Siirry pääsisältöön

Noseworkin möllikisat Seinäjoella

Nosework alkaa pikku hiljaa rantautumaan tänne lakeuksille ja tänään järjestettiin alueen ensimmäiset epäviralliset möllikisat. Virallisissa kisoissa yksi ohjaaja saa osallistua vain yhden koiran kanssa kilpailuun, mutta näissä mölleissä sai poikkeuksellisesti mennä useamman koiran kanssa. Niinpä sekä Hukka että Nalle pääsivät kokeilemaan kisanomaista suoritusta vieraassa paikassa. Hajua ei siirretty kesken kaiken, joten kahden koiran kanssa menneet tiesivät jälkimmäisen kanssa missä haju. Mutta mitäpä hyötyä sitä olisi ollut koiralle näyttää, joten kaikki antoivat koiran tehdä löydön.

Hukka oli mun koirista ensimmäisenä ja suorittu sisä- ja ulkoetsinnän kerralla. Sisäetsinnässä oli pieni huone, jossa oli aika paljon tavaroita. Hukka kiersi ensin koko huoneen ja jumitti sitten yhden tuolin luokse. Meinasin siinä jo ilmoittaa löydöstä, mutta onneksi hoksasin Hukan haistelevan kauheasti. Silloin, kun se ilmaisee, se ei enää haistele. Hetken haisteltuaan Hukka siirtyikin maitotonkan luo ja teki selkeän ilmaisun. Ilmoitin löydöstä ja se oli oikein.

Ulkotila oli terassi, jossa oli myös sikinsokin tavaraa. Hukka hakeutui koko ajan terassin yhdelle sivulle haistelemaan reunan yli. Käskin sen pari kolme kertaa kiertämään alueen ja aina se hakeutuu samaan kohtaan. Lopulta se kuitenkin lähti siitä eteenpäin ja ilmaisi maassa olleen haravan. Ilmoitin löydön ja sekin meni oikein.

Muutama koira odoteltiin välistä ja sitten oli Nallen vuoro tehdä sisä- ja ulkoetsintä. Nalle teki sisällä samanlaisen lenkin kuin Hukka ja siirtyi sitten haistelemaan maitotonkon vieressä olleita tavaroita. Tästä se kuitenkin bongasi hajun maitotonkasta ja haistelun jälkeen vilkaisi minua. Pyysin vielä tarkentamaan hajulähteen pariin kertaan ja Nalle keksi, että maitotonkan saa heilumaan tökkimällä sitä nenällään. Ilmoitin löydön ja palkitsin koiran.

Ulkoetsinnässä Nalle kiersi aluetta järjestelmällisesti, kunnes sattui haravan luo. Sitä se haisteli hetken ja vilkaisi minua, jolloin ilmoitin löydöstä. Nallen ulkotilaetsinnästä saatiin tuomarin kuvaama video.


Sitten odoteltiin hetki ja Hukka pääsi tekemään laatikko- ja ajoneuvoetsinnät. Laatikkoetsintä oli nurmikolla, jolla ei ole ikinä harjoiteltu. Hukalla menikin etsintä muiden koirien jäljittämiseksi ja löytö jäi tekemättä.

Ajoneuvoetsinnässä Hukka skarppasi ja sieltä hajulähde löytyi helposti ja ilmaisu oli taas hyvä.

Nalle taas oli paremmin hommassa mukana, vaikka etsintäalue oli myös sille outo. Se lähti vauhdikkaasti kiertämään laatikoita. Vähän joutui hihnasta jopa jarruttelemaan, ettei lähde etsintäalueelta pois. Oikean laatikon kohdalla Nalle haisteli sitä vähän pidempään ja vilkaisi minua, jolloin ilmoitin löydön.


Ajoneuvoetsinnässä kävi hyvin, kun Nallen vuoron koittaessa en enää muistanut missä kohdin hajupiilo oli. Muistin, että Hukka oli kahta kohtaa haistellut pidempään, mutten muistanut, että kummassa se piilo oli. Saatiin siis lähes autenttinen harjoitus Nallellekin. Etsintä meinasi Nallella mennä muiden koirien jälkien haisteluksi, joten vähän joutui näyttämään, että haisteleppa ajoneuvoa. Sitten kun Nalle pääsi taas hommasta perille, se haisteli hyvin ja ilmaisuun meinasi tulla istuminen, jota olen sille vähän alkanut opettamaan.Nalle siis löysi kaikki neljä piiloa, Hukalta jäi yksi löytymättä. Kaiken kaikkiaan meni siis hyvin. Tämän perusteella Nalle pääsee aloittamaan kisauran ensimmäisenä, kun pitää tosiaan päättää kumman nostaa ensin kakkosluokkaan, jotta voi sitten samassa kisassa kisata molempien kanssa.

Kommentit

Luetuimmat

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt