Siirry pääsisältöön

Rally-tokokoulutus

Osallistuttiin Nallen kanssa rally-tokokoulutukseen joka valitettavasti osallistujien vähyyden vuoksi kutistui kaksipäiväisestä yksipäiväiseksi. 2,5 tuntia oli kuitenkin jokaisella ryhmällä treeniaikaa. Se riittikin ihan hyvin, kun koirakoita oli viisi.

Aluksi harjoiteltiin joitakin käännöksiä yhdessä. Samalla selventyi itselle, että mitä ne lapuissa olevat merkit oikein tarkoittavat. Tehtiin 360 ja 270 asteen käännösiä molempiin suuntiin. Sitten tehtiin semmoisia liikkeitä, missä koira ohjattiin ensin ohjaajan eteen istumaan ja siitä sitten joko vasemman tai oikean kautta vasemmalle sivulle joko istumaan tai ei (jolloin jatkettiin heti matkaa).

Sitten käytiin yhdessä seuraava rata ja siinä olevat liikkeet läpi. Rata näytti tältä:

1. lähtö, 2. istu, maahan ja siitä suoraan matka jatkuu, 3. 270 astetta oikealle, 4. koira oikean ja ohjaaja vasemman kautta ympäri, 5. istu - 1 askel, istu - 2 askelta, istu - 3 askelta, istu, 6. koira ohjaajan eteen - 1 peruutus, istu - 2 peruutusta, istu - 3 peruutusta, istu, 7. täyskäännös vasemmalta, 8. spiraali vasemmalle, 9. maahan, 10. käännös oikealle, 11. hitaasti, 12. istu ja siitä suoraan juoksuun, 13. maali.

Rata sujui meillä ihan hienosti, tosin olihan minulla koko ajan herkku kädessä ja välillä palkkasin Nallea. Suurin ongelma taisi olla muistaa, mitä milläkin kyltillä pitikään tehdä. Vaikka kyllähän ne siinä kyltissä on kerrottu, mutta aina ei meinannut muistaa mitä ne kaikki symbolit ja nuolet tarkoitti.

Kun kaikki olivat suorittaneet ensimmäisen radan, tehtiin toinen rata, mikä sitten "arvosteltiin" samaan tapaan kuin kilpailuissa. Ohjaajan mukaan tämä on tyypillinen alokasluokan rallytokorata.
1. lähtö, 2. istu, 3. 270 astetta oikealle, 4. pujottelu (4 tötsää), 5. käännös oikealle, 6. koira eteen ja vasemman kautta sivulle (ei istumaan vaan matka jatkuu), 7. käännös oikealle, 8. askel etuviistoon, 9. koira eteen ja oikean kautta sivulle istumaan, 10. spriaali oikealle, 11. istu, kierrä koiran ympäri, 12. 360 astetta oikealle, 13. 270 astetta vasemmalle, 14. juosten, 15. normaali vauhti, 16. hidas, 17. maali.

Tiukan arvioinnin tuloksena olisi Nallen kanssa saatu 96 pistettä. Yksi pistemenetys tuli loppusuoralla hihnan kiristymisestä ja 3 pistettä lähti Nallen harhailusta kyltin 12 tietämillä (seuraavana vuorossa ollut Muru kaivoikin sieltä herkkupalan, joten Nalle varmaankin haikaili sitä). Ohjaaja sanoikin, että me oltaisiin ihan hyvin voitu osallistua aamulla kisoissa mölliluokan lisäksi myös alokasluokan radalle.

Oli kyllä kaiken kaikkiaan tosi hauska kurssi. Harmi, kun kutistui yksipäiväiseksi. No nyt sain itse selvyyttä tähän lajiin ja noihin kyltteihin, joten tästä on hyvä jatkaa harjoittelua kaveriporukalla.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt