Siirry pääsisältöön

Eteenpäin tokossa- kurssi

Tällä kertaa aloitettiin sillä, että Jonna näytti oman koiransa kanssa noudon opettamisen eri vaiheita. Unohdin ottaa muistiinpanovälineet mukaan, joten tässä ulkomuistista asioita. Toivottavasti muistan kaiken.

Noudon opettamisen vaiheita

1. Esineiden tuominen.
Opetetaan koira tuomaan asioita. Ihan mitä vaan se suuhunsa ottaa. Esineen tuomisesta tehdään koiralle tosi mukava juttu.

Jos koira haluaa viedä esineitä vaan pois ohjaajalta, otetaan hyvä herkut esiin. Jos koira siinä vaiheessa pudottaa esineen ja jättää sen jonnekin, käsketään vaan hakea se. Herkkua ei saa, ennen kuin esine on tuotu.

2. Kapulan pito.
a) Kapula ohjaajan kädessä. Koira ottaa siitä kiinni. Vapautussana ja palkka.
b) Kapula ohjaajan kädessä. Koira ottaa siitä kiinni. Ohjaaja päästä irti. Ohjaaja tarttuu kapulaan uudestaan. Vapautussana ja palkka.
c) Koira pitää kapulaa. Kapulaa kosketellaan ja koiraa silitellään. Koira oppii, että kapulasta päästetään irti vasta kun saadaan lupa.

Kapulan luovutuksessa on tärkeää, että ohjaaja ottaa kapulasta kiinni ja sen jälkeen pitää kätensä aivan paikallaan. Koira päästää kapulasta irti ja siirtää kuononsa pois. Jos ohjaaja ottaa kapulan koiralta (äkkiä ennen kuin se putoaa), voi kapula kolahtaa koiran hampaisiin, mikä ei tunnu mukavalta.
 
Kapulan pidossa on tärkeää, että koira pitää kapulaa heti kulmahampaidensa takana. Jos kapula valahtaa taaemmas, se tuntuu ikävältä ja koira alkaa helposti naljailemaan ja pureskelemaan kapulaa.

Jos koira ei meinaa millään ottaa kapulaa, joillekin koirille voi toimia se, että kapula vaan laitetaan koiran suuhun ja pidetään kuonosta hetken aikaa kiinni. Meidän Nallelle tämä ei aikoinaan toiminut alkuunkaan.

3. Kapulan nosto
Koira opetetaan nostamaan kapulaa ylöspäin. Näin se oppii hallitsemaan kapulaa suussaan ja ote paranee. Kapula ei valahda takahampaille, mikä aiheuttaa naljailua ja pureskelua. Kapula siis annetaan koiran suuhun ja houkutellaan sitä nostamaan päätään. Pienikin liike riittää aluksi. Pikku hiljaa kapula aletaan antaa alempaa ja alempaa. Lopulta kapula on maassa (ohjaaja pitää siitä kuitenkin vielä kiinni). Kun tämä onnistuu, häivytetään oma käsi kapulasta.

Lisäksi käytiin läpi merkille lähettämistä. Siinä tuli minulle uutena juttuna, että koira opetetaan aina menemään merkin vastakkaiselle puolelle. Tähän asti olen Nallen palkannut siitä, että se vaan menee riittävän lähelle merkkiä. Eli koiran pitäisi pyöriä merkin takana jos ohjaaja vaihtaa paikkaa.

Harjoiteltiin kaikki itseksemme noutoa ja Jonna kiersi kaikkien luona. Nallen kanssa tein vielä tuota pitohommaa ja kapulan nostoa. Hyvä into Nallella on nykyisin kapulaa kohtaa. Helposti meinaa kapula valahtaa liian taa. Itse saan olla kapulan luovutuksessa tarkkana, etten vahingossa vetäise kapulaa Nallen suusta.

Välillä tehtiin vireen nostamiseksi Nallen kanssa tarjoamisjuttuja ja voi vitsit kuinka hyvin Nalle on alkanut tarjoamaan asioita. Nyt se keksi ensimmäistä kertaa itse asian mitä tarjota. Se oli makaamisesta hirveä ponkaisu ylöspäin. Kapulaharjoittelun lomassa käskin Nallen välillä peruuttaa ja se alkoi tarjoamisharjoituksissa tarjoamaan minusta poispäin peruuttamista. Ei tunnu rally-tokon peruutustehtävä enää niin kaukaiselta haaveelta kuin aiemmin.

Treenattiin itseksemme myös vähän merkkiä. Palkkasin Nallen aina minusta katsoen vastakkaiselta puolelta ja hyvin se lähti toistojen myötä hakemaan sitä paikkaa paremmin. Kyselin Jonnalta miten koiran voi opettaa menemään tietylle merkille katseesta tai käsimerkistä. Saatiin vinkiksi tämmöinen harjoitus. Laitetaan 3 merkkiä, joista 2 päälle herkku. Lähetetään koira yhdelle merkille, mistä se saa herkun. Sitten toiselle, missä on herkku. Jos koira tässä vaiheessa valitsee väärän (eli merkin missä ei ole herkkua), se jää ilman palkkaa. Jos se valitsee oikein, herkku on merkillä odottamassa.

Kommentit

Luetuimmat

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt