Siirry pääsisältöön

Lappalaiskoirien tokokoulutus

Lappalaiskoirien rotujärjestön alaosastolla ei juurikaan ole tällä seudulla ole toimintaa, mutta ollaan tässä viime aikoina järjestetty tuttujen lapinkoirien omistajien kanssa itse toimintaa. Aiemmin on ollut agilitypäivä (jonne en päässyt, siksi ei aiemmin ole mainittu) ja rally-tokopäivä (jossa olin kouluttajana, minkä vuoksi siitäkään ei ole mainintaa). Nyt oli vuorossa tokopäivä ja tällä kertaa pääsin itsekin osallistumaan. Kouluttajana toimi Jonna Löytynoja (knl Kielapihkan), jonka opissa olen ilokseni saanut olla aiemminkin Nallen kanssa, mutta Hukka pääsi nyt ensimmäistä kertaa Jonnan kriittisten silmien alle.

Koulutuspäivään osallistui kymmenen lapinkoiraa pennusta Nallen tasoon asti. Treeniaikaa oli varattu 40 minsaa per koira. Alkuun ajateltiin, ettei kenenkään koira jaksa noin kauaan treenata, mutta Jonnalla riitti asiaa niin paljon, että aika meinasi ennemminkin loppua kesken. Alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus treenata kaksi 20 minsan pätkää, mutta käytännössä tehtiin ensin pidempi pätkä ja toinen pätkä oli sitten sen verran mitä jäi jäljelle. Tämä osoittautui hyväksi tavaksi, niin kaikki saivat ekalla pätkällä olla sen aikaa kun tarvitsivat, eikä kukaan ollut sekuntikellon kanssa vahtimassa, että saa treenata tismalleen saman ajan kuin muut (tällaista on oikeasti nähty muun rotuisten harrastajien parissa muissa lajeissa...).

Hukka oli vuorossa ihan ensimmäisenä ja sen kanssa otettiin palkaamistarauhoittumista. Namia ei saa antaa suoraan suuhun, vaan sillä ensin härnätään koiraa. Kun namin ja koiran välille on saatu jännite, koira saa alkaa tavoittelemaan herkkua ohjaajan kädestä. Eli se saa olla vähän röyhkeä, että oikeasti haluaa sen herkun ja on sen vuoksi valmis tekemään töitä sen saadakseen. Eikä niin, että herkku vaan tulee kurkkuun, kun tekee jotain sinnepäin. Perusasentoihin tuloissa Hukalla ei toiminut, että huonoista huomautettiin ja käskettiin pois. Hukka muuttui siitä vähän epävarmaksi. Sen sijaan jos se tulee huonosti, niin pitää sanoa nätisti, että olipa hyvä, mutta kokeillaan uudestaan. Ja kun toisella kertaa onnistuu, niin siitä palkka.

Rauhoittumista harjoiteltiin, koska Hukka kerää kierroksia ympäröivästä häiriöstä. Jonna kysyi, että osaako Hukka käy siihen- käskyn. Koira siis käsketään paikalleen ja sen tulee olla siinä niin kauan kunnes saa luvan poistua. Vaikka tapahtuisi mitä. Koiraa ei palkata tästä ja hakiessa sille sanotaan hyvin rauhallisesti mennään. Hukka jollakin tasolla tämän osaa ja pysyikin asennossa vaikka muut kurssilaiset juoksivat/kiljuivat tai kutsuivat Hukkaa nimeltä.

Nallen kanssa otettiin merkin kiertämistä. Nalle osaa tosi hyvin merkille menon, mikä on osoittautunut ongelmaksi tässä kiertohommassa. Alettiin sheippaamaan asiaa Nallelle. Ensin palkka merkin vilkaisusta, sitten sen taakse menemisestä ja lopulta kiertämisestä. Palkan suunta (eli herkku heitettiin) aina sinne, minne haluttiin koiran seuraavaksi jatkavan. Lopulta sitten palkka heitettiin itsestä poispäin. Vaihdeltiin välillä paikkaa, mistä koiran piti merkkiä lähteä kiertämään ja paikan vaihdos, vaikka kyse oli muutamista metreistä aiheutti Nallelle sen, että ihan kuin kyseessä olisi ollut ihan uusi asia. Aina kun tuli pienikin muutos, Nallen piti aika pitkään miettiä, mitä sen haluttiin tehdä. Mutta kun tarpeeksi kauan odotti, lopulta se vilkaisi merkkiä, mistä palkattiin. Tämän jälkeen se lähti aika ripeästi merkkiä kiertämään. Mutta yksin treenataessa en olisi varmaan tajunnut noin kauaa odottaa. Nytkin välillä katsoin kysyvästi Jonnaa, kun Nalle vaan jökötti vieressä tai edessä ja sain vahvistuksen, että odota vaan. Ja kyllähän se odotus lopulta palkittin. 

Lisäksi keskusteltiin miten seuraamiseen ja ylipäätään koesuoritukseen lähdetään rakentamaan kestoa. Seuraamisesta pitää tehdä koiralle maailman mahtavin juttu. Superpalkka purkista ensin yhdeltä askeleellta ja siitä sitten matkaa pidentäen. Kokeenomaista treenitä pitää tehdä säännöllisesti ja siitä aina loppupalkka. Liikkeen välissä vain kehutaan koiraa. Kokeenomainen treeni ei tarkoita, että liikkeet pitää tehdä kuten kokeessa, vaan niitä voi lyhentää. Kerran kuussa olisi hyvä tehdä ihan oikeasti kokeenomainen treeni.

Toisella kierroksella Hukka oli jo vähän väsynyt. Olisin halunnut treenata seuraamisen liikkeelle lähtöjä, mutta siihen ei saatu virettä sopivaksi. Jonna halusi, että tehdään jotain koiran mielestä hauskempaa. Taskussa oli kaninkarvalelu, joten näytin miten Hukka leikkii minun kanssa. Hukka kiskoi lelua muristen. Jonna sanoi, että se todellakin palkkautuu siitä. Tehtiin sitten lelulla härnäämistä ja sen avulla maahanmenoa. Saatin hyvin vauhtia maahanmenoon. Tätä täytyy kyllä jatkaa. Hukka sai Jonnalta kehuja. Jotain olen sen kanssa tehnyt oikein ja potentiaalia Hukassa on tokokoiraksi. Jonna kyselikin, että missä tällaisia suomenlapinkoiria oikein piilotellaan?

Nallen kanssa otettiin toisella kierroksella ihan lyhyt pätkä seuraamisen sivuaskeleista. Oikealle se lähti hyvin mukaan, kun ensimmäisen askelee otti vasemmalla jalalla oikean jalan yli ristiin. Vasemmalla lähtiessä "tökätään" koiraa ensin vähän vasemmalla jalalla, että se huomaa, että joku on tulossa. Sitten oikealla vasemman jalan yli ristiin. Tässä Nalle lähti helposti väistämään taakse ja kun se jää selän taakse, niin lopettaa helposti tekemisen. Mutta nyt saatiin neuvot, miten tätä kannattaa lähteä työstämään.

Omien koirien treenaamisen lisäksi vierähti "muutama" tunti muiden suorituksia katsoessa. Mutta mikäs siinä hyvässä porukassa.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p...

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin ...

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln...

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska ...

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt...