Siirry pääsisältöön

Noseworkia joulutunnelmissa

Haunpaikassa järjestettiin nosework treenit joulutunnelmissa. Olen viime aikoina ollut melkoisen laiska osallistumaan ohjattuihin nosetreeneihin. Edistymistä ei kuitenkaan kovinkaan hyvin tue se, että treenaa vain itse laittamiaan piiloja, joten näiden teematreenien osalta sain viimein aktivoitua itseni ilmoittautumaan mukaan. Ilta koostui kolmesta eri pisteestä, joihin osallistuttiin omassa tahdissa.

Piste 1 - Tuplasokko sisätilaetsintä 
Huoneessa oltiin keskenään oman koiran kanssa. Harjoitus oli kuitenkin suunniteltu siten, että ei vahingossa tullut vahvistaneeksi valeilmaisua jos koira sellaisen teksisi. Tästä nimittäin huolehti tekniikka, joka välityksellä sai vahvistuksen löydölle, kun ilmoitti sellaisen löytyneeksi.

Etsintäalue oli rajattu huoneeseen ja siellä oli kaikkea jouluista lahjapaketeista ja joulukuusesta lähtien. Menin Nallen kanssa ensin, joten sen kanssa en tiennyt missä piilo on. Hukan kanssa sitten tiesin piilon paikan, mutta annoin sen etsiä kuitenkin aivan kuin en olisi tiennyt.

Nalle kiersi puolikkaan huoneen ja teki väärän ilmaisun lahjapakettikasaan. Jatkettiin tästä etsintää ja Nalle kulkikin melko suoraan puolapuiden luo, jossa ilmaisi uudestaan. En meinannut sitä uskoa, mutta ilmoitin kuitenkin löydästä ja siellä se oli.

Hukka käveli heti alkuun puolapuiden ohi ja vähän reagoi hajuun. Lähti kuitenkin tarkistamaan muun huoneen ensin. Palasi sitten puolapuiden lähellä olleen pöydän luokse, jota haisteli tosi tarkkaan. Sitten siirtyi puolapuille, missä ilmaisi mutta ihan ei saanut tarkennettua tarpeeksi ylös hajulähteen luo. Haju varmaan kiersi puolapuiden ja seinän välissä, mikä vaikeutti tarkkaa kohdistamista.

Piste 2 - Tonttuseinä ja motivaatio
Toisessa huoneessa oli kolme pistettä pienissä looseissa. Yhdessä loosissa oli pieniä pahvitaloja, joissa oli numerot. Yhdessä niistä oli haju ja vastaus oli loosin seinässä kirjekuoressa. Molemmat koirat löysivät ja ilmaisivat hyvin oikean talon.

Toisessa loosissa oli kuvissa näkyvä tonttuseinä. Yhdessä tontussa oli haju. Oikean vastauksen sai tarkistaa etsinnän jälkeen vieressä olleesta kansiosta. Molemmilla oli aluksi vähän vaikea hoksata, että pitää noita joulukoristeita haistella, vaan ne alkoivat haistelemaan vieressä ollutta patteria ja loosin jalkoja. Sitten kun hoksasivat, että mitä pitää haistella, niin oikea tonttu löytyi hyvin. Nallella tuli vaan vähän kyseenalainen ilmaisu, kun se ennen istumista raapaisi tassulla koko tontun alas seinältä.

Kolmannessa loosissa oli vielä motivaatiomatto, jossa oli useampi hajulähde. Siinä sitten palkattiin koiraa aina heti, kun se meni johonkin näistä hajuista. Tämän harjoituksen tavoitteena oli vaan nostaa koiran motivaatiota hakeutua hajulle.





Piste 3 - Kohti korkeuksia
Tässä harjoituksessa saatiin vinkkejä korkeammalla olevien piilojen etsintään. Harjoitus oli ohjattu, jossa Haunpaikan Terhi oli kouluttamassa. Treenissä käytettiin teesihvilää, jossa oli haju. Tätä pikkuhiljaa nostettiin ylöspäin ja opetettiin koiraa hyödyntämään sohvaa ylhäällä oleviin hajuihin. Jonkun verran ollaan korkeita piiloja treenattu, joten tässä ei ollut ongelmaa.





Vuoden alusta meillä alkaakin Hukan kansa tavoitteellisempi noseworkin treenaus, sillä ilmoitin meidät HaunPaikan kisavalmennusryhmään. Ryhmä alkaa loppiaisena teorialuennolla ja sitten on treenejä vuoroviikoin ohjattuna ja vuoroviikon omatoimisena.

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p...

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin ...

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln...

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska ...

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt...