Siirry pääsisältöön

Hiihtoloma Ylläsjärvellä, osa 1



Ensimmäistä kertaa sitten lukioaikojen minullakin oli koko viikon mittainen hiihtoloma. Eli muutama vuosi tässä on ehtinyt vierähtää. Meillä oli koiraystävällinen mökki varattuna Ylläsjärveltä, joten perjantaina auton nokka suunnattiin hyvissä ajoin kohti pohjoista. Oltiin yksi yö meidän puolivälin krouvissa, jotta pitkää ajomatkaa saatiin vähän jaettua. Hukkakin pääsi pitkästä aikaa leikkimään Hallan kanssa, siitä ei valitettavasti ole kuvia, kun ilta oli siinä vaiheessa jo pitkällä. Nallen ja Hallan kemiat eivät enää kohtaa, joten ne eivät päässeet leikkimään. Aamulla meidän koirat otti vielä pienet painit pihalla ennen kuin jatkettiin matkaa.


Lunta alkoi näkymään kunnolla vasta Oulun jälkeen ja kunnon lumipainit päästiin ottamaan Vihreällä Pysäkillä Pellossa. Siinä syötiin lounasta ja jatkettiin vielä loppumatka. Oltiin hyvissä ajoin iltapäivällä perillä ja onneksi mökki odotti jo meitä valmiina, vaikka ennakkoon oli ilmoitettu, että mökin saisi vasta iltakuudelta.


Valoisa aika piti tietenkin heti hyödyntää ja lähdettiin heti Hukan kanssa testaamaan Ylläksen koiralatuja. Tarkemmin ei varsinkaan Ylläsjärven puolta tunneta, joten oli iloinen yllätys, että summamutikassa valitsemamme mökki sijaitsi aivan koiralatujen vieressä. Siitä olikin sitten hyvä lähteä matkaan useampana iltana.


Hukalla oli ajomatkan jälkeen hyvin menohaluja, joten hiihto sujui kevyesti. Itse en ole viime vuosina kovin paljon hiihtänyt, joten ihan itsekin yllätyin, kun teimme reilun kymmenen kilometrin mittaisen lenkin. Hukalla oli päällä sen uuden Non-Stopin vetovaljaat, jotka istuvat paremmin kuin sen edelliset vetovaljaat ja Hukkakin tuntuu niistä tykkäävän.


Oi, että kuinka maisemat oli kauniit. Kyllä me vaan nautittiin. Vastaantulijoita ei kovin montaa ollut, muutaman kanssa huokailtiin yhdessä maiseman kauneutta. Yksi koira tuli kahteen otteeseen vastaan. Hukan kanssa ei aiemmin ole hiihdetty kuin muutaman kerran, joten varsinaisia ohituksia ei olla päästy harjoittelemaan. Nyt selvittiin ohituksista niin, että otin Hukkaa valjaista kädellä kiinni ja käskin jatkaa matkaa. Onneksi vastaantulija oli selvästi rutinoituneempi ohittaja, joten selvittiin molemmista ohituksista hyvin.


Sunnuntaipäivä vietettiin mäessä ja illalla lähdettiin Äkäslompolon puolelle Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kävelemään. Käytiin Varkaankurussa, jossa poikkesimme viime kesänäkin. Alueella kulki lumikenkäreitti, jota pitkin oli hyvä kävellä ihan tavallisillakin kengillä. Aurinko laski taas kauniisti, auringolaskuja päästiinkin tällä reissulla ihailemaan useaan otteeseen.



Varkaankurun lenkin jälkeen muut jäivät huilaamaan mökille ja me käytiin Hukan kanssa hiihtämässä muutaman kilometrin lenkki otsalampun valossa.


Tiistaina vietettiin taas mäessä viitisen tuntia. Sen jälkeen ehdittiin Hukan kanssa taas ladulle valoisaan aikaan. Tällä kertaa sain seuraakin, joten saatiin vähän kivoja hiihtokuvia reissussta. Tällä kertaa lähdettiin vähän eri suuntaan ja kierrettiin reilun yhdentoista kilometrin mittainen lenkki. Koiria nähtiin tällä kertaa yksi, mutta sekin antoi kivasti meille tilaa ohittaa, joten päästiin vaivattomasti ohi. Muita koiria ei reitillä ollut, hiihtäjiä senkin edestä. Hukka ei ihmisistä välittänyt, vaan hienosti ohitteli niitä pitkällä hihnalla.


Kauniit oli maisemat tälläkin reitillä. Avoimilla paikoilla tuuli oli paikoin puhaltanut ladun umpeen, mutta kyllä siitä läpi päästiin.


Hukka rakastaa juoksemista yli kaiken.


Välilä toki pidetään vähän taukoa, jotta voi pyöriä lumihangessa.


Huilitauko.


Ja taas vetoapuri rähmällään.


Kauaa Hukka ei malta huilata, kun se on jo pystyssä komentamassa jatkamaan matkaa.


Kyllä näissä maisemissa kelpasi hiihdellä. Ladut olivat vielä iltapäivälläkin pääosin upeassa kunnossa, joten kevyesti taittui matka.



Keskiviikkona kävin laskupäivän jälkeen ensin molempien koirien kanssa auringonlasku-ihailulenkin Ylläsjärven jäällä ja sitten lähdettiin vielä Hukan kanssa hiihtämään otsalampun valossa.


Upeaa oli täälläkin.


Torstaina oli illalla ohjelmanumero lumikenkäilyä Ylläsjärvellä. Hyvin näki tähtitaivaan alla kävellä ilman lamppuja. Olen käynyt lumikenkäilemässä vain muutaman kerran, joten alkuun oli kävelytyylissä vähän hakemista. Mutta hauskaa puuhaa oli tämäkin.

Kuvia tuli sen verran paljon, että jaoin ne kahteen postaukseen. Jatketaan siis seuraavassa!

Kommentit

Luetuimmat

Koiran fyysisen kunnon kehittäminen

Perjantai-ilta sujui rattoisasti Lotta Vuorelan "Koiran fyysisen kunnon kehittäminen"- luennolla. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Lotta luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Tutkimuspohjaa Tähän mennessä eniten tutkimusta on tehty greyhoundeista ja valjakkokoirista. Ensimmäinen agilityaiheinen tutkimus on tehty vuonna 2007 ( Rovira et al. ). Koiran ja ihmisen kehot eroavat toisistaan. Suurimmat erot liittyvät solurakenteisiin. Koiralla on kolmen tyyppisiä lihassoluja. Nopeimmissa IIX-tyypin soluissa on epätavallisen suuri oksidatiivinen kapasiteetti eli solu on samanaikaisesti sekä nopea että kestävä. Koiralla on myös hybridisoluja, joiden hienosäädöllä se pystyy vaikuttamaan lihasten tehoihin nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Koiran lihassoluissa on tehokkaampi energianhuolto ja hapensaanti kuin ihmisen soluissa. Koira ja hevonen p

Miksi ajelen koirani karvat kesällä?

Kuten edellisessäkin Nallen trimmaukseen liittyvässä postauksessa kirjoitin, suomenlapinkoiran karvanajelu jakaa mielipiteitä erittäin vahvasti. Suurin osa asian vastustajista ei ymmärrä tai halua ymmärtää asian pointtia. Siksipä päätin tähän vähän avata, miksi meillä on tähän ratkaisuun päädytty. Haluan nyt heti alkuun painottaa, että meillä tämä on koettu Nallen kohdalla oikeaksi ratkaisuksi kuuden vuoden kokemuksella, mutta jokainen tuntee oman koiransa ja tietää mikä sille on parasta. Se, että tämä toimii meillä, ei tarkoita, että se toimii kaikilla. Ihan ensiksi yksinkertainen vastaus postauksen otsikon kysymykseen: Haluan lisätä koirani hyvinvointia . Tämä ei ole mikään muotivillitys, jota haluan seurata (ja kaikki minut tuntevat tietävät, että en seuraa niitä muillakaan elämän osa-alueilla). Olen hankkinut pitkäkarvaisen koiran ihan siitä syystä, että haluan pitkäkarvaisen koiran. Olen hyvin tietoinen, että valmiiksi lyhytkarvaisiakin vaihtoehtoja on olemassa. On kuitenkin

Saanen esitellä: kennel Hukattu

Kasvattajan peruskurssin läpäisyn jälkeen on mahdollista hakea kennelnimeä. Tälle kurssille mennessä minulla ei ollut suunnitelmissa hakea kennelnimeä ollenkaan. Menin kurssille ihan yleisestä mielenkiinnosta ja ajattelin sen toisaalta myös hyödyttävän, jos Hukkaa vielä joskus käytetään jalostukseen. Kurssin jälkeen tuli kuitenkin ajatus, että kun kennelnimen hakemisella on 5 vuoden aikaraja (tai joutuu käymään kasvattajan peruskurssin uudelleen), voisi nimen sittenkin anoa heti, ettei asia unohdu. Ihan siltä varalta jos sille on joskus käyttöä. Kennelnimen anominen on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Nimiehdotukset käyvät hyväksytettävinä niin kansainvälisessä FCI:ssä kuin Kennelliiitossa ja lisäksi ne on Koiramme-lehdessä näytillä ennen hyväksymistä. Eli siinäkin mielessä se on hyvä anoa silloin, kun tarve ei ihan akuutti ole, jotta ehtii rauhassa odotella prosessin etenemistä. Yleensä kennelnimen anominen kaikkine vaiheineen kestää vähintään puoli vuotta. 1. Keksi kenneln

Kasvattajan peruskurssi

Mikäli haluaa itselleen virallisen kennelnimen, täytyy ensin suorittaa Kennelliiton alainen kasvattajan peruskurssi. Kurssin voi käydä myös itseään sivistääkseen, mikäli kasvatustyö ei sinällään kiinnosta. Etelä-Pohjanmaan kennelpiiri järjestää Seinäjoella lähes vuosittain kyseisen kurssin. Huomasin ilmoituksen vähän sen jälkeen, kun Hukan pennut olivat lähteneet maailmalle. Kennelliiton sivuilla kurssin kerrotaan sopivan kasvattajien lisäksi myös urosten omistajille, joten päätin osallistua kurssille vaikkei mitään suunnitelmia kasvattamisen aloittamisesta olekaan. Kurssi järjestettiin Seinäjoen ABC:llä ja pienehkö luentosali oli lähes ääriään myöten täynnä. Enemmistö osallistujista taisi olla metsästyspuolen ihmisiä. Kurssin kouluttajana toimi E-P:n  kennelpiirin aluekouluttaja Marjukka Marttila. Olimme saaneet etukäteen linkin Kasvattajan peruskurssin materiaaliin , joka piti joko tulostaa tai tilata Showlinkiltä. Ilmeisesti Kennelliitto on alkanut säästämään näissä, koska aiem

Agilityn radanlukutaito ja ohjaustekniikat

Agilityhallilla järjestettiin Niina Leinosen "Radanlukutaito ja ohjaustekniikat" luento. Aloitettiin teoriaosuudella ja sitten pähkäiltiin ryhmissä radalla linjojen valintaa ja erilaisia ohjaustekniikoita. Lopuksi Niina vielä näytti oman koiransa kanssa erilaisia tekniikoita. Totuttuun tapaan tässä on minun luentomuistiinpanot, joissa voi olla virheitä. Joten jos haluat tietää, mitä Niina luennolla puhuu, suosittelen osallistumaan sellaiselle henkilökohtaisesti. Radanlukutaito Hyvällä radanlukutaidolla rata sujuu helposti, turvallisesti ja nopeasti. Rataan tutustuessa tulee huomioida ennakointi, taloudellisuus, turvallisuus, oikeat tekniikat, rytmitys ja sijoittuminen. Ennakoinnilla tarkoitetaan sitä, että sekä koira että ohjaaja tietävät minne ollaan menossa. Valitsemalla taloudelliset tiet voidaan säästää koiraa. Turvallisuus on tärkeeä, jotta ei kuormiteta koiraa ja voidaan estää loukkaantumiset. Oikeat tekniikat pitää osata valita oikeaan paikkaan. Onnistunut ryt