Päästiin molempien koirien kanssa osallistumaan rally-tokotuomari Tytti Lintenhoferin rally-tokokoulutukseen. Aiheena oli voittaja- ja mestariluokkien kyltit. Päivän aikana käytiin melko kattavasti kaikki kyltit läpi. Tässä nyt tarkemmin esiteltynä vain ne, mitä tein omien koirien kanssa.
Hukka oli ekassa ryhmässä. Siinä aiheena oli puolenvaihdot. Käytiin kaikki variaatiot läpi, mutta treenattiin jalkojen välistä ja edestä tehtäviä puolenvaihtoja. Lisäksi treenattiin molemmat oikealle ja molemmat vasemmalle tehtäviä puolenvaihtoja.
Hukka oli ekassa ryhmässä. Siinä aiheena oli puolenvaihdot. Käytiin kaikki variaatiot läpi, mutta treenattiin jalkojen välistä ja edestä tehtäviä puolenvaihtoja. Lisäksi treenattiin molemmat oikealle ja molemmat vasemmalle tehtäviä puolenvaihtoja.
Jalkojen välistä tehtävää puolenvaihtoa lähdin opettamaan Hukalle nenäkosketuksen kautta. Hukkahan on opetettu painamaan kuononsa avonaista kättä vasten, jos laitan käteni sen nenän eteen. Muistututtelin tätä hetken aikaa ja alettiin sitten hommiin. Otin Hukan perusasentoon, astuin askeleen oikealla jalalla eteenpäin ja laiton oikean käden merkiksi niin, että Hukka näki sen jalkojen välistä. Nopeasti Hukka hoksasi mitä pyysin tekemään ja tuli jalkojen väliin. Ensin palkkasin sen siitä, mutta aloin sitten heittämään palkan eteenpäin, jolloin Hukka tuli kokonaan jalkojen välistä. Tytti kehuikin, että nyt on palkan suunta kohdillaan. Jalkojen välistä puolen vaihdossa on tärkeää, että ohjaaja näyttää koko ajan siltä, että liike jatkuu. Eli ei kannata seistä kantapäät maassa, josta on vaikea lähteä liikkeelle, vaan varpaillaan etukenossa, jolloin näyttää siltä, että olisi liikkeessä vaikkei ookaan.
Edessä tehtävässä puolenvaihdossa koiran rintamasuunnan ei tarvitse säilyä (kuva). Koira ohjataankin ihan ohjaajan vartalon edestä oikealla kädellä (jos koira tulee vasemmalta oikealle) siirtymään toiselle puolelle. Hukka alkoi nopeasti käyttämään takapäätään tuossa oikealle puolelle kääntymisessä, joten saatiin tämä sujumaan ihan näppärästi. Tässä omien askelten rytmitys on tärkeää, ettei törmää koiraa. Se vaihteli ohjaaja ja koirakohtaisesti kannattaako koiraa lähteä pyytämään oikealle puolelle silloin kun astui vasemmalla jalalla eteenpäin vai silloin kun astui oikealla.
Nallen ryhmässä treenattiin pujottelua niin, että tötsien sijaan oli tuolilla istuvia ihmisiä sekä merkkiä ja liikkeestä istumista. Pujottelussa tehtiin ensin vaan ihmisten istuessa paikoillaan. Kisoissa heidät ohjeistetaan olemaan liikkumatta ja koiraan katsomatta. Nallelle tässä vaikeinta oli tutumpien ihmisten ohi käveleminen. Vieraita se ei meinannut mennä katsomaan. Toinen kerta tehtiin pienellä häiriöllä (yskimistä, Nallen kutsumista ym.). Nallen olisi tehnyt mieli mennä katsomaan ihmisiä, muttei mennyt. Kolmannessa häiriö lisääntyi entisestään ja tämä meni jo mallikkaasti. Nalle aina parantaa suoritusta, kun hoksaa, että harjoitellaan häiriöitä.
Merkin Nalle osaa jo suunnilleen, joten siihen ei mitään ihmeempiä vinkkejä saaatu. Liikkeestä istuminen jäi vähän oman harjoittelun varaan.
Paljon sai vinkkejä ja selkeyttä noihin ylempien luokkien liikkeisiin. Eiköhän tästä voida hyvillä mielin jatkaa treenejä kohti mestariluokkaa.
Kommentit
Lähetä kommentti