Siirry pääsisältöön

Koiran suorituskyky ja virheetön oppiminen

Eläinkoulutus Onni järjesti Jämsässä Jirka Vierimaan koulutuksen aiheesta Koiran suorituskyky ja virheetön oppiminen. Menin koulutukseen kuunteluoppilaaksi. Oman koiran kanssa osallistuessa menee aina aikaa siihen omaan koiraan, jolloin jää monesti muiden osuuksia kuulematta, joten ajattelin, että näin saan koulutuksesta eniten irti. Koulutus aloitettiin luento-osuudella, jonka jälkeen jakaannuttiin ryhmiin suunnittelemaan ja toteuttamaan mukana olevien koirakoiden harjoituksia. Tässä taas omat muistiinpanot ja mietteet luennosta.


Suorituskyky

Miltä suorituskyky näyttää? Koira on keskittynyt ja motivoitunut ja sen suoritukset ovat sujuvia. Suoritus on nopea. Koira reagoi nopeasti, eivätkä häiriöt hetkauta. Koira suorittaa tehtävän maksimivoimalla. Suorituskyky ei välttämättä aina ole pelkästään hyvä asia, esimerkiksi jos koira ovikellon soidessa juoksee ovelle haukkumaan. Suorituskyky pitää huomioida koiraa kouluttaessa, koska koiran keskittyessä tehtävään, tehtävien suorittaminen on turvallisempaa ja samalla huomioidaan myös koiran motivoituminen.

Latenssi eli aloittamisen viive

Latenssi näkyy treenin jokaisessa toistossa. Se tarkoittaa sitä viivettä, kuinka nopeasti koira reagoi esimerkiksi tänne- käskyyn. Luoksetuloon pitää reagoida välittömästi. Koiran tulee aloittaa luoksetulo heti käskyn kuultuaan, vaikka tulisi vähän hitaammin (esim. vanha koira). Viiveitä on kahta tyyppiä; 1) tottumisaika ja 2) liikkeiden välinen viive. Latenssi, toistojen määrä ja kesto lisäävät kaikki suorituksen voimaa.

Uudessa treenipaikassa uutuuden pelko voi aiheuttaa viivettä. Tottuminen poistaa tämän viiveen. Pentua tulisi totuttaa moneen uuteen paikkaan. Kun sen kanssa mennään uuteen paikkaa, annetaan 10-15 minuuttia aikaa (esim. kävellään vähän) ennen kuin aletaan treenaamaan. Sama voi toimia kokeneilla koirilla uusissa kisapaikoissa. Uudessa paikassa voi kokeilla, kuinka kauan menee, että koira alkaa syömään. Entä toisella tai kolmannella kerralla samassa paikassa?

Verryttelyllä aktivoidaan tavoitekäyttäytymistä. Jos halutaan, että koira seuraa, palkitaan ensin sivulle tulosta/kontaktista/yhden askeleen seuruusta/halutun käytöksen pienestä palasesta. Verryttely on siis yhteistyökanavan avaamista.

Mitä enemmän harjoitusten väleihin tulee viiveitä, sen enemmän koiralla on mahdollisuuksia oppia ns. roskakäyttäytymistä. Harjoitus on sujuva silloin, kun siinä ei ole viiveitä. Ääntely treeneissä on turhautumista. Koiran mielestä asiat tapahtuvat liian hitaasti.

Latenssi mittaa virheitä (viivettä) ja samalla myös oppimista. Oppimiseen kuuluu aina miettimistä (=viive). Oppimistapahtuman aikana viive vähenee toistojen myötä. 

Käyttäytymisen määrä

Ennen kuin alkaa treenamaan koiran kanssa, pitäisi miettiä valmiiksi seuraavia kysymyksiä. Kuinka pitkiä sarjoja teet treeneissä (1-3)? Montako toistoa on yhdessä sarjassa (1-10 yleinen, 5-10 usein). Harjoitteletko uutta tekniikkaa vai sitä, että koira tekee jotain maksimiteholla? Kuinka monta yritystä koira tekee yhdellä palkkiolla? Esim. tavaran nosto; ensin palkitaan yhdestä nostosta, sitten kahdesta tai tokossa tehdään useampi kokeenomainen liike peräkkäin. Jos haluaa vahvan noudon, voi opettaa koiran keräämään leluja. Käsketään koiran sitten kerätä vaikka 70 lelua yhden sarjan aikana. Tämä näkyy suorituskyvyssä niin, että kun koira tekee yhden noudon, maksivoima on lisääntynyt.

Harjoitustilanteen neljä vaihetta ovat
  • aktiivinen osio: harjoituksen aloitus
  • aktiivisen osion päättyminen: siirtyminen tauolle
  • siirtymä tauolle
  • siirtymä aktiiviseen osaan
Kestolla tarkoitetaan sitä, kuinka pitkään koira työskentelee yhden palkkion eteen. 
  1. säännöllinen aika: esim. paikkaistuminen, 5 sekunttia + palkka/vapautus ja uusi toisto. Tässä tulee helposti ennakoiva koira. Voi aiheuttaa turhautumista.
  2. vaihteleva aika: esim. paikkaistuminen, palkkio tulee kahden kertotaululla (2-4-2-6 jne). Vaihda välillä kolmen kertatauluun. Myös keskiarvoaikataulu (1-4-2-7-3-5). Lisää suorituskykyä paremmin kuin säännöllinen aikataulu.
  3. Turhautuuminen
  4. Virhetilanteet: uudelleen käynnistys harjoitusta hetkellisesti helpottamalla ja sitten taas vaikeuttaminen mahdollisimman nopeasti muutaman toiston aikana.
Häiriöharjoittelu on määrän harjoittelua. Häiriöt ovat kilpailevia palkkioita. Kun koiran mielestä ohjaajalta saatu palkkio on parempi kuin häiriöt, ne eivät kiinnosta koiraa.

Miten voimaa voi harjoitella?
  1. Fyysinen harjoittelu: uinti, vetojuoksu, ylämäkitreeni
  2. Tavoitetta suuremmat, jopa väsyttävät toistomäärät: käydään jaksamisen äärirajoilla, kuitenkin niin, että koira pysyy toimintakykyisenä.
  3. Tarkkutta motoristen taitojen oppimiseen. Koira osaa käyttää sekä etu- että takajalkojaan esim. seuratessa. Ravaamisen harjoittelu on tärkeää seuraamisessa. Paikkamakuussa lonkalleen lösähtävän koiran kohdalla voi miettiä onko sen lihasvoima liian heikko.
Resilienssi eli sinnikkyys

Resilienssi tarkoittaa käyttäytymisen määrää. Oppimisen kautta koiralle on opetettu optimistinen mielentila harjoitusta kohtaan. Se tiettää, että voi onnistua vieraassa paikassa, jännittäessään, huonossa vireessä, vaikeassa harjoituksessa jne. Koiralle on tärkeää optimistisuus eli oletus onnistumisesta ja pystyvyydestä.

Ongelmanratkaisu on opittujen taitojen luovaa käyttöä. Jos koira ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä, se voi tarjota jotain opittua taitoa, esim. seuraamista. Sopeutumiskyky on itsehillinnän ja luottamuksen summa, se on vastutuskykyä pelästymiselle. Pitkällä aikavälillä muokataan stressin säätelyä purkamalla jännitystä hallitulla tavalla.

Palauttavat harjoitukse rasittavain tai pitkäkestoisen treenin jälkeen voivat olal tekniikkaharjoituksia, määrän tai latenssin harjoituksia, jotka kasaavat motivaatiota.

Muista, että kouluttaminen on koiralähtöistä valmentamista, ei mässäilyä ja revittelyä. Tärkeät muutokset tapahtuvat tauoilla, levossa ja yhdessä vietetyn ajan myötä!


Harjoituksen kulku yksinkertaistettuna (kuplamalli)


Yksinkertaistetulla harjoituksella saadaan harjoiteltua sujuvasti sarjamaisilla toistoilla.

Koira tekee oikein: mitä koiran pitää tehdä, mikä on tavoite, mitä harjoitellaan?
Kehusana: mikä on palkkiosana?
Palkitseminen alkaa: mitä tapahtuu palkitsemishetkellä?
Koira saa palkkion: miten koira saa palkkion, millä sitä palkitaan?
Palkitseminen päättyy: mitä sitten, kun koira on saanut palkkion, miten palkitseminen päättyy?

Käytännön harjoituksia kuplamallia hyödyntäen.


Käytännön harjoitus

Tässä muutamia huomoioita käytännön harjoituksista. Käytännön harjoituksena suunniteletiin virheetöntä harjoittelua. Turhautumista vähentää, kun harjoitus alka aja loppuu hyvin. Helposti turhautuvan koiran kanssa harjoitellaan siirtymät hyviksi.

Samassa treenissä kannattaa käyttää erilaisia nameja (kuivanami arvo 1 € - nakki arvo 1000 €). Palkkioiden välillä pitää olla selkeä ero (koira ei erota 10 € ja 20 € toisistaan). Vaikeissa asioissa käytetään arvokkaampia palkkioita. Jos koira kiihtyy, palkka huononee.

Harjoitus aloitetaan verryttelykierroksella, jotta koira tottuu ympäristöön ja tilanteeseen.
  • koira häkissä > vapautus > palkka > kontakti > palkka (muutama toisto) > häkkiin > palkataan makuulle > vapautus jne.
  • koira harjoitustilaan > palkataan tiheästi (kun on hiljaa) > häkkiin ja palkataan sinne > palataan harjoitustilaan.
  • häkistä vapautus namille > palkka > käsky alustalle > palkka > vapautus > palkka > alusta > palkka
  • alustalle makaamaan > muutama palkka alustalle > käsky sivulle > palkka > askel + sivulle > palkka (muutama toisto) > alustalle > palkka

Yhteenveto

Lelupalkka sarjan viimeiselle toistolle, ensin muutama toisto namipalkalla, sitten yksi lelupalkalla ja siitä tauolle.

Yksittäisiä liikkeitä on helppo opettaa. Jos tulee ongelmia, ratkaisu voi löytyä muualta kuin treeniasetelmasta, esim. takapään käytön harjoittelusta. Erityisesti isoilla koirilla takapään käyttö pitää harjoitella. Koirien välillä on yksilöllisiä eroja siinä, kuinka hyvin ne osaavat käyttää takapäätään. 

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt