mukaansa. Missä asemassa/intensiteetissä koiran kanssa kuljetaan? Vai onko koira ohjaaja? Koiran tulee kulkea ohjaajan vieressä, pää saa ohhittaa polvilinjan. Hihna ei saa olla kireä, eikä myöskään mieli. Oma asenne on tärkeä, älä lähde hermostuneena lenkille. Löydä oma voima-ajatuksesi: missä ole loistanut? ja rauhoitu. Ota tämä asenne ja lähde lenkille. Voima/hyvyys alkaa ruokkimaan voimaa/hyvyyttä, samoin kuin ärsytys ruokkii ärsytystä. "Parempi kumihymy kuin kestohappamuus".

Ihminen päättää mitä vauhtia edetään, koska liikutaan, koska pysähdytään. Koiralle ei anneta käskyjä, vaan sen tulee olla koko ajan kartalla, mitä ihminen tekee. Tämä aktivoi koiran aivot oikeanlaiseen mielentilaan. Kun ihminen ei koko aikaa vaani, että aikooko koira tehdä jotain, koirakin uskaltaa levätä. Rentous ja tyyneys tulee löytää ennen kohtaamisia. Koira ei saa koskaan kyseenalaistaa ihmisen asemaa lenkillä. Se ei ampaise edelle eikä jää taakse haistelemaan. Ihmisen tulee löytää lenkkeilyn ilo. Ihminen päättää myös milloin koira pissaa. Uroksillakaan ei oikeasti ole tarvetta pissata jokaiseen puskaan. Se on reviirin merkkaamista, eikä koiralla ole reviiriä, vaan ihmisellä. Ruopiminen on hajumerkkien levittämistä eli reviirin merkkaamista, joten sitäkään ei suvaita.

Lenkkeilyyn paras väline on tavallinen, leveä panta (ei ketjupantaa!), joka pysyy koiran korvien takana (mitä lähempänä korvia, sen parempi). Jos panta putoaa alas, koiran tekee mieli vetää. Erityisesti valjaat on vetämistä varten.

Lenkillä liikkeen tulee jatkua koko ajan, älä pysähtele. Jos pysähtyy, kun koira vetää, koira oppii nopeasti tempun: vedä > pysähdy > luokse > palkka. Jos perheessä on useampi koira, koirat lenkitetään laumana,

Vieraiden vastaanottaminen

Ovikellon soidessa tai jonkun tullessa pihaan, koira saa haukahtaa eli ilmoittaa, että joku tuli. Ilmoittamisen tulee kuitenkin katketa, kun ihminen ottaa tilanteen haltuun. Sillä ei ole väliä, onko tulija tuttu vai tuntematon.

Koiralle opetetaan uusi kaava. Määrä koiralle paikka, mistä on hyvä näkyvyys ovelle. Koiraa ei saa sulkea oven tai portin taakse, koska se kerää kierroksia. Koira käsketään paikalleen makuulle. Vieraat otetaan vastaan. Koira saa lähteä paikaltaan ilman käskyä, kunhan on rauhallinen. Vieraat eivät saa ottaa kontaktia koiraan tai kutsua luokseen ennen kuin koira tulee rauhallisesti vieraiden luokse. Jos koira ei ole rauhallinen, se käsketään takaisin omalle paikalleen. Jos koira menee hyppimään vieraiden päälle, omistaja menee vieraan viereen ja käskee koiran pois. Koiran täytyy tarjota nöyrää asennetta ennen kuin sitä paijataan. Jos homma lähtee lapasesta, koira käsketään takaisin omalle paikalle.

Ihmisiä vasten hyppivä koira ei ole koskaan hyväntahtoinen. Sillä menee leikki yli, kun adrenaliiniä on liikaa. Pidä oma koskemattomuutesi > ärähdys > lopetus.

Yksinjääminen

Ihminen on lähtiessään rauhallinen. Koira käsketään omalle paikalle maate ennen kuin otetaan minkäänlaisia askelia lähtemisen suuntaan.

Eroahdistusta on kahdenlaista.

  1. Jälkeenjäämisen pelko: hyvin harvinaista
  2. Turhauma siitä, että alempi arvoinen lähti. Laumasta saa lähteä vain johtaja ilman muita. Koira luulee, ettei ihmine npärjää ulkomaailmassa ilman sitä. Turhauma purkautuu tihutöinä.

Yli-innokkuus

Toisia koiria tai ihmisiä kohtaan yli-innokkaalle koiralle tulee asettaa rajat, miten tilanteesta nautitaan. Rauhoittuminen tärkeässä asemassa.

Autossa räyhääminen

Autossa räyhäävä koira kuvittelee, että kaikki mitä se näkee on sen. Autossa voi laittaa hihnan koiralle ja nykäistä siitä, jos alkaa räyhätä.


Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt