Siirry pääsisältöön

Mentaalivalmennusta

Sagin TopTeam- leirin myötä täällä lakeuksilla järjestettiin Anne Talvitien pitämänä mentaalivalmennusta. Perjantaina osallistuin 2,5 tuntisille luennolle ja sunnuntaina saman mittaiseen workshoppiin. Tässä nyt koostettuna noiden molempien tapahtumien muistiinpanoja ja harjoituksia. Muistutuksena taas, että muistiinpanot ovat minun tekemiä, joten virheitä ja väärinymmärryksiä voi sisältyä mukaan.


TREENAAMISEN OSA-ALUEET

Treenaamiseen ja menestykseen vaikuttavaa kolme tekijää: mieli, kehitys ja faktat. Kaikkia kolmea pitää harjoitella, jotta menestyy ja kehittyy. Jos harjoittelee kehitystä ja faktoja, muttei mieltä, ihminen on tuulen vietävänä. Suoritukseen vaikuttaa se, millainen olo kisa-aamuna on ja motivaatio on häilyvää. Jos taas treenaa mieltä ja kehitystä, mutta faktat eivät ole kunnossa (ei ole rahaa/koiraa ja jalkakin on poikki), ei tule hyvää. Faktojen prakatessa syytetään usein mentaalipuolta.

Kun halutaan muuttaa jotain kolmesta suuresta tekijästä, mietitään ensin joku pieni asia, jota lähdetän muuttamaan. Pienet jutut ovat dominoketjun ensimmäisiä paloja. Ensimmäinen kaatuva pala laittaa käyntiin dominoketjun, josta tulee iso juttu.


Treenimäärä tulee suhteuttaa siten, että ehtii treenamaan kaikkia kolmea tekijää. Usein treenataan liian paljon ja silloin ajaudutaan helposti ns. turhantyön akselille. Siellä treenatessa ollaan omalla mukavuusalueelle ja treenataan helppoja asioita, jotka jo osataan. Tällainen treenaaminen on kehityksen kannalta turhaa ja se on pois muiden tekijöiden treenaamiselta.

KOTITEHTÄVÄ 1: Mieti, mikä on pienin mahdollinen muuttuja edellä mainituista kolmesta tekijästä, jonka voit muuttaa ja missä se on?


MENTAALIVALMENNUKSEN TASOT

Mentaalivalmennus on taitolajo, jossa liikutaan ihmisen maailmankuvan sisällössä ja rakenteessa. Rakenteen muuttussa myös sisältö muuttuu Mentaalivalmennuksen alin taso on sisältö, joka kuvaa pelkistettyä maailmankuvaa. Seuraava taso, rakenne, kuvaa tarkemmin asioita; minkä kokoisia ne ovat, minkä väriisä ne ovat, onko mielikuva liikkuva vai still kuva, miltä tuoksuu ja tuntuu jne.

WORKSHOP HARJOITUS 1. Suhde kartta ja sosiaalipanoraama
Miten maailma asettuu sinun ympärille? Missä eri ihmiset (kilpakumppanit, yleisö, koira, rakkaat, tuomari) ovat sinuun nähden? Minkäkokoisia ihmiset ovat? Miltä tuntuu koon/paikan muuttaminen?

Miten kisapaikka, jossa onnistut/epäonnistut, sijoittuu. Siirrä huono kisapaikka hyvän kisapaikan taakse.

Kuvittele kisapaikka tauluna. Jos haluat draivia, suurenna kuvaa ja tuo lähemmäs. Jos jännittää, pienennä kuvaa ja vie kauemmaksi. Miltä tuntuu?

PYHÄ KOLMINAISUUS

Ihminen koostuu pyhästä kolminaisuudesta; kehosta, mielestä ja kielestä. Nämä kolme vaikuttavat kaikki toisiinsa.

KEHO

Oma asento vaikuttaa meihin. Jos ihminen on masentunut, hänen ryhtinsä on huono, koska on vaikea olla ryhdikkäänä masentunut. Masentuneen keho vetäytyy suppuun (vrt. Jaska Jokunen).. Lisäksi eläimet rakastavat vahvoja johtajia, kukaan ei seuraa stressaantunutta johtajaa. Kannattaakin opetella asento, jonka avulla saa voimavarat käyttöön (ns testosteroniasento). Asennon tulee olla tukeva, hartiat ovat takana, lantio edessä. Asento on positiivinen ja hyvä (ei koskaan ikävä ja paha). Tämä kasvattaa itseluottamusta testosteronitason noustessa ja kortisolitason laskiessa. Asentoa tulee harjoitella kaksi minuuttia joka päivä.

KIELI

Sisäinen puhe on ajatusten virtaa, jossa joku kertoo kuinka hyvin/huonosti meni tai kuinka hyvä/huono on. Kuvittele, että päässäsi on joku tyyppi, joka puhuu. Tyyppi ei saa olla oma itse pienoiskoossa, vaan joku ihan muu. Tyyppi voi muuttaa muotoaan ja tyyliään ja sisäisiä tyyppejä voi olla useita eri asioita varten. Ihmisen ja tämän tyypin välille muodostuu suhde. Tunnista onko tyyppi sinun puolella vai laittaako se kapuloita rattaisiin? Tämän tyypin voi ajatuksessa pienentää ja poistaa päästä, jos se aiheuttaa harmia. Kuvittele, että tyyppi pienenee aivan pieneksi. Ota se sitten pois päästäsi ja tyyppi pienenee entisestään. Laita tyyppi taskuun.

PUHE

Ihmiset ovat erilaisia sen suhteen, pääsevätkö he loistavaan lopputulokseen negatiivisen vai positiivisen kautta. Negatiivisuus on joidenkin tapa käsitellä asioita. Joskus negatiivisuus tulee puheena ulos. Osa lähestyy asioita positiivisuuden kautta, eivätkä vastoinkäymiset haittaa.

KOTITEHTÄVÄ 2: Tunnista oma sisäinen tyyppisi ja luo suhde siihen. Jos se dissaa sinua, laita se vähäksi aikaa jäähylle. Tunnista oletko negatiivisesti vai positiivisesti asioita lähestyvä henkilö. Harjoittele testosteroniasentoa.


OMAKUVAN MUUTTAMINEN

Kaikille tulee elämänsä aikana vastaan tilanteita, joissa paine tulee ylemmältä taholta. Jos ei muuta omaa suhtautumistapaansa asiaan, alkaa voimaan huonosti (valitus > mieli > keho).


Perinteisesti jos halutaan muuttaa tulosta, muutetaan toimintaa. Toiminta pläjähtää takaisin vanhaan tietyn ajan kuluessa, eikä muutos ole pysyvä.

Jos tuloksia halutaan muuttaa pysyvästi, muutetaan omakuvaa eli käsitystä siitä kuka olen/millainen olen/millaiset asiat ovat minulle mahdollsiia/ansaitsenko nämä/mihin pystyn/mitä minusta voi tulla. Omakuvan muuttuessa toiminta muuttuu ja tulokset ovat pysyviä. Milloin elämssä omakuva on muuttunut? Taaksepäin katsoessa oma itse vaikuttaa vieraalta ihmiseltä. Kaikki ajatukset, jotka saa kiinni, voidaan muuttaa ja siten muuttaa ajatuksia omasta itsestä.

Oman persoonansa määrittelyyn on useita lähestymistapojaINTROVERTTI/EKSTROVERTTI

Ekstrovertillä on suuri sosiaalisuuskuppi, joka ei täyty millään. Introvertin sosiaalisiuuskuppi on pienempi ja se täytyy hetkessä. Kupin täyttymisen jälkeen introvertti haluaa välillä olla itsekseen. Näiden välimuoto on ambivertti, jolla on keskikokoinen sosiaalisuuskuppi.


ENNEAGRAMMIT

 1. asiat tehdään oikein: kaikki kunnossa ja järjestyksessä
 2. auttaminen edellä: muut ensin, sitten minä
 3. tuloksia ja tehokkuutta: tavoitteen saavuttaminen pääasia, vaikka kaikki ei menisi oikein
 4. aitous, tunteet: tärkeä, että voi kertoa miltä tuntuu, tunneskaala aaltoileva
 5. tieto: faktat, luennointi, eleet vähentynyt, asiassa pysyminen
 6. ennakoi ja varoittaa: näkee aina sudenkuopat, toisaalta näin tai ehkä näin
 7. innostaja: innostuu kaikesta, kohde vaihtuu vaikka into säilyy
 8. vaikuttaja: tärkeä, että voi vaikuttaa asioihin
 9. tasapainottaja: ymmärtää kaikkia muita


EROTTELUTYYLIT

Erottelutyyleissä on jana, jonka kummassakin päässä on ääripäät. Ihminen sijoittuu johonkin janalle näiden kahden ääripään välille.

 • ASIAT --- IHMISET : kumpi kiinnostaa enemmän
 • ULKOA --- SISÄLTÄ : motivoituuko ulkoisesta palautteesta vai sisäisestä. Ulkoa motivoituva tarvitsee kuittauksen asioille. Sisäisesti motivoituvan on vaikea antaa/ottaa palautetta.
 • YKSITYISKOHDAT --- KOKONAISKUVA : mistä lähestyy asioita?
 • POIS --- KOHTI : pois-tyyppi haluaa eroon vaivasta/ahdingosta ja sen takia treenaa. Kohti- tyypillä on aina uusi juttu/päämäärä, jota kohti haluaa riippumatta siitä mitä oli.
 • VAIHTOEHDOT --- MENETELMÄT
 • YHDESSÄ LÄHELLÄ --- YKSIN

ROOLIT


Jokainen ihmien käyttää päivän aikana 10-15 erilaista rooli. Roolit ovat oikeita, todellisia ja ulkoisia. Ne on itse rakennettuja. Roolit tulevat selkäytimestä, eikä ihminen huomaa itse hyppäävänsä roolista toiseen. Vaikeuksia voi tulla, jos tulee esim. työtuttu harrastuksiin, kumpaa roolia käyttää? Rooliehin voi tehdä lisäyksiä ja rakentaa itsevä tukeva rooli.

Mieti onko rooli sellainen, mikä olet? Palveleeko se sinua? Jos esimerkiksi työrooli on kova, eikä palvele vapaa-aikaa, mutta on vallannut kaiken, ihminen palaa loppuun. Roolit kannattaa rajata vain tiettyihin kohderyhmiin, koska kukaan ei jaksa olla koko ajan tietyssä roolissa.Sisäiset roolitat erilaisia. Sisäinen rooli on kihelmöivä tunne sisällä, että on elossa. Ihmisen ympärille kerääntyy hyrrä, mikä määrittää ihmisen olevan sellainen ja tälläinen. Ihminen katselee maailmaa tämän hyrrän läpi. Maailma värittyy sen mukaan, millainen kuvitellaan itse olevan. Isoegoisen ihmisen hyrrä on iso ja tiivis, eikä se läpi (sanomiset pysähtyy hyrrään/egoon). Omia piirteitään voi kyseenalaistaa, ovatko ne tarpeellisia?

Kisatilanteessa
 • älä anna rajojen/tilanteen falskata
 • älä päästä kaikkea läpi
 • millaisen roolin haluat ottaa?
Yksi sisäinen rooli on tarkkailija. Astu puoli askelta taaksepäin ja näe itsesi, kun homma lähtee lapasesta.

KOTITEHTÄVÄ 3: Tunnista rooleja. 
Kirjoita lappuihin rooleja ja laita laput lattialle. Valitse eri tilanteisiin sopiva rooli ja joku ihan toinen rooli. Mieti miten roolit eroavat? Mistä tiedät, kummassa roolissa olet?Kertova ja kokeva minä vastaa kysymykseen, olenko onnellinen erilailla. Kertova minä pohjaa aiempiin kokemuksiin ja kehittää keksityn tarinan tulevaisuuteen ("Joka kerta viimeinen este putoaa", "Ei päästä koskaan ihanneaikaan"). Useimmiten ennustetaan virheet etukäteen. Lopeta ennustaminen! Se pilaa usein suoritukset. Ennustaminen voi olla positiviinen, mutta niihin ei uskota.

Ennustaminen ja tarinointi voidaan estää seuraavasti.

 • löydä itsestäsi sisäinen tarkkailija. Huomaa itse, mitä teit.
 • Laita tarkkailija huomaamaan, milloin kertova minä alkaa ennustamaan ja tarinoimaan. 
 • Ota siinä vaiheessa käyttöön kokeva minä, joka elää tässä hetkessä.
 • Mieti oletko tehnyt tätä aiemmin ja ota kokemus käyttöön, miten se tehdään.
 • Vahvempi tunne voittaa. Älä lataa itseäsi täyteen epäonnistumisia, vaan onnistumisia!


Yritä saada kiinni ajatukset, jotka vievät huonoon vireeseen. Miten ajatuksen eroavat kisoissa ja treeneissä? Mentaalitreeni on kuin fysiikkatreeni, pitää tehdä muutaman kerran, jotta sujuu.Kisasuorituksen flowssa ei ole kiinnittänyttä focusta yllä olevassa kaaviossa > PAM! (jalkaa sattuu, törppö huutaa, te lennätte tietoiselle puolelle) > Focus siirtyy joko kapeaan tai leveään, ulos tai siään. Siirtämällä focuksen oikeaan paikkaaan, pääsee takaisin flowhun. Koiralajeissa flowhun pääsee usein siirtämällä focus koiraan.

KOTITEHTÄVÄ 4: Mieti mihin oman focuksen täytyisi mennä, jotta pääsee takaisin flowhun.Epäonnistumisia käy 600-6000 kertaa läpi. Käsittele epäonnistumiset. 
 • Mitä tapahtui ennen sitä? Tekikö koira tai ohjaaja jotain? TUNNISTA. 
 • Mitä teen seuraavalla kerralla, jos tilanne toistuu?
 • Mitä tein, jotta pääsin takaisin onnistumiseen?
 • Tee mieleen kisasuoritus, jossa on vain onnistumisia. Käy se 600-6000 kertaa läpi mielessäsi.


Minun asiat: asiat, joihin itse voi vaikuttaa 100 %. Oma asenne ja focus, omat tavoitteet, oma käytös, oma suoritustapa (pidän oman pääni). 
Niin kauan, kun on itse pois mun asioista, kukaan ei huolehdi niistä.Sun asiat: asiat, joihin voi yrittää vaikuttaa, mutta ei voi muuttaa.
Jonkun muun asiat: asioita, joihin et voi vaikuttaa.


Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt