Saatiin rally-tokotuomari Krista Karhu pitämään meidän seuralle koulutusta. Koulutuksen aiheena oli rally-tokon säännöt ja liikkeet teoriassa ja käytännössä. Hyvin suosittu koulutus olikin, koirakkopaikat täyttyi vajaassa vuorokaudessa ja kuunteluoppilaitakin oli saapunut paikalle mukavasti.
Päivä alko puolitoistatuntisella luennolla aiheesta. Sen jälkeen jatkettiin käytännön harjoituksia pienryhmissä.
Yleistä rally-tokosta
Rally-toko on yhdistelmä tokoa (asennot, seuraaminen, merkki), koiratanssia (hauskat temput) ja agilityä (putki, hypyt). Laji on kehitetty 2000- luvun alussa USA:ssa ja tullut Suomeen vuonna 2008. Rally-tokon päätavoitteena on koira, joka on koulutettu käyttäytymään eri tilanteissa.
Säännöt
Jokaisessa kilpailussa on eri rata. Luokkia on neljä ALO, AVO, VOI ja MES. Aika ratkaisee, jos pisteet ovat samat. Kehuminen ja eleet ovat sallittuja, namit ja lelut ei. Alokasluokka suoritetaan hihnassa, muut vapaana. Kehään mennään aina ja sieltä poistutaan hihnassa.
Maksimipisteet on 100, hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan vähintään 70 pistettä. Pistevähennykset ovat 1, 3, 5 tai hyl. Laji on arvostelulaji ja pitää hyväksyä se, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä. Kolmen hyväksytyn tuloksen jälkeen vaihdetaan luokkaa ja saadan koulutustunnus (RTK1-RTK4). Valioitumiseen tarvitaan kolme vähintään 95 pisteen suoritusta
Tehtäviä on 10-20 luokasta riippuen, kyltit on 3-5 m välein. Suorituspaikka on maksimissan 50 sentin päässä kyltistä, 45 asteen kulmassa etuviistossa. Poikkeuksena suunnanmuutos kyltit, jotka tehdään kyltin edessä. Rataantutustumiseen ja tuomarin puhutteluun on varattu 15 minuuttia aikaa. Tehtäviä on yhteensä 130, jos lasketaan oikealla puolen tehtävät mukaan.
Huomioi!
- nopein koira ei voita, vaan teknisesti taitavin
- ensin tekniikka, sitten vauhti ja kyltit (ratamaisuus)
Kouluttamisen perusteet
Kouluttamiseen tarvitaan oppimiselle suotuisa mielentila koiralle ja opettamiselle suotuisa mielentilan ohjaajalla. Kyltit koulutetaan pieninä paloina, jotka vähitellen kootaan kokonaisuudeksi. Palkan pitää olla riittävän hyvä.
Koulutus koostuu kolmesta vaiheesta. Ensin haluttu käytös täytyy saada aikaan (houkuttelu, shaping, poiminen). Sitten käytös nimetään ja vahvistetaan ärsykekontrollia. Lopuksi käytös pitää yleistää. Treeniä tulee helpottaa, kun häiriötä lisätään.
Rally-tokon perustaidot
- seuruu (oikea, vasen, vauhdit)
- asennot
- pyöriminen (kääntyminen, eteentulo)
- takapään käyttö
- luoksetulo
- takaakierto
- peruuttaminen
- temput (puolenvaihdot, putki, esteet, merkit)
Opeta perustaidot ensin. Mitä pienempiin osiin saat tehtävän pilkottua, sen nopeammin koira sen oppii. Vasta, kun koira osaa kaikki erilliset palaset hvyin, niitä liitetään yhteen. Vasta, kun koira osaa koko kylttitehtävän, se liitetään mukaan rataharjoituksiin.