Siirry pääsisältöön

Viretilan hallinta ja motivointi

Vuorelan Lotta piti meidän agilityseuralle luennon viretilan hallinnasta ja motivoinnista samalla kun oli kouluttamassa agilityä. Tässä taas omat muistiinpanot aiheesta.


Viretila


Agilityssä yleensä hankitaan korkeavireinen koira ja haetaan väärällä tavalla virettä. Korkea vire alkaa pihalla ja loppuu kotona, kun koiran pitäisi olla siinä mielentilassa vain sen aikaa, kun treenaa. Tämä on koiran hyvinvointikysymys. Koiralla ei välttämättä ole luontaista kykyä rauhoittua, jolloin se vetää muutenkin överiksi ja sitten virettä vielä agilityssä nostetaan. Ihmisen pitää ensin itse rentoutua, mikä vaikuttaa positiivisesti myös koiraan. Jos koira ei syö nameja korkeassa vireessä, se pitää opettaa. Kun koira on överinä, sen kouluttaminen on vaikeaa.

Nuorelle koiralle uusia asioita ei tarvitse opettaa överissä mielentilassa. Peruasiat voi opettaa rauhallisessa mielentilassa ja kun se osaa asian, viimeistellä ja hienosäätää korkeammassa mielentilassa. Agility ei ole kiihdyttävä laji alusta loppuun. Jos näin on, koira on ylivirittynyt. Ylivireestä voi seurta monenlaisia ongelmia, kuten starttiongelma (riittää, jos koira saa kisoissa varastaa viisi kertaa, se oppii, että kisoissa saa varastaa ja treeneissä ei), kontaktiongelma tai keppiongelma.

Tietyssä iässä koiralle voi olla vaikea nostaa virettä, esimerkiksi jos häiriötä on paljon. Tällöin kannattaa tehdä helppoja treenejä lyhyissä pätkissä erilaisissa häiriöissä. Odotetaan pientä hetkeä, jolloin vire nousee ja lopetetaan treeni siihen. Palkan pitää olla sellainen, mitä koira arvostaa (kunnolliset namit, ei kuivanappuloita). Lelua käyttäessä pitää löytää tapa, josta koira palkkautuu.


Rauhoittuminen

Rauhoittuminen täytyy rakentaa, erityisesti kiihkeille koirille. Treeneissä ohjaaja seistessä tylsistyneen näköisenä, koira käy jalkoihin maate esimerkiksi maton päälle. Pennun kanssa tätä treenataan, kun se on väsynyt tai juuri syönyt, vaikka telkkaria katsoessa. Tämä ei ole temppu, vaan siinä vaan ollaan.

Mielentilan rakentamiseen vilkkaalla koiralla auttaa, että ohjaaja on treneeissä koko ajan läsnä, eikä jätä koiraa koskaan yksin.

Kiihkeälle koiralle muokataan viretilaa palkalla. Koira opetaan syömään myös korkeassa vireessä. Jos koira ei leiki silloin, kun on namejakin tarjolla, opetetaan se leikkimään vaikka on nameja. Eli ensin leikitään ja siitä saa namin palkaksi.


Irtoaminen ja kauko-ohjaus

Agilityssä estefocus on tärkeää. Jos se ei ole riitävän vahva, koira ei voi irrota. Toisaalta estefocus voi myös olla liian vahva. Koirat tottuvat tietynlaiseen ohjaustyyliin ja se on niiden mukavuusaluetta. Estefocusta vahvistetaan pennuille ja nuorille koirille helpoilla harjoituksilla ja opettamalla ohjaajan varpaiden ja rintamasuunnan lukemista. Liikeärsyke lisätään harjoituksiin.

Jos koira ei irtoa, eikä sen katse pysy esteissä, ei auteta liikkeellä, jos koira jää pyörimään paikoilleen. Lisätään estefocus treeniä. Ohjaaja seisoo esteen vieressä ja katsoo estettä. Koiran pitää katsoa myö ja kun koira katsoo, saa palkan.

Irtoamisessa ohjaajan katse on tärkeä. Katostaan sinne, minne halutaan koiran menevän, ei koiraa. Ohjatessa kädet on alhaalla, kun ohjataan lähellä olevaa koira ja kun koiran halutaan irtoavan kädet on ylhäällä.

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt